用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-11 15:47
要跟學校傾偈,CEO出面好好多,他們知道她係教育界高層,而且出到聲,出到信,對方多數都知自己衰。試過封 ...
咁已經好好。人有墮性(老師/學校都有),所以left to its/their own devices,梗係照marking scheme俾分最易最少麻煩。但係抹煞咗一班偏唔喜歡跟足規矩做事嘅「奇人異士」...

Yanamami 發表於 22-10-11 15:37
小學,真係阿媽一邊廂要對住學校耍冧,另一邊廂安撫個女,教佢點保持自我之餘“圓滑”啲。精神分裂 ...

你係如假包換嘅「好女兩頭暪」!

Yanamami    發表於 22-10-11 17:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-11 13:58
我拒絕將「陪」字量化,「陪」係講質量嘅,帶著負面情緒去陪會有咩收成?
人人都要揾食,高識更無時間。
由始至終"陪"呢個字以質量行先,正常陪孩子唔應該會有負面情緒.

beastiebistro 發表於 22-10-11 15:53
咁已經好好。人有墮性(老師/學校都有),所以left to its/their own devices,梗係照marking scheme俾分 ...

其實個英文老師及科主任真係唔得醒目,條問題都係看圖作句,俾前半部然後接埋佢。班男仔揸住本牛津字典跟老師對質,係有根有據,而且幾個人嘅答案不是完全一樣,老師話佢哋出貓都冇籍口,只要俾番分佢哋,讃兩句他們好學,有想像力,大家就可以落臺。

點知玩到搵訓導主任,記他們缺點,班仔就火滾,更加難收拾。未嘈大鑊之前CEO已經知道成件事,睇過字典,係Ok,所以冇理,因為有常識嘅見到學生咁用心,而且有證有據,好易處理,點知會搞到一鑊泡,真係應該做衛生局長或者紀律部隊。

最後CEO同校長拆掂佢,但係CEO要阿仔同兩個老師道歉,阿仔當然唔服氣,話我冇錯,點解要我道歉,應該老師向我道歉。

CEO解釋比佢聽,試卷答案你哋係啱嘅,但係你哋嘅處理手法是否有檢討嘅必要,是否絕對冇問題?冇錯?

他想一想之後答CEO,在態度上我哋可以處理得更好。CEO讚佢醒目,而且再講,如果老師心中有條刺,吃虧嘅都係你自己,對唔對?咁你如何道歉?私下?大庭廣眾?寫信?他諗一下然後答覆CEO⋯⋯⋯之後,兩位老師也當眾向幾個男生道歉。

他們學校也是唯一一屆前十係男多女少。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-11 18:12
其實個英文老師及科主任真係唔得醒目,條問題都係看圖作句,俾前半部然後接埋佢。班男仔揸住本牛津字典跟 ...

Joshua真係成熟,抵讚。

我自己嘅選擇係用球場做比喻。好細個(幼稚園)已經同我個仔解釋清楚,其實個世界分咗好多個「主場」,每個主場嘅遊戲規則/比賽時間長短/可唔可以換人換幾多幾時換/全部係個場嘅場主話事。佢落某個場玩就要清楚該個場嘅規則,想贏就要「喺嗰個場嘅規則之下」做到最好。但係佢都可以選擇求其落去玩吓,踢佢自己想踢嘅規矩,不過就要承受入咗波都唔算,明明人哋犯規可能佢被人罰出場呢啲離奇嘅結果。

要攞高分佢自己要搞清楚點計分,但係我俾佢選擇用佢自己方法去作答,我同佢都要/會接受唔跟規矩玩嘅後果。所以我仔唔多呢樣問題(好多時佢係填咗標準答案喺格裏面,再將佢認為更好更準確嘅答案寫係側邊,老師都基本上appreciate)。佢有時甚至會改啲試卷通告嘅Grammar(當然佢先係正確嘅),我都有啲滴汗,不過好彩未試過俾人召見。我估亦因為亞皆老街山男小老師們包容力都高,呢類小朋友都見唔少,所以比較習慣。

就咁諗好似個做法好似好勢利,不過我認為都係人生嘅一課,因為呢啲「主場」會喺學校/職場/朋友間/人生不停出現,點都要學識handle。

beastiebistro 發表於 22-10-11 18:45
Joshua真係成熟,抵讚。

我自己嘅選擇係用球場做比喻。好細個(幼稚園)已經同我個仔解釋清楚,其實個世 ...

忍一時風平浪靜,退一步海闊天空。識時務者為俊傑。

Radiomama 發表於 22-10-11 08:30
Unlock potential, 首先要認識自己孩子的優缺點,然後對準目標,投放資源。

我們沒有花錢去補習,但我們用 ...
如果最有potential果項佢無乜興趣,真係好難接受!

Yanamami 發表於 22-10-11 15:37
小學,真係阿媽一邊廂要對住學校耍冧,另一邊廂安撫個女,教佢點保持自我之餘“圓滑”啲。精神分裂 ...
你太嚴肅,我講去澳洲旅行揾盲公竹,我去過嘅都好大路,潛一下水行下山嗰啲。

Yanamami 發表於 22-10-11 19:28
忍一時風平浪靜,退一步海闊天空。識時務者為後傑。
好似教個仔行蠱惑,唔夠正氣咁...

ABC-DAD 發表於 22-10-11 19:54
你太嚴肅,我講去澳洲旅行揾盲公竹,我去過嘅都好大路,潛一下水行下山嗰啲。 ...
我剛啱先同朋友講,不如去Tasmania揸caravan玩,又可以釣魚。

beastiebistro 發表於 22-10-11 19:57
好似教個仔行蠱惑,唔夠正氣咁...

Hi5.我都係咁同細Y講。個班主任跟你兩年,P5P6,你忍下啦,激親佢寫衰你操行就邊度都唔洗去。於是乎由P5第一次派成績表見家長時,個班主任當我面鬧到佢喊(話:你唔好以為你成績好就係好學生,你係我心目中唔係一個好學生)到小六畢業操行有A, 都算有驚無險,扭一把汗。

beastiebistro    發表於 22-10-11 20:09

ANChan59 發表於 22-10-11 15:47
要跟學校傾偈,CEO出面好好多,他們知道她係教育界高層,而且出到聲,出到信,對方多數都知自己衰。試過封 ...
我從來唔為學業成績同學校計教,跟本無必要。
我只係要求公平對待學生,做返老師本份。

回覆 cafeva 的帖子

有時都冇辦法。我個仔去咗英國之後,開發咗language 嘅能力(而家基本上係法/德native + 拉丁/古希臘文 + 俄文)。有次佢同我講話入大學讀languages都好似幾好玩喎,我都打個突㗎。口梗係話隨佢喜歡,心都覺得唔讀數理嘥晒喎。
I guess我哋可以做嘅係幫佢哋開下門,開咗門佢覺得景色秀麗就推佢探索下,最後係點都係佢哋自己揀。

呀,仲有一樣免費資源唔知你試過未。Khan Academy都唔錯,咩level都有,又gamified咗令啲小朋友更有興趣。

b3410    發表於 22-10-14 20:48
cafeva    發表於 22-10-11 21:41

Yanamami 發表於 22-10-11 19:59
我剛啱先同朋友講,不如去Tasmania揸caravan玩,又可以釣魚。
幾對我胃口。

ABC-DAD 發表於 22-10-11 21:01
幾對我胃口。
有幾個World heritage, 有national park, 有river cruise,有convict historic sites, 有caves,blowhole,可以hiking.....

beastiebistro 發表於 22-10-11 20:51
回覆 cafeva 的帖子

有時都冇辦法。我個仔去咗英國之後,開發咗language 嘅能力(而家基本上係法/德native ...
佢成個da Vinci咁超勁。

Yanamami 發表於 22-10-11 21:12
有幾個World heritage, 有national park, 有river cruise,有convict historic sites, 有caves,blowhole,可 ...
唔問你都對唔住自己

回覆 Yanamami 的帖子

慘喇,如果有日你見到真人,可能失望透頂...

beastiebistro 發表於 22-10-11 21:21
回覆 Yanamami 的帖子

慘喇,如果有日你見到真人,可能失望透頂...
有樣睇㗎咩?

beastiebistro    發表於 22-10-11 21:30

ABC-DAD 發表於 22-10-11 21:19
唔問你都對唔住自己
鍾意食野,一月去有車厘子、芝士、鮑魚、海膽……
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊