用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 買機票回港
go

[澳紐] 買機票回港

想請問大家, 如果你仔女回來, 你地會叫佢地係個邊買, 定係香港你地幫佢買呢. 謝謝.

夠18歲梗係叫佢自己俾$, 好似CX呢D麻煩airline check in時仍要show俾錢果張credit card,你代付仲麻煩。

oooray 發表於 22-9-27 09:23
夠18歲梗係叫佢自己俾$, 好似CX呢D麻煩airline check in時仍要show俾錢果張credit card,你代付仲麻煩。 ...

CX 而家唔使喇~

回覆 oooray 的帖子

thanks

回覆 pauline_c 的帖子

唔敢博, 上網search條文仍在。大個仔大個女, 俾佢自己攪係好事, 如始終要放手。

pypy405 發表於 22-9-27 08:55
想請問大家, 如果你仔女回來, 你地會叫佢地係個邊買, 定係香港你地幫佢買呢. 謝謝. ...

幫佢買,有咩更改,可以容易處理。

oooray 發表於 22-9-27 11:08
回覆 pauline_c 的帖子

唔敢博, 上網search條文仍在。大個仔大個女, 俾佢自己攪係好事, 如始終要放手。

我喺 hotline 問過,而家 check in 已經唔使對比錢嗰張信用卡,因為碌卡已經有銀行 authorisation,即係 sms。
我原意都希望比阿仔自己處理,不過航班亂起上嚟,打香港 hotline 方便 d(都等6、7個鐘),所以呢年都係我代佢搞。

回覆 Cecilia66 的帖子

well noted. thanks.

想請問你地如果買飛 係在官網買?

pypy405 發表於 22-9-29 14:53

以前我直接喺國泰買,自己可以控制所有野。
因為現在國泰電話等得太耐才有人接聽,所以今次經agent 買。

醒目開學勳章

經agent買,有冇e郁即時通知我

pypy405 發表於 22-9-29 14:53
如果唔係Diamond會員,經agent買會方便啲,更改/有野變更搵agent會快好多, what's app又得,比直接搵航空公司易好多.