用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

akys 發表於 22-10-8 15:50
今日啱啱睇到連應科院呢棵大樹都流失2-30%員工,都幾誇張。回看首帖‘’吸引海外人材‘’,都幾有趣。 ...

因為我也是在科學園其中一個政府的研發中心董事,我可以負責任咁講,不同研發中心果20-30%裏面絕大部份係離開香港,有部份移民海外,另一部分係返回內地。

為什麼返回內地,原因香港封關前60小時,大部分香港返工,深圳居住的科研人員(他們持什麼證件在香港工作,我就沒有更詳細的資料),立即返過嚟香港,研發中心提供住宿津貼或者 Inno Cell。當時以為幾個月後疫情會平息,點知玩咗3年幾,抗疫疲勞及離家太久,就算俾佢地半年左右回深圳一次,他們寧願人工及前景較低之下,暫時反回內地工作,希望通關後再回來!

這是「躺平」清零的非人性化手段的結果!

現時這種抗疫情況之下,吸引海外人才根本係笑話嚟架。海外幾肯定唔會立亂嚟,國內嘅都係怕怕啦!

我有個客見到我話我回香港後不用住隔離酒店,他們有三個人十一月去韓國,順便停香港及國內,我叫唔好住,因為香港就7日,國內7+3,加埋兩地工作幾天,起碼要3個多星期。他們聽完就決定唔嚟,只係去韓國5日。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿仔離職後,補咗兩個有幾年經驗的經理,CPA 加CFA in process。人工係阿仔香港人工嘅7折,可惜工作能力速度根本比唔上,有一個已經起身,另一個已經叫頂唔順。

一個出去跳級人工升5成,兩個7折都做唔掂,精英去到邊都係精英,mediocre is mediocre.  

beastiebistro    發表於 22-10-8 18:56
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 22-10-8 18:14
大部份發達既國家同地區,其實係勞動市場都係local citizen first,只有香港例外,而且更無因此為本地勞動 ...

香港因為要「騰籠換鳥」,本地叻嘅、有能力被推出海外,夠膽嘅咪上大灣區搏一搏,其他咪留低囉。

我估計外國政府及國際機構冇咁儍,到香港得個殼,實際操控嘅係新香港人,咁好多特殊地位,優惠地位就會冇咗,只係時間問題。

ANChan59 發表於 22-10-8 18:52
香港因為要「騰籠換鳥」,本地叻嘅、有能力被推出海外,夠膽嘅咪上大灣區搏一搏,其他咪留低囉。

我估計 ...
領教過當年上海自貿區教訓既人,更加唔會嚟香港。所謂吸引人材,現在只係搵廉價勞工或幫同胞出走而已。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-8 19:09
領教過當年上海自貿區教訓既人,更加唔會嚟香港。所謂吸引人材,現在只係搵廉價勞工或幫同胞出走而已。
...

正解

ANChan59 發表於 22-10-8 18:52

我估計 ...
雞肋

ANChan59 發表於 22-10-8 18:38
阿仔離職後,補咗兩個有幾年經驗的經理,CPA 加CFA in process。人工係阿仔香港人工嘅7折,可惜工作能力速 ...
其實我都想回應,看似多人走了好似機會多左,但亦有“水鬼升城煌”.....怕俾人窒唔敢講。有陳sir講先就掹車邊。

Yanamami 發表於 22-10-8 19:25
其實我都想回應,看似多人走了好似機會多左,但亦有“水鬼升城煌”.....怕俾人窒唔敢講。有陳sir講先就掹車 ...

哈哈,我以前已經講我自己當年都係水鬼升城煌,所以我夠膽講!

所以我講自己個仔,最實在!

Yanamami 發表於 22-10-8 19:11
雞肋

有啲心痛香港依家會被定義為「雞肋」;家人生於斯,長於斯,唉!我比較老套,希望香港長遠仍然是福地。

Szetimmy0225    發表於 22-10-13 11:18

twobirds 發表於 22-10-8 20:55
有啲心痛香港依家會被定義為「雞肋」;家人生於斯,長於斯,唉!我比較老套,希望香港長遠仍然是福地。
...

心痛啊~想還想,但總要面對現實。俾多句你“南柯一夢”,我地都努力過了.....

twobirds 發表於 22-10-8 20:55
...
問題不是香港自己.
是中國和英國問題.

香港,只是他們反映情感的趨向.

那是本質問題!

兒子在美, 首先說明, 他是美籍, 大學畢業後工作五年, data science行業, 我說一下, 讓有志這方面的作參考.   兒子入學時, data science是新興學科, 他唸的大學才第一年新開data science課, 他說第一年班內才十多名學生, 到他大學畢業時, DS已成大熱.

大一, 大二, 大三, 他都留美做summer intern, 全都是數據分析, 大一是non-profit organization, 全職, 工資很低, 時薪15美元, 志在取得工作經驗.  大二, 大三, 他都取得大企業10至12週的summer intern, 以年薪計都是八萬美元上下.  所以他一個暑假有一萬六千多美元收入, 跟我說不用滙生活費給他.
美國stem行業在intern方面機會多許多, 他又在紐約, 我還記得其中一次他很雀躍, 留言說他剛進入New York Stock Exchange內部進行面試.

大三summer intern完結, 他拿到return offer, 大四畢業便立時投入工作.  工作一年餘, 跳槽另一企業, 這趟是正式的data science部門, 職銜是BI Engineer.  然後他在企業一直工作至今, 期間升級加薪又因工作表現佳2021年拿了两次大額bonus.  今年中他升上管理層, engineer + manager,  手下有一個team, 工作有成就感, 他十分開心.   今年八月, 他和相戀三四年的女友訂婚了, 婚期在明年.  

美國大學讀四年, 其實沒有浪費時間, 兒子生活多姿多采, 期間半年還去了東歐Study Abroad.  兒子大一沒有declare major, 他入讀商學院, 我們一直以為他會子承父業,  major Finance, 但他大二時通知我們, 他已選Statistics為major, 那是他的人生, 我們沒異議.   但當時我的一位香港親友說了句, 讀統計? 嘥咗佢.  後來我們才得知兒子原來還跨學院minor computer science.  就是這樣Stat+CS, 他工作一路順利.  現在五天工作, 每週工作五天工時約50小時, 他選擇一半時間WFH, 一半時間回公司.  他坐地鐵上班, 一程約半小時, 說喜歡回公司多些.

此外, 兒子讀書方面是有天份的, 我一直想他大學之後立時再唸master, 最好唸個Ph.D, 誰知他拿到return offer, 說想先體驗生活, 到他跳槽去另一公司, 我又問他, 不回校園了嗎?  他說不急, 工作上學到的比學校裏的多.  到後來工作一直順利, 我還在問他, 讀個master是否好些, 他說會讀但不用急著讀, 又說多個master好一丁點, 但他那行還是看工作能力和表現, 結果他今年又升職了, 我看看他的那個年薪, 不再問他讀master與否, 相信等到有需要他自會再返校園.

twobirds    發表於 22-10-10 10:37
Yanamami    發表於 22-10-9 09:22
ckh689    發表於 22-10-9 03:37

dlam141231 發表於 22-10-9 02:42
兒子在美, 首先說明, 他是美籍, 大學畢業後工作五年, data science行業, 我說一下, 讓有志這方面的作參考.  ...

多謝你的分享,听到都替你开心,他在大学的舖排major and minor,对口的interns,为毕业之后成功之路奠定了基础。毕业时入到正值他喜欢行业的tipping point。准备成家立室更是可喜可贺。

我之前讲的是不少到美国念大学嘅,係liberal studies,选修科目太散,没有目标,major也是普通的,或者夕阳行业,所以就业前景也不是太好,你可以观察一下,特别是非亚裔的大学生。

你儿子或者我儿子读master / PhD 与否?好睇他们的行业及公司发展情况,係可以迟点才考虑,或者读part time

儿子现在的工作入职要MFE,或者PhD6-10年經驗,要4年對口经验,又要CFA 或者FRM。除了postgraduate degree 及年资6-10年,其他他都grand slam。入到去,夠能力应付绝大部份项目,跟上司工作上interchangeable了,比原定时间短了一半。他问过上司及partner是否要读MFE,他们认为不需要,因为他的technical skills 及经验超越其他有MFE,或者PhD 的申请人,他们已经請了一年多这个职位,之前他上司一直不满意,三小时的第一轮面试之后,机会才落在阿仔手上。

我再问如果冇postgraduate 会否影响将来的发展,他在伦敦的了解,係能力比学历更重要。要不要MBA ?他说公司跟LBS 有合办管理课程给公司明日之星,如果要读係可以用公司时间去读。上司们非常滿意他的表现,如无意外,两三年左右上Director

他是知道他同样金融职位在纽约工资会是比伦敦多20-50%,花红也更多。但他在曼克頓做過跨国公司做过intern,他个人对纽约有些保留,如果三年后决定过去,他可能去加洲,因为他的美国旧同事认为他的skills set 及经验在那处也是非常吃香。他去过纽纽约及三藩市,他比较喜欢后者。

补充一点,好的interns係非常重要,跟到好的上司也是非常決定性。

There are predictors
There are scavengers
大自然嘅平衡在乎。休養生息。

Take and Give

Take a break while having Enough

Disconnected and come back in a better shape

Nice

很高興在這讀到大家的分享,資訊豐富。女兒在美國讀大學,今年剛開始讀Y1. 她是那種對自己將來打算做什麼職業暫時未有明確目標的人。我亦都唔想我的想法影響到她,所以基本上任她自己去Explore看下那方面的興趣大些。我知道她原本對英文和policy 相關的科目有興趣。但我知她現在想試吓讀econ和CS. 美國大學的課程較flexible, 她可以去到y2尾才決定major 什麼科目或者double major 等等。 都係睇吓她自己怎樣打算。

ANChan59 發表於 22-10-9 06:22
多謝你的分享,听到都替你开心,他在大学的舖排major and minor,对口的interns,为毕业之后成功之路奠定了 ...
這個post 可算是一個歷史印記.新知舊友,各方英雄都出現.
不管大家身在何方.
祝大家幸福美滿.
事事順利。

stillgood20 發表於 22-10-9 08:30
這個post 可算是一個歷史印記.新知舊友,各方英雄都出現.
不管大家身在何方.
祝大家幸福美滿.

Well said.

回覆樓主:

每個機構都是社會的縮影,但確實正經歷留殻不留人、又或留殻留不住人。

放諸大環境,人人都「講」提質提量,最後的結局預計是另一次的「大躍進」,人有多大膽、地有多大產。

stillgood20 發表於 22-10-9 08:30
不管大家身在何方.
祝大家幸福美滿.
呢版真係非一般不是資訊咁簡單, 係智慧和人生經驗嘅交流, 甚至有啲朋友間傾計嘅感覺, 真係睇得好舒服

Radiomama 發表於 22-10-9 09:49
每個機構都是社會的縮影,但確實正經歷留殻不留人、又或留殻留不住人。

放諸大環境,人人都「講」提質提量 ...
陳sir嘅題, 夢醒時份喺呢個夢醒時份, 大家要好好面對新天地了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊