用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學生簽證流程
go

[英國] 學生簽證流程

新手。想請教一吓申請學生簽證流程。小女2023年9/10月好大可能會入讀英國大學。

由於大學都會等到出咗IB成績先會出confirm offer。換句話即係要2023年7年先會知邊間大學會收。但開學應該會係10月。想知係咪一定要攞到confirm offer 先可以著手申請學生簽證? 一定會趕得及10月開學嗎?

另外,如果申請學生簽證期間,人不在香港,到時要上領使館印手模同身體驗查,有無可能喺香港以外地區進行嗎?

https://www.gov.uk/government/pu ... n-hong-kong/6358373

基本上冇可能邊旅行邊申請簽證
係香港申請簽證要有香港身份證,係其他地方申請也要當地身份證
(大人的話)要當地無犯罪記錄

記得提前預約申請,否則好爆

如果想係日期度囉到盡,直接問簽證中心先有具體細節

回覆樓主:

多謝回覆。
唔係因為諗住去旅行。小女本身有雙重國籍,而家係以另一身份喺外地讀緊高中。但大學學生簽證會想用返香港人身份,所以如果申請簽證時有手續一定要回港搞的話,就要預早再安排返時間回港,所以而家想先了解多啲。

係要accept offer後,再等等等學校俾CAS你, 先可以去申請student visa。
如果你出左IB result拖2個星期先決定, 學校又拖你2個星期先比CAS你, VISA又拖你10個working days以上, 眨下眼已經9月,
學校orientation可能9月中已經開始,
風險係last minute捱貴機票or提旱出左機票但ViSA未出(當然可以申請快證)。
不過人人都係咁, 正常流程應該冇問題。

回覆樓主:

Thanks oooray。咁又係,應該人人都係咁,正路都應該趕得切既。

回覆樓主:

其實自己申請student visa 係咪都唔難架?我見有啲人俾錢agent搞。唔知大家覺得有無需要?

上網填完表, 帶齊文件, 個女一個自己上去visa office攪。之後佢自己去pick up。
我只係代比$同準時帶佢到去一次北角。
都係果句, 唔識自己攪VISA, 點樣自己出國讀3,4年?

大食媽咪 發表於 22-9-30 12:18
其實自己申請student visa 係咪都唔難架?我見有啲人俾錢agent搞。唔知大家覺得有無需要?
...

申請 visa 跟要求準備文件可以
Agent 都係咁做 幫手上載文件

回覆樓主:

Oooray, 其實我都係咁諗,到時個女都18歲,都應該要自己處理到。

Poyau,明白晒。Thanks

oooray 發表於 22-9-30 10:12
係要accept offer後,再等等等學校俾CAS你, 先可以去申請student visa。
如果你出左IB result拖2個星期先決 ...

過來人,係呀!!里個過程簡直令家長抑鬱!!   

sunny.moon 發表於 22-9-30 14:28
過來人,係呀!!里個過程簡直令家長抑鬱!!

可唔可以分享吓呀? 整個申請過程用咗幾多時間? 最難搞係邊方面? 最後趕唔趕得切開學呀?

大食媽咪 發表於 22-10-1 09:14
可唔可以分享吓呀? 整個申請過程用咗幾多時間? 最難搞係邊方面? 最後趕唔趕得切開學呀?
...

孩子是醫療科要先申請無犯罪紀錄,仲要去英國領事館,(先後次序我都忘記了)當 時疫情剛開始,好多政府部門都關閉,online book 時間好難 book到,真是叫天不應叫地不聞!! 我要做曬呢兩樣嘢先可以再申請visa!!狂追苦等做快証!!

點解?我仔申請良民證同visa 係分開的。是因為學校要求有良民證才出CAS?

大食媽咪 發表於 22-9-30 12:18
Thanks oooray。咁又係,應該人人都係咁,正路都應該趕得切既。
IB 比GCE 早成個幾月出成績

回覆樓主:

良民証係cas 要求,收到co 有講, 唔係student visa 必須。
其實主要你好大機會讀邊間,就要安排照TB 先,呢個都重要。另外student visa 要求過往10年旅遊史,最好自己寫低先。
cas 其實係等最耐,學校有機會係一次過做晒所有嘅cas, 包括要等埋ucas 出埋成績。呢樣間間學校唔同。
至於點拎申請良民証,呢度幫到你:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread

Jennie 發表於 22-10-1 22:16
良民証係cas 要求,收到co 有講, 唔係student visa 必須。
其實主要你好大機會讀邊間,就要安排照TB 先, ...

Jennie, 多謝你既詳細講解。
10年旅遊紀錄。。。真係唔記得咁多啵。。。無keep住過期舊passport就應該真係唔會諗得返(emoji)

cow 發表於 22-10-1 20:46
IB 比GCE 早成個幾月出成績

IB 好似都係要成7月先出成績

回覆樓主:

另外想問問,做TB 檢查咪要去指定醫務機構做既,咁係咪都要收到學校既cas先會知要去邊到做架? 使唔使喺收到學校收生confirmation 前預先做咗先架?

旅行史都係咁易寫,無人認真check 掛,我個次去都有做itinerary ,所以有齊。我記得我都係7月尾定8月第一星期先至收到CAS。TB 知肯定入邊間大學就做,佢要填英國地址,我女就寫學校地址。
TB 得呢幾度有得做英國嘅,uk.gov 都有寫:

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/34544/英國官方認可做tb-test測試香港診所地址一覽-申請bno-visa移民必備肺結核病測試證明/1

https://www.gov.uk/government/publications/tuberculosis-test-for-a-uk-visa-clinics-in-hong-kong/tuberculosis-testing-in-hong-kong
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-10-2 08:59
旅行史都係咁易寫,無人認真check 掛,我個次去都有做itinerary ,所以有齊。我記得我都係7月尾定8月第一星 ...

明白晒。Thanks!