用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在油尖旺,家住九龍城,B1男生點選? ...
樓主: 三心三奕
go

小學在油尖旺,家住九龍城,B1男生點選? [複製鏈接]

medicine 發表於 22-10-31 10:03
數年前,已經講過,九華fans

其實你鍾意九華d乜嘢?就係校園同名氣?先前佢嘅成績滑落,但你嗰陣時已經係die-hard fan?

DD仔 發表於 22-10-31 10:02
你似乎都好like九華
(可能係香港同九龍比較之後….講笑啫)
隔離post,有會員話建議該樓主入港華家長群組問港華家長.
見到該類留言,我很想拿港華的校務報告該"權威論述"給他一個"滿意答復"!

校方都可大言不慚,何況個別家長?(那兩個post的post主已經是了)

PS:權威論述是:With the satisfactory HKDSE examination results, our young gentlemen obtained decent JUPAS offers. Among local university offers, HKU, CUHK, and HKUST made up over 70%. Programs students enrolled in include medicine, dental surgery, quantitative finance, government and law, architecture, economics and business, arts, science, etc. Apart from local institutions, about 30% of our graduates have chosen to continue their studies in prestigious educational institutions overseas around the world, including but not limited to the University of Oxford in the UK, the University of Toronto in Canada, and International Christian University in Japan."

medicine 發表於 22-10-31 10:08
隔離post,有會員話建議該樓主入港華家長群組問港華家長.
見到該類留言,我很想拿港華的校務報告該"權威論述" ...

哎呀,都係唔好再提香港華仁書院啦,EK家長已經好清楚係乜嘢事㗎喇,不如講返九華啦

DD仔 發表於 22-10-31 09:26
一定抽到㗎差唔多個個band1男生都放九華第一志願㗎啦

未必,b1a通常有更好的選擇,有些又會揀男女校。以我家族4個男仔,3個入WYK (1個自行,2個抽入),一個男女校。

DD仔 發表於 22-10-31 10:07
其實你鍾意九華d乜嘢?就係校園同名氣?先前佢嘅成績滑落,但你嗰陣時已經係die-hard fan?
...
成績滑落,與KL1的競爭態勢有關.
KL1人數本就不多,彼時SMCC未龍.女生極願意抽SMCC.因而QES亦多位比區内B1生抽.又,DGS佔著爲數不少的B1位(彼時DGS未取消呈分),導致KL1B1生不足,極易有B2生偷鷄分到B1位.

QES當時成績亦不如現在,何況男校?(SMCC轉龍,可見受益的是誰)

jesswu 發表於 22-10-31 10:05
我就是放榜再去叩。
買了安心又唔十分甘心,唯有作最後掙扎。
袋住個吉求個橙,叩門壓力唔太,至少冇橙食 ...

「買了安心又唔甘心」
祝大家成功

medicine 發表於 22-10-31 10:15
成績滑落,與KL1的競爭態勢有關.
KL1人數本就不多,彼時SMCC未龍.女生極願意抽SMCC.因而QES亦多位比區内B1生 ...

嘩,你真係分析得好好
結果依家QES同埋WYK都向上,真龍校滑落
中學收生質素真係太重要了

回覆 jesswu 的帖子

進取VS穩妥,還要有運氣加持,自行太難。

Gloriasogashiwa 發表於 22-10-31 10:14
未必,b1a通常有更好的選擇,有些又會揀男女校。以我家族4個男仔,3個入WYK (1個自行,2個抽入),一個男 ...

啱,唔係個個都九華(不過係好多好多人),總有人QES或跨區

DD仔 發表於 22-10-31 10:21
嘩,你真係分析得好好
結果依家QES同埋WYK都向上,真龍校滑落
中學收生質素真係太重要了
九華已經見底了.因男女校,除了QES外,銘一向B1C/2A.循道落車,男仔還有乜選擇?
相信未來多年,九華DSE整體不會差過現在(現在還未體現循道落車的受益)

DD仔 發表於 22-10-31 10:31
這個當然,總有要男女校的嘛

三心三奕 發表於 22-10-31 10:29

進取VS穩妥,還要有運氣加持,自行太難。

而且自行都唔係淨係排成績名次,有件8級樂器或攞校際獎嘅運動,又會好唔同;面試醒嘅,又更著數。總之就好多變數

DD仔 發表於 22-10-31 10:07
...
認爲男仔應該多運動.九華有很多中學所缺少的草地場.

medicine 發表於 22-10-31 10:38
認爲男仔應該多運動.九華有很多中學所缺少的草地場.

九華個草地場係咪個個學生都可以用㗎?唔知會唔會有d學校好似有好多設施,但唔係校隊的話,係冇得用㗎?

DD仔 發表於 22-10-31 10:31

世事難料,我們已全部退學了。
ps. 姪仔棄DBS入WYK (讀深水埗私校)

想問問,英華書院如何呢?

DD仔 發表於 22-10-31 10:44
九華個草地場係咪個個學生都可以用㗎?唔知會唔會有d學校好似有好多設施,但唔係校隊的話,係冇得用㗎?
...

凡事無絕對,總會有特別安排的時候.

PE堂有得用.(校内)足球賽都夠跑到差唔多暈甘濟.

當然不能和某些大學比,只要你願意去跑去踢就可以占個角落踢個夠

三心三奕 發表於 22-10-31 10:53
想問問,英華書院如何呢?

英華在我家附近。見d仔都有禮規距,醒醒目目。
既是直資任考任報,一定考左先。考到又忐忐想大抽獎就抽飛,唔想搏要左英華也不錯啊。或騎牛揾馬,挾英華再出去叩。
總之,直資考左先冇壞,個人意見。

嗯嗯先考上,關鍵也不定考得上~~~到時再糾結也來得及,直資是不是有了Offer,都不能參加大抽獎了?

三心三奕 發表於 22-11-1 11:08

嗯嗯先考上,關鍵也不定考得上~~~到時再糾結也來得及,直資是不是有了Offer ...

如限期前直資抽飛 可參加大抽獎
‹ 上一主題|下一主題