用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-6 09:01
點解係Maths而唔係其他呢?因為他喜歡Maths?他會肯定讀 Master?有冇諗過Computational Finance, Finance ...

係,佢暫時最鐘意數學。而且唔知將來IT,AI還是金融方向,可能要了解多D再選擇。有一個IT行業朋友,話佢哋做的最好的,反而係讀math的同事。

akys 發表於 22-10-6 11:13
阿仔有幾個同學都想去外國讀數,但冇一個考慮jupas喺HK讀呢科,出路有乜唔同呢?
...
去外國讀數,US還是UK更適合?

akys 發表於 22-10-6 11:13
阿仔有幾個同學都想去外國讀數,但冇一個考慮jupas喺HK讀呢科,出路有乜唔同呢?
...

決定讀數嘅人,應該幾獨立思考,不單單是看「錢途」,如果屋企支持,肯定很開通及有餘錢供書教學,有選擇自然會考慮海外升學。

我估計係香港社會對讀數的觀感跟外國有很大差異。我的外國生意拍檔覺得讀STEM嘅係好叻嘅人,跟香港社會主流係幾南轅北轍㗎。因為行業關係,他們喜歡醫生及工程師,討厭律師及CFO

美國及英國如果讀 STEM 科目,較易搵到工作及上研究院,與及申請綠卡。如果留意紐約及倫敦有不少經濟及金融工作係想請讀數嘅人。其他商業、科技,電腦行業都可以有機會,冇香港咁窄。而且除稅及撇除住屋成本,net disposable incomes 比香港優勝,工作時間及壓力較好及有彈性。

當然,不是每個人適應外地讀書,工作及生活,趁后生,可以試吓不同的機會,然後再決定最終落腳點。

這個是我個人的看法,你可以問其他人或者看看其他網友嘅睇法。

Yanamami    發表於 22-10-7 09:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 22-10-6 11:28
係,佢暫時最鐘意數學。而且唔知將來IT,AI還是金融方向,可能要了解多D再選擇。有一個IT行業朋友,話佢哋 ...

你朋友的觀察几中肯㗎。電腦及編程著重邏輯及高階思維,去到極致,數學底子深厚,寫program都會有不同境界。你可以再深入向你個朋友,什至讓你孩子去請教佢,可能他有另外一些體會。

兒子在香港嘅老細都係分別讀商科及會計,而英國嘅老細係PhD數學及電腦,到高階思維模式及解難能力,係有不同嘅方法,如果后者較少人,咁就好有優勢。后者學前者較易,前者學后者機會接近零。

所以香港老細都同阿仔講,學后者果套,因為香港冇乜咁嘅人才,咁樣就上另一個臺階,去邊度都搵到食,而且有唔錯嘅發展前景。

我前面覆akys 的帖,也答咗部分你的問題,你可以參考一下。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 22-10-6 11:30

英或美,我覺得和所讀中學有關。IS,私校會有多啲學生報美國,官津多啲英國,名直一半一半啩。報美國相對麻煩,要好多非學術成就,而英國成績為主,簡單啲。邊度適合啲?我諗Oxbridge和 Princeton,Harvard,Standford應該冇乜大分別嘅。

b3410 發表於 22-10-6 11:30

Undergraduate 我會選英國,postgraduate 就美國。

b3410    發表於 22-10-7 10:31

b3410 發表於 22-10-6 11:28
係,佢暫時最鐘意數學。而且唔知將來IT,AI還是金融方向,可能要了解多D再選擇。有一個IT行業朋友,話佢哋 ...

我阿仔想出國讀Physics,我多口問句有冇出路㗎? 佢不屑咁超住我,話讀Physics, Maths等最強係Modeling,好多行業都有需求。唔知係咪真。

akys 發表於 22-10-6 12:09
我阿仔想出國讀Physics,我多口問句有冇出路㗎? 佢不屑咁超住我,話讀Physics, Maths等最強係Modeling, ...

係真嘅,兒子就係做 financial modelling.

Econometrics 也有很多modelling. 金融管理局也會請graduate economist. 不過係要PhD,fresh graduate 都point 24。

Big 4入面有team 人專做 Valuation, Modelling and Economics. 最尖端嘅做complex securities嘅 modelling,係金融,數學加電腦。

akys 發表於 22-10-6 12:09
我阿仔想出國讀Physics,我多口問句有冇出路㗎? 佢不屑咁超住我,話讀Physics, Maths等最強係Modeling, ...

最近, 我十分喜歡看一位台灣學者的視頻和微博.
王孟源係物理學家.

(你亞囝不屑咁超住你, 你可show off一下, 世界上, 一山還有一山高)

王孟源台灣念書時, 曾是全台數學第一名. 台灣大學畢業, 服兵役之後, 考入哈佛大學.

最終, 成為物理學博士. 而且, 參與美國粒子碰撞實驗研究.

而, 美國粒子碰撞研究告終.

跑去華爾街, 入了法國巴黎銀行, 做投行工作.

之後, 再轉瑞士銀行(細節忘記了), 領隊研發了股票全自然對盤系統. (全球首創)

(即係你囝講ge modelling)

因利益問題, 被美國政府禁用.

2015年四十幾歲退休.

寫科技, 金融, 經濟, 軍事, 文化...和做政經時事分析專家.

----  

綜觀此人.

數學天才, 物理專家, 金融和科技先鋒.

運用邏輯思維(佢特別強調自己的邏輯思維, 超高水平).

係軍事分析, 戰略研究方面. 理念十分精銳. (香港未見到有學者做到. 真可惜).

stillgood20 發表於 22-10-6 15:32
王孟源係物理學家.

有感而發: 數學,物理,化學,生物等屬於基礎科目,所有科技發明創新都來自他們。但此類科目用錢多但效率唔高,需要大量資金去substain。好多國家寧願放資源在應用科技,霎眼好似好亮麗,其實核心科技都在他人手上。如果有留意,日本近代在化學上十分標青,攞了好多諾貝爾獎,所以日本在某些物料,如電池等領域領先。

stillgood20 發表於 22-10-6 15:32
王孟源係物理學家.
父母令小朋友從幼稚園/小學/中學以分數目標學習心態去成長,就算入到大學基本上冇可能有這樣既人材.

天外之人 發表於 22-10-6 16:14
父母令小朋友從幼稚園/小學/中學以分數目標學習心態去成長,就算入到大學基本上冇可能有這樣既人材. ...
我自己便是一個例子.
有兩個囝. 同一間小學, 中學,

大囝, 會十分關注分數

細囝, 係"任何科目"都唔理分數. 真係連成績表都唔想睇.

其實, 也不能說成, 計成績, 不計成績, 去判斷是否人才.

可能, 蘋果和橙. 不能比較.

stillgood20 發表於 22-10-5 11:09
其實, 香港是自由經濟体.
人才流進流出, 主要是睇利益.
我感覺你搭錯線,我講嘅係全面對香港本地大學畢業置業得到減輕厘印成本嘅構想,咩精英云云唔係我範圍喎。
想補充一下,本科畢業生計年薪三年,碩士計四年,博士五年…

香港年輕人不要為大學畢業而停步,要爭取成為有競爭力嘅優秀人才。

ABC-DAD 發表於 22-10-6 21:56
我感覺你搭錯線,我講嘅係全面對香港本地大學畢業置業得到減輕厘印成本嘅構想,咩精英云云唔係我範圍喎。
...

減厘印……係有幫忙的意見.
用另一個角度, 房屋政策建立一種優惠,是一種考慮.

如果,要培育人才,倒不如直接支持同學們大學畢業後的進修.

比如我細囝,剛畢業,十分願意, 延續硕士課程.
申請港大Statistics.
如果用學習能力, 絕對適合,大學應該提供機會.

但係,interviewer,大學的這個部份,
給了一個很hard feeling .

話課程有很多人申請.好矜貴.

但究竟學位分配了那裡.
是先供應本地學生.還是,留了給港生之外的外地申請者.

可能係我個人偏見,  就這個科目,港大真係太自大.
係金字塔.

希望,只得e少數人係咁。

否則, 如何培育香港的人才.

…….…

政府/社會/商界要揾人才.

是否各個環節都檢查一下.

包括:教育界.

……

授之予漁.

找正確思維,方法,對象.

stillgood20 發表於 22-10-6 23:01
咁睇嚟你講嘢,事出必有因。
不過不在我post 所提及嘅範圍。

有夢同想—都值得給句「加油」。「努力」

stillgood20 發表於 22-10-6 23:01

很抱歉知道你細囝今次落選,希望明年再試過,試下其他大學或者其他相關課程。

1。我好奇面試教授是什麼地方的人?
2。HKU Statistics 有沒有特別的收生要求?例如學士要讀開 Statistics 或者Maths。Transcript 入面嘅選修科是否對口這些。
3。taught program?抑或research program?
4。今年收幾多人?
5。城大有冇這科?其他師兄及同學碩士讀那幾間?是什麼相關課程?

香港幾間大學嘅教授原則上係俾香港學生優先,特別係research program,如果差唔多成績,學士學位的選修科目對口,多數俾香港學生,除非meet 唔到一些特定條件,或者面試失手。

港大是否自大,大家心中有數!不過,百年老店有些課程係真係唔錯,特別在研究院,係自大得起。亦因為咁,部分香港學生選擇其他三大,差唔多排名,但面試時候覺得舒服及被尊重。

睇完波啦,要上床覺覺豬,明天再分享一個故事。

ABC-DAD 發表於 22-10-7 02:38
咁睇嚟你講嘢,事出必有因。
不過不在我post 所提及嘅範圍。
謝謝!

ANChan59 發表於 22-10-7 05:31
很抱歉知道你細囝今次落選,希望明年再試過,試下其他大學或者其他相關課程。

1。我好奇面試教授是什麼地 ...
首先,十分感謝你的關注,支持,分析…感謝!
以上,我講述的, 是晦氣,訴求,…暫放下。

其實,我想引用我的例子.
去討論一下,香港人才短缺,
工商界,政府,社會,各界, 如何解決人才問題.

…………

授之予魚 (利之所在,出多d好條件,去吸引世界各地人才進來) 這絕對合理, 一些領域, 那些人擁有知識才能, 應該考慮這方法.

授之予漁 (假設,人才是培訓出來, 香港人本身,同學們,教育界,便是執行這任務),當然, 我說的簡單.現實又如何?

………

香港有年輕一代.極需要提升質素.

如果.用我細囝做例子.
. 因為學額有限
.因為篩選
.因為政策分配港生和外地生
.因為學科資源
.因為教師系統的運用能力

未能,有求必應.其實是合理.

然而, 世界並不是一所港大.要讀Statistics, 英國好多好選擇.
如果選擇去英國讀, 人才流失的機會更大.同學們就業選擇,和就職選擇,便有可能改變.

……

再强調一次, 教育界也是有一定金字塔心態.

要衡量社會需要,或是自身利益.
當然,兩者可以做得好, 便理想.

……

Statistics taught master, 之所以申請人數眾人,而學額少.
出現: 店大欺客 (我和細囝感受).

. 課程一年. 修幾個courses .時間成本和學習/學費成本很低.
. 係好些degree科目.top up加上 statistics ,對'受聘'有幫助.  掛著Statistics master , 便可成為數據分析'專家'.
事實並不如此.

………
用另一個正面角度,既然 Statistics (一個例子.還有其他科目) 是有用受歡迎,成本效益高的科目.

增加人才供應的角度,便調節一下.
增加學額.再做好一些.

.…

同一個理念, 香港有那裡缺人才.

不只是輸血,
是同時,更健康去製造血液.

真正幫到下一代,係認真去拓展/發展多元產業,唔好再傾斜係個別行業,做到行行搵到食
可惜香港政府近20年嚟都係齋吹兼只做門面工夫,最終只會慢慢被其他地區超越
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 22-10-6 12:03
你朋友的觀察几中肯㗎。電腦及編程著重邏輯及高階思維,去到極致,數學底子深厚,寫program都會有不同境界 ...
多謝陳sir我可能會再觀察一段時間,睇下佢除咗喜愛,數學方面究竟資質如何。感覺數學如果想學到深入,唔係一個興趣或者努力就可以做到,需要一定的資質。如果有興趣,又有能力,就揀呢個方向。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊