用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

回覆 天外之人 的帖子

其實我嘅睇法就係「唔係人人天生100分」,生出嚟就有分別。有人天生有100分,有人天生得50。不過天生100分嘅人未必一定有成就過天生50分嘅人,可能因為自負,可能因為懶惰,亦可能因為過多嘅負增值。

正正因為唔係人人天生100分,所以教育係應該精英制嘅。理論上更有某方面能力嘅人就應該接受該方面嘅培訓,哪怕係木工,定係fine arts,定係整嘢食。我認為讀得書嘅都唔一定有做醫生嘅能力,點解要神化醫學?歧視其他所有職業?

我認為只有家長先真正了解小朋友嘅potential,亦唯有家長可以擺脫虛榮肯落心機時間先可以幫小朋友unlock potential。太多家長被眼前嘅虛榮蒙蔽,或者唔願意投放時間,或者投放咗時間去追求虛榮,變咗追求功利嘅result。但願家長們可以夢醒,用多啲時間同小朋友溝通,尊重小朋友未必個個都係超人(無論家長心裡面有幾想佢係)。

Yanamami    發表於 22-10-10 20:35

ANChan59 發表於 22-10-10 18:01
尊重你的決定!
你有容人之量,希望無掃你興。
據我觀察,好幾位家長老友都係從少貫徹一種教育態度,堅持十多年才論證到效果。

半途出伽,未必有好收成。

ABC-DAD 發表於 22-10-10 18:22
你有容人之量,希望無掃你興。
據我觀察,好幾位家長老友都係從少貫徹一種教育態度,堅持十多年才論證到效 ...

點會呢,只會尊重!

我同意你的講法,教養孩童係要找對方向,方法,持之以恆,加上微調,才會發揮到最佳的效果。

兒女成材冇符碌,全面外判俾學校係錯誤嘅第一步。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 22-10-10 16:10
人個腦係好奇怪,阿仔係怪人,佢班同學好多怪人,連網上啲打機朋友都係怪人,好似唔怪就唔夠叻。雖然呢個 ...
我覺得lQ13x+積優.係最理想。
有時智商幾高.反而, 揾個聽眾都難.

stillgood20 發表於 22-10-10 18:43
我覺得lQ13x+積優.係最理想。
有時智商幾高.反而, 揾個聽眾都難.
如果IQ18x+積優,算唔理想?
好奇問一下你個邏輯性嘅焦點在哪裏。

智力檢測報告,我會看重能力嘅分佈範圍,瞭解一下強弱,好佈置教育方向,智能唔係教育小朋友嘅單一發展指標

ANChan59 發表於 22-10-10 17:48
我星期四回深圳7+3,年底先返香港,到時搞個飯局,預埋你這個EK男神。

人數就配合政府「躺平」清 ...

好呀!

Radiomama 發表於 22-10-10 19:15
好呀!

你之前提過要預埋你嘅!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-10 19:09

能力報告中,我都較注重弱項而非強項,通常資優兒童被弱項拖跨,所以要補底!

我們都認同多元智能理論,不能單看IQ,乜Q都要留意下!

beastiebistro 發表於 22-10-10 14:16
回覆 akys 的帖子

我自己就係精英教育嘅信徒,或者可以話我believe in人盡其才,唔buy均一教育。唔通人人 ...
你呢個有100用50分,同有80用65分,直情好似講緊大細Y一樣咁。陰公~

ANChan59 發表於 22-10-10 19:16
你之前提過要預埋你嘅!
舉手先,又預我一份。

回覆 Yanamami 的帖子

好彩有Yana媽,結果兩個都掂。

ABC-DAD 發表於 22-10-10 19:09
1.係我覺得2. IQ13x, 比一般人聰明,學習能力較佳,已經很不差
3.行使能力,資優/積優較平衡
4.Rarity rates, 能夠, 找到智趣相投, 講得明,聽得明的同伴,容易得多.

ANChan59 發表於 22-10-10 19:20
能力報告中,我都較注重弱項而非強項,通常資優兒童被弱項拖跨,所以要補底!

我們都認同多元智能理論, ...
係呀,係呀打桌球枝cue都好緊要,打唔打到147都靠佢,唔用自己枝Q真係唔多掂架

beastiebistro 發表於 22-10-10 20:50

好彩有Yana媽,結果兩個都掂。

真係唔好用個掂字,平平凡凡。不過一路都生性唔洗我擔心,我叫做好幸福。

都係嘅,生活得愉快最緊要。

beastiebistro 發表於 22-10-10 18:16
回覆 天外之人 的帖子

其實我嘅睇法就係「唔係人人天生100分」,生出嚟就有分別。有人天生有100分,有人天 ...
請教下家長如何unlock potential?

stillgood20 發表於 22-10-10 20:51
1.係我覺得2. IQ13x, 比一般人聰明,學習能力較佳,已經很不差
3.行使能力,資優/積優較平衡
4.Rarity rates,  ...
明白
咁不如另開話題,唔講呢啲啦。

過路搭口,多年前孩子就讀的美國校區,有兩所提供資優班的小學,資優生可以選擇其中一間就讀。分別是A小學全班都是資優生,B小學是資優生佔大部分,但會加插幾位在某方面特別突出的學生,可能是英文、又可能是數學,甚至是畫畫也好,因為很多資優生,只是成績較為全面(all around),但有些孩子雖然個別科目成績比資優生更佳,資優測試卻不夠高分,將這些孩子編到資優班,可以讓兩種學生學習對方的長處,不過老師說大部分家長都毫無懸念地選擇A小學。個人認為這就是所謂「鄙視鏈」,即使同是資優班、或是名校也的分tiers,分地區,家長們會不斷追逐。這是惡性循環、良性競爭,還是評級機構的一盤生意?

回覆 cafeva 的帖子

我嘅做法未必人人適用,不過我估精神都係一樣。孩子未出世已經有大方向計劃,跟住逐步微調咁啦。當然都有trail and error,亦有幸運成份。

兩歲時本來諗住用m&m同個仔玩吓簡單數學(加加減減咁,因為有唔同色好方便。而且平時我完全唔俾食糖,玩完就食一粒),點知佢居然兩日就學識乘數。咁知佢嗰方面有興趣能力,就嗱嗱臨搵佢有興趣嘅material feed俾佢,睇住佢好似海綿咁有幾多吸幾多。我自己都要做功課,搵同陪佢上EPGY/CTY嗰啲online course,買大量嘅數學相關嘅書咁。0-2歲我亦選擇以單一語言(英文,還好我同太太都係海歸)同佢溝通教佢phonics,所以佢兩歲已經通phonics可以自己睇書。我可以話我個仔冇一樣數學concept係喺學校學嘅,基本上全部都係喺我買返嚟俾佢嘅書度學嘅。

我敢講如果我冇投放咁嘅心機時間,全盤outsource俾學校,佢應該唔會好似而家咁enjoy自學,亦唔會喺呢個年齡去到呢個程度。

ckh689 發表於 22-10-10 21:28
過路搭口,多年前孩子就讀的美國校區,有兩所提供資優班的小學,資優生可以選擇其中一間就讀。分別是A小學 ...

多謝你的分享。

美國可能情況跟香港不同,香港沒有什麼資優班或者資優學校,學校根本唔係太想收資優學生,學校及老師覺得他們麻煩,難教,很多時家長唔會同學校講,當然有些家長以為孩子資優可以入名校係美麗的誤會。

兒子小學有特別課程給high learning ability students,這些增潤課程分三部份,高階創意思誰,人際關係及情緒管理,不是學術性嘅,係幫助一般資優兒童的根本問題,例如人際關係及情緒問題,係好有幫助。

中學根本就唔會太著意,他們認為每個學生都係在多元智能方面有些強項,學校提供平台讓他們發揮,that’s it。

評估機構也有不同理念,有純商業,也有有心人,我當年搵的CP,如果你想用個評估報告嚟入名校,她唔會做。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊