用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學是否間間都是普教中?
樓主: angel-papa
go

中學是否間間都是普教中? [複製鏈接]

回覆樓主:

我就話,好彩CC普通話題目只佔整個中文試卷很小一部分。平時只需聽講用普通話就可以。

Rpp 發表於 22-10-7 09:52
應該講津小學生上到英中都要一段時間適應,普通話教中文都係要時間適應,自己個囡初初只係聽明兩三成,一 ...
就算中小上英中, 大大話都學左成10年英文, 況且入得英中嘅, 一般都係成績比較好嘅學生, 英文或整體學習能力相信都有一定水準, 會有幾難適應? 同講緊用普通話(對絕大多數嘅香港學生嚟講唔係母語)去學中文根本係兩碼子嘅事. 中文係語言學家公認其中一種最難學嘅語言之一, 有幾難相信唔使多講, 你仲要一種唔熟悉嘅語言去學? 適應到同學得好係兩會事. 中文博大精深, 唔係單單用拼音打字咁簡單囉!

ok3 發表於 22-10-7 11:51
就算中小上英中, 大大話都學左成10年英文, 況且入得英中嘅, 一般都係成績比較好嘅學生, 英文或整體學習能力 ...

點解CC啲同學全部適應到?

Rpp 發表於 22-10-7 11:53

cc d 學生係強

Szetimmy0225 發表於 22-10-7 11:57
cc d 學生係強

你講得啱,還是根據小朋友能力去選擇用邊種語言教中文最得著。

Rpp 發表於 22-10-7 11:53
首先, 我相信cc嘅學生學習能力應該唔會太差. 再講, 你講緊係"適應", 我講緊係"好", 係兩件事嚟.最後, 除非你就係校方, 否則我唔相信你可以掌握"全部"cc學生嘅學習數據囉.

ok3 發表於 22-10-7 14:18
首先, 我相信cc嘅學生學習能力應該唔會太差. 再講, 你講緊係"適應", 我講緊係"好", 係兩件事嚟.最後, 除非 ...

你繼續,我收聲
‹ 上一主題|下一主題