用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

天外之人 發表於 22-10-11 12:26
這就是早期所講既相對論,有得必有失,所以睇家長衡量得失輕重. 我定義係錢可以幾時都揾得,但每個小朋友成長 ...

我們很清楚,兩者不可得兼的時候,就係要取捨,每個家庭有自己的想法及價值觀,只要決定之後,不要后悔。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

天外之人 發表於 22-10-11 12:22
你的定義的確會殘酷啲,各人定義可能不同,衹係咁樣覺得會過早比孩子知道分化了不同,家長攪不好孩子漕意識會 ...

我諗你搞錯咗我嘅用意。我嘅睇法係呢個係一個fact,(之所以我話我係Growth mindset嘅敵人),但係我從來冇話過我會將呢個fact話俾小朋友聽。我嘅睇法係「家長」應該因材施教,唔好盲目覺得小朋友係超人,或者每個人每方面都有無限potential。現實就係有啲人適合做醫生,有啲人適合揸貨車,冇話邊樣好的邊樣差啲。如果孩子冇能力天份做某樣嘢,家長好應該接受然後幫助孩子搵出佢嘅potential,而唔係戴晒眼罩耳筒,一心要孩子走家長想佢走嘅路。

其實有好多家長會話,我個仔有能力,佢梗應該做醫生律師會計師。呢種心態先係真正分化社會,真正潛移默化令啲小朋友覺得職業分貴賤,做唔到乜師乜師就冇面見江東父老。點解個小朋友想做畢加索,會俾家長話冇出息會乞食呢?明明適合做摩登魯班,點解要覺得唔做律師嘥晒呢?

天生才能比人低一啲都唔可恥喎,反而發揮得淋漓盡致(好似蘇樺偉咁)仲俾人稱頌添。

twobirds    發表於 22-10-11 13:44

ANChan59 發表於 22-10-11 12:33
我們很清楚,兩者不可得兼的時候,就係要取捨,每個家庭有自己的想法及價值觀,只要決定之後,不要后悔。
...
可惜好多家長連諗都懶得諗,或者心存僥倖,覺得人地唔可以兼得佢可以...

cafeva 發表於 22-10-11 08:18
我都覺得進步最顯著係自己跟果段時期。希望你分享下邊度有免費資源。學校負增值你係指咩?
...

算起來我用在孩子身上的錢主要在音樂和運動,學術上的寥寥可數。除非孩子顯出極大興趣,我好少提供超前教育,反而著重唔同類型,多元化嘅Courses (大部分免費或可負擔水平),唔計外國網上,本土嘅可以:
1) 名校尤其名小著重多元化課程,會有好多唔同嘅課外活動或者比賽,奧數校隊有老師教導。
2) 童軍 (攞到金紫荊入水能游,出水能跳,掉入深山都可生存)
3) 十歲後可加入HKAGE,有些是幾日的introduction 課程,但有些是橫跨數月嘅課程
4) 中學後科大港大Program (要俾錢而且純學術所以冇參加)
5)留意GEF(GiftedEducationFund)搞嘅programs, 政府俾錢,大學搞,通過學校報名,係橫跨一兩年嘅課程,好有趣㗎,例如中大research mentor program, 科大quantum computing 等。

cafeva    發表於 22-10-11 19:48

講句唔多啱聽嘅說話,如果一心將個波交哂畀老師同學校就算數,同交左個SEN 小朋友畀HKAGE  、Gifted Programe一樣。》〉》計劃不再由父母把握住。

SEN。更加須要真心關懷佢感受嘅父母親人,尤其多元智能有均衡發展出狀況嘅小朋友,父母可以花時間自己進修一下兒童心理學,不一定要攞專業資格,但長遠計對家庭係好事。

ANChan59 發表於 22-10-11 10:41
係呀,現在忙於準備上國內,隔離期間再講多啲啦!
等你分享兩地見聞。

ABC-DAD 發表於 22-10-11 13:36
講句唔多啱聽嘅說話,如果一心將個波交哂畀老師同學校就算數,同交左個SEN 小朋友畀HKSEN 、Gifted Program ...
唔好講SEN.就算細Y普普通通一個比較上有自己諗法既細路仔,學校都容不下,我已經係算做同學校理念相同既家長,但六年黎我被召去見家長仲會少咩?連訓導同社工都見埋,我心諗,誇張左少少啩?

天外之人 發表於 22-10-11 11:09
你係真係於小朋友在中學前做足"生養教陪"這四點,教出小朋友,資源多當然係好優勢,但唔代表資源少就教不出有 ...

我拒絕將「陪」字量化,「陪」係講質量嘅,帶著負面情緒去陪會有咩收成?
人人都要揾食,高薪厚職更無時間。

咪個人地有成果就話人地多資源,That is not an excuse.

Yanamami 發表於 22-10-11 13:49
唔好講SEN.就算細Y普普通通一個比較上有自己諗法既細路仔,學校都容不下,我已經係算做同學校理念相同既家 ...

付出幾多一般路人甲乙丙又如何會了解呢? 訓導,副校,考長,社工,EP,精神科醫生,CPs... 諗返起都只能苦笑。幸虧上到中學只有一次,都係去到訓導,富校層面啫,又打得甩。

ABC-DAD 發表於 22-10-11 13:36
講句唔多啱聽嘅說話,如果一心將個波交哂畀老師同學校就算數,同交左個SEN 小朋友畀HKSEN 、Gifted Program ...

很認同,我跟CEO上咗唔少堂,對於家庭和諧,如何教導及教養孩子好有幫助。

當時冇諗咁多,沒有考慮什麼專業資格,只係盡力去幫助個仔,等於幫助自己。

ABC-DAD    發表於 22-10-11 14:47
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 22-10-11 12:34
我諗你搞錯咗我嘅用意。我嘅睇法係呢個係一個fact,(之所以我話我係Growth mindset嘅敵人),但係我從來 ...

CEO接受growth mindset,我就中立。

唔好講SEN.就算細Y普普通通一個比較上有自己諗法既細路仔,學校都容不下,我已經係算做同學校理念相同既家 ...

不過,中學會不會好d!

你咁唔捨得佢,但唔怪之得你早三年送佢出去!

見阿仔都好有想法,但唔知點解佢識得包裝,present 出嚟,對家都接受到,古靈精怪嘅!

ANChan59 發表於 22-10-11 14:41
不過,中學會不會好d!

有啲地區名校一換校長就好多問題,我為個女分別同小學中學瞓導開過Band 啦,結論係家長要適時反應,做合適反應,當然,瞭解自己要量力而為。
人出口你出手就笨蛋啦,討論區的風,好易冷壞個腦。

回覆 ANChan59 的帖子

我接受潛能需要激發,放喺度發酵未必會爆出嚟。

但Growth mindset前設係每個人每方面都有無限潛能,我接受唔到。我覺得係典型西方左膠理念,最好人人都有無限可能,人人都有機會變超人。聽落好聽,尤其係自覺為低下階層嘅人士,因為好似個個都有機會「翻盤」。

我認為人人都有機會發光,只不過有人會係一個發光嘅巴士司機,有人會係一個發光嘅老師,有人會係一個發光嘅肉類切割員。而唔係人人都有機會做好嘅醫生律師會計師,no matter how hard one tries...

眼見係細Y 算好理想嘅女學生喎你講中學定小學?
BTW ,去袋鼠國要揾backup 會唔會幫手先?

ABC-DAD 發表於 22-10-11 15:00
眼見係細Y 算好理想嘅女學生喎你講中學定小學?
BTW ,去袋鼠國要揾backup 會唔會幫手先?
...
小學,真係阿媽一邊廂要對住學校耍冧,另一邊廂安撫個女,教佢點保持自我之餘“圓滑”啲。精神分裂一樣。中學就好,好自由,乜都由得佢地,可能好有經驗點同班女相處。

揾我做backup?答到幾多就盡答你,事關放走兩個個女之後,佢地真係自生自滅,我都無乜再幫到佢地。

beastiebistro 發表於 22-10-11 14:55
回覆 ANChan59 的帖子

我接受潛能需要激發,放喺度發酵未必會爆出嚟。
你呢個理念我明呀,十隻手指有長短,點會人人都有無限可能?早啲發現長乜短乜,長處盡發揮,短處盡改善(唔係改變),咁就efficient好多,唔會嘥咗力氣(唔洗同個細路搏鬥)。

beastiebistro    發表於 22-10-11 15:54

ANChan59 發表於 22-10-11 14:41
不過,中學會不會好d!

中學變左另一個人大Y我係先甜後苦。細Y我係先苦後甜。

早三年走係無心插柳,未有心理準備,來得太急。

ABC-DAD 發表於 22-10-11 14:53
有啲地區名校一換校長就好多問題,我為個女分別同小學中學瞓導開過Band 啦,結論係家長要適時反應,做合適 ...

要跟學校傾偈,CEO出面好好多,他們知道她係教育界高層,而且出到聲,出到信,對方多數都知自己衰。試過封信係討論學校出卷,閱卷,marking scheme 嘅 Quality Assurance Process。班主任,科主任點頂,直接去校長到,電話跟佢傾。

校長最後要親自睇下marking scheme幾差,自己跟番呈分試的試卷及model answers。

話時話,有人睇,班男仔成績立即過女生頭。全級前十,七個男仔,前五全部男仔。我不是暗示學校偏幫女仔,只係女仔較循規蹈矩,答案照背書,男仔較多答合理答案,而不 是model answers.。

Yanamami 發表於 22-10-11 15:37
小學,真係阿媽一邊廂要對住學校耍冧,另一邊廂安撫個女,教佢點保持自我之餘“圓滑”啲。精神分裂 ...
因為中學唔少呢類比較有性格嘅女仔
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊