用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

夢醒何不逐日,與時間競賽

楊公驥先生認為,夸父逐日的故事有其極為深刻的寓意。它説明“只有重視時間和太陽競走的人,才能走得快;越是走得快的人,才越感到腹中空虛,這樣才能需要並接收更多的水(不妨將水當作知識的象徵);也只有獲得更多的水,才能和時間競走,才能不致落後於時間”。楊先生這一觀點被編入《中國文學》一書,受到許多同志的贊同。
另外,文學家蕭兵先生在其《盜火英雄:夸父與普羅米修斯》一書中稱:夸父逐日是為了給人類採擷火種,使大地獲得光明與温暖。夸父是“盜火英雄”,是中國的普羅米修斯。蕭先生的看法,頗有幾分浪漫色彩。還有人把夸父逐日看成是自然界的一種爭鬥,夸父代表“水”,而太陽代表“火”。水神、火神相爭,水火不容。夸父逐日的故事,給人以豐富的想象,也給人以深刻的啓迪。如何理解這個故事,已不僅僅是學術界關注的問題,而它積極的意義在於,人們以各自不同的理解,去認識這個世界,去實現自己美好的追求。

#純轉貼*

謙卑的人是有福的

看香港桌球大師賽2022,看到高手的風度,食完太太生日飯去休息,剛趕上奧So  vs Fu 的最後一局。

回看Fu 147那一局,Fu 的心理素質、希堅斯的喜悅,反映對桌球極致水平的熱忱,Saluted
Nice

akys 發表於 22-10-7 16:02
究竟香港人才短缺定係缺乏職位容納人才?產業傾斜下碰啱兩大產業危危乎,都幾麻煩。
你講得冇錯,家長用心啲就好,衹係覺得好多都因學校問題做成家長用心用錯了方向, 所以好多小朋友的發揮便在此部份斷送晒,  產業政策說改易亦好難,且現今經濟又咁差,老闆心態少支出維持已好,普通職位你唔做大把人去做,何需要高薪招聘, 攪好啲教育,專業性人材多啲,自然一般性工作都冇咁多人去爭住做, 世事野唔會冇可能,好似航天,突然間香港人有機會上太空做太空人,點會有稔過有咁既機會? 中國本身在世界上就很困難,所以就咩都嘗試,由唔得做到得,呢啲就係以前香港永不放棄精神,而家組國.....幾咁強大.

回覆 ANChan59 的帖子

是呀,家長才是最重要,一些又呻出世跑慢起跑線,一些又呻幼稚園己學識十八般武藝差太遠,為了學校唔夠人爭.........呢啲咁根深柢固家長要去改好難, 學校正正常常冇要求入讀,家長自然都少啲煩惱,孩子亦都更容易開心啲去學.效果都可能更好.剩係學校有揀三揀四選學生呢啲野已經最要不得..............教育局及學校幾時先會夢醒時份.

ABC-DAD 發表於 22-10-10 10:49
看香港桌球大師賽2022,看到高手的風度,食完太太生日飯去休息,剛趕上奧So  vs Fu 的最後一局。

回看Fu 1 ...

我兩場都有睇,好睇嘅!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

天外之人 發表於 22-10-10 11:04
回覆 ANChan59 的帖子

是呀,家長才是最重要,一些又呻出世跑慢起跑線,一些又呻幼稚園己學識十八般武藝差太 ...

教育局冇得揀,係唔會醒㗎,但係學校係可以自己揀嘅。

阿仔入DBS冇特異功能,咁咪睇面試及后來嘅筆試,入到咪入囉,入唔到咪地區名校囉,有機會再轉囉,或者出國。如果預咗轉校,咁就要多了解多準備,而不是抱怨,機會始終係有嘅!

兒子自細已經講學習係靠自己,返學係同班朋友一齊玩,他係要愉快玩樂,而不是什麼愉快學習,學習係會有開心,但更多係困難及冇趣嘅,唔通唔學咩。他的心態你認為正確嗎?

所以自小就有自學的能力及性格。去到新地方新工作環境,四個月砌哂三本FE嘅書,每本約1000頁的Finance and Maths 書,睇完睇通,咁就可以運用几年。

愉快?當然冇啦。不過,自己可以安排時間睇波,睇動漫,試酒,fine dinning 去平衡一下。Work life balance 之下,係唔係愉快?比起香港係愉快好多。

點解有時間讀書,因為每星期工作35小時,係35小時,一星期兩日返公司,返工步行15分鐘,三日wfh ,慳返好多時間。近排因為火車工人罷工,就可以5日wfh 。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 天外之人 的帖子

雞先定蛋先問題,我持相反意見。

我認為係因為家長越嚟越功利,寸土必爭,誓死入「名校」(因為驚執輸),所以制度先會被扭曲。如果家長可以接受派邊間讀邊間,或者就脚就係好,根本唔會有呢個現象。

我亦都認為教育根本係家長同學生自己嘅責任,學校只係提供合適嘅學習環境。我就唔信有學校/老師識變魔術,將一個明明冇能力嘅學生教到變學霸。根本名校成績係因為入學門檻高而嚟(香港如是,英國如是,世界各地都大致如是),係啲家長盲目倒果為因,以為入咗名校,成績自然好,可以牛劍哈耶任揀。

其實家長們先需要夢醒... 或者接受再教育...

beastiebistro 發表於 22-10-10 11:38
回覆 天外之人 的帖子

心水清,我好認同。

beastiebistro 發表於 22-10-10 11:38
回覆 天外之人 的帖子

幾十年前,自己就讀某間名校,當時已經好清晰讀書係靠自己,唔會比學校拖住。幾十年後,阿仔讀另一間名校,果然都係『讀書靠自己』流派,讀讀下走去玩二刀流,自修AL。名校嘅優勢係課外活動和朋輩影響。名校吸引一班讀書叻人,呢班叻人出路好又提升名氣,自然形成一個循環。話時話,名校中只有兩間我覺得係唔一樣,學校嘅增值能力應該唔錯。

又去到精英教育與均一教育嘅層面了,以我天性堅Hea嘅孩子為例,缺少相同水平同輩就會如魚得水,日日偷著樂了。所以,如果在全民均一嘅機制下,自己就要自動適應搞多啲嘢去滿足孩子需求---適者生存。

回覆 天外之人 的帖子

良禽可擇木,但平庸的大多數就最迷茫.EK內已經很多貼文很多例子
先天不是超級資質聰穎, 後天又不是資源任用,
爭到入神校, 起碼叫一線生機, 總比在B2-3浮沉好得多.

小學已經十幾樣功課, 外補加鬧交, 每晚跟子女作戰,
希望打好個底, 養成克苦耐勞不去問理由的阿信性格,
之後就自動波入spcc再入大學神科.
成條路簡單又直接

一般人就是這樣為子女"鋪路"
不過有時眼見一些例子:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3871741&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3796508

真的感受到那份壓力,
又話要揾社工
又話要辭工
其他人明明做得到,
為何自己的小朋友做不到?
看著小朋友就又憂心又憤怒

我又吹兩句,家長怨天尤人,小朋友不自覺就比較難專心自己做好自己,捉緊自己方向。
見賢思齊,做好自己確實易吸引到好朋友、好導師。

好多人仍然有夢: 通關復常夢, 大灣區夢

我比較悲觀, 從過去經驗嚟睇, 呢D其實只係南柯一夢, 更甚只係另類龐氏騙局

香港年輕人, 真係要努力尋求自己既出路, 不要對掌權者有期望

或者到2047年7月1日, 國家會正式宣佈, 香港回歸50年不變已結束, 為提升香港競爭力, 正式將香港納入深圳, 成為深圳南部一個特別既經濟區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 akys 的帖子

我自己就係精英教育嘅信徒,或者可以話我believe in人盡其才,唔buy均一教育。唔通人人都想讀大學,人人都適合讀大學咩?人人都想做醫生,咁邊個嚟做護士/清潔/運輸/接待?

有人天生係適合做醫生,好應該得到相應嘅栽培,好等佢濟世為懷。其他人冇咁嘅能力,何必扭曲到非神科不入呢?(In fact,將醫科叫神科本身都已經係問題)。

其實我有個有趣理論(當然係我自己亂諗㗎喇)。我認為每個人嘅能力係innate嘅,分別只係有冇達到full potential。即係話有人天生就係100分,不過可能終生都只係去到50分呢個level。相反,有人可能其實天生頂到盡都係得80分,不過佢有效發掘/發揮能力,去到65分,所以更成功。(我係西方growth mindset嘅敵人。或者我會話growth mindset都只係unlock innate potential嘅工具,而唔係增加能力嘅魔術棒)。

所以我從來都唔believe學校有正增值呢回事。對我嚟講,全部學校都係負增值,爭在減多定減少。對我嚟講學校可以提供到越多學術以外嘅嘢,越減低學術負增值就係好學校。

應該都係我怪胎,其他人都未必明/同意或者接受。

whoo99    發表於 22-10-12 13:42

回覆 天外之人 的帖子

我亦都認為教育根本係家長同學生自己嘅責任,只不過,係要睇運氣。夠好運生到個天資聰穎又生性啲小朋友已經決定咗一切,再加上父母識得栽培,點都一定會成大器,即係有本事擇木而息的良禽。事實上,個個孩子資質唔同,做為父母,我只告誡自己了解自己及小朋友嘅實力,千萬不要緣木求魚,將來喺適當嘅位置工作便可以。

回覆 天外之人 的帖子

We are on the same page.

beastiebistro    發表於 22-10-10 15:53

hkpapa852 發表於 22-10-10 13:58

我比較悲觀, 從過去經驗嚟睇, 呢D其實只係南柯一夢, 更甚只係另類 ...

其實誰也不知道2047中國會變成點⋯⋯

akys 發表於 22-10-10 13:44
幾十年前,自己就讀某間名校,當時已經好清晰讀書係靠自己,唔會比學校拖住。幾十年後,阿仔讀另一間名校 ...

我始終傾向精英教育,而且不完全依賴學校及老師,自己作為家長要家校合作才可以有好的效果!

hkpapa852 發表於 22-10-10 13:58

我比較悲觀, 從過去經驗嚟睇, 呢D其實只係南柯一夢, 更甚只係另類 ...

平常心吧!對年輕人來說,別人已給機會,看看自己能否跳出comfort zone 而已。

PSKLAI 發表於 22-10-10 13:52
良禽可擇木,但平庸的大多數就最迷茫.EK內已經很多貼文很多例子
先天不是超級資質聰穎, 後天又不是資源任用 ...

這正正是beastiebistro 所講嘅家長自己做成這種惡性循環。

自己兒子都係讀地區津校小學,慢慢都可以考到其他被認為神校的直資,最緊要搵到他的強弱項,適合他的學習方法及motivators.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊