用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教,B2男,東區排位
go

求賜教,B2男,東區排位

大家好,因小朋友有讀寫障礙,學校評估屬於B2, 英數都是A /B, 請問東區中學有邊間好的學校可以選擇較好…?

Superhero1999 發表於 22-9-25 23:07
大家好,因小朋友有讀寫障礙,學校評估屬於B2, 英數都是A /B, 請問東區中學有邊間好的學校可以選擇較好…? ...

想問是B2頭/中/尾生?

有讀寫障礙,要再考慮各間中學有冇這方面的支援。可看中學概覽各間中學的學生支援部份。這方面你要細心每間東區B2中學自己看看。
https://www.chsc.hk/ssp2021/index.php?lang_id=2

以下4間是東區B2成績(B2頭至中左右)和校風較好的給你参考,但不一定能支援讀寫障礙
- 劉永生
- 衛理
- 金文泰
- 顯理

剛看了男校慈幼(B2中)介紹是有「讀寫能力小組」支援,其他間你自己看看,因我不熟這方面。
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=45&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D2

tpmon 發表於 22-9-25 23:47

想問是B2頭/中/尾生?

小朋友呈一,學校評估是B2 -C, 中/常識都是C, 英: A, 數: B, Science: A , 好多朋友都叫我選擇(英中)中學比小朋友,這樣小朋友唔會讀得太辛苦,但我睇了好多資料,東區大多英中中學都是屬於B1 -B/C……這樣我仲可唔點選擇(emoji)(emoji), 而B2 -A/B 都是(中中)-中學, 可以點做….?

Superhero1999 發表於 22-9-26 00:26
小朋友呈一,學校評估是B2 -C, 中/常識都是C, 英: A, 數: B, Science: A , 好多朋友都叫我選擇(英中)中學 ...

若老師說你孩子是B2C生,我上述提及5間東區B2 中學在自行階段也未必入到。

老實說,東區全英中都是B1校,你孩子目前成績未達標,不用多想。B2校有開部份英文班的有劉永生、衛理、顯理,你可考慮,但是成績是B2A或B2B,而我不清楚這三間有冇支援讀寫障礙學生。

反而我建議你報考在官塘的直資基督教中國佈道會聖道迦南書院。因這間是B2中至尾英中,正適合你孩子英文成績較好的B2生。22年10月10日開始接受報名,你應考慮。

https://stcc.edu.hk/en/2023-2024-s1-admission

tpmon 發表於 22-9-26 00:55

若老師說你孩子是B2C生,我上述提及5間東區B2 中學在自行階段 ...

弱弱一問,你意思是我想博下B2頭嘅學校的機會都會好微….?博唔過! 其實我小朋友現在都是讀緊直資小學(可直上中學),老師一直都吹我地交承諾書,中學部都是B2-C. 但小朋友又唔想留番係到讀,唔知係唔係因為好多同學都想博,無交承諾書,佢怕無朋友,所以……話想試其他中學, 所以我哋都尊重小朋友,但我又怕博唔到好的學校,一不小心跌入B3學校,就害了小朋友,內心真係好掙扎。

Superhero1999 發表於 22-9-26 09:44
弱弱一問,你意思是我想博下B2頭嘅學校的機會都會好微….?博唔過! 其實我小朋友現在都是讀緊直資小學(可 ...

個人覺得直資的資源和支援特殊教育較好。由於你孩子有讀寫障礙,官津校這方面的資源或許不足未能照顧得好。

東區較好的B2A 津校,有開部份英文班,如劉永生和衛理,都是比較認真辨學和谷,支援特殊教育不一定足。假如你孩子入到這些中學,但最後入不到英文班,你孩子便不適應和大後悔。

個人覺得你孩子的case,最適合讀英文教學的B2 直資,起碼保証到6年中學用英文教。

你可accept 目前直升的直資先。另外可入表試申請其他用英文教學的B2心儀直資,如有offer,便可轉。

Superhero1999 發表於 22-9-26 00:26
小朋友呈一,學校評估是B2 -C, 中/常識都是C, 英: A, 數: B, Science: A , 好多朋友都叫我選擇(英中)中學 ...
若是以上成績, 要入衛理及劉永生一定無機會。我小朋友剛升中, 成績平均分是A, 沒有C, 也入唔到這兩間。
如果你小朋友是讀漢華, 原校肯收回, 我就會揀漢華, 起碼有英文班先。
東區金文泰是全中中, 沒有英文班的。同區仲有英文班有培僑、慈幼及漢華可以選擇。

bobo101^*^ 發表於 22-9-26 14:12
若是以上成績, 要入衛理及劉永生一定無機會。我小朋友剛升中, 成績平均分是A, 沒有C, 也入唔到這兩間。
如 ...

你答得很好。

有些情況不應轉校。近東區,而又是B2 英中直資,其實就是官塘的聖道迦南和東區的漢華,選擇就是這兩間最適合。

升東區有開英文班的B2中學,特別是樓主孩子的成績只有B2C,不能保証到樓主的孩子6年都是入到英文班,咁轉風險相當大。

tpmon 發表於 22-9-26 14:49

你答得很好。
B2直資有英文班的, 還有北角培僑, 開設兩班英文班。漢華屬2C, 如上高少少, 可以諗下培僑或慈幼。

如果小朋友成績是B2C, 講真博到入B2A讀都好辛苦, 不如穩穩陣陣讀一間合適BANDING做龍頭好過啦!

bobo101^*^ 發表於 22-9-26 15:23
如果小朋友成績是B2C, 講真博到入B2A讀都好辛苦, 不如穩穩陣陣讀一間合適BANDING做龍頭好過啦!
...

是,樓主的朋友(如果不熟升中),叫佢轉東區的英中 (若不是直資,即一定是Band 1),是否想害佢?

到時誤聽朋友講不簽undertaking直升,没有backup 又要讀中文班 (他的孩子中文成績底子不好),真的很惨!

所以大家都是講真話的EK會員,只是想幫人。

Superhero1999 發表於 22-9-26 09:44
弱弱一問,你意思是我想博下B2頭嘅學校的機會都會好微….?博唔過! 其實我小朋友現在都是讀緊直資小學(可 ...

同學博可能因為漢華為派位直資
假如自行上移衞劉金顯慈幼不中
大抽獎可再博多次或者選返漢華

東區2022年統乙學額約千八個
假設大抽獎人數相若 各組別佔⅓
B1人數約六百與英中位相若
B2生有可能上移亦可能下移

2022年
東區 統乙公海+直聯
-------------------------------------------------
衞理 76
劉永生 73
金文泰 51+9=60
顯理 70
-------------------------------------------------
四大 270+9=279

慈幼(男) 38+58=96
培僑中學# 18
小福 74
漢華# 21
其他 151+58=209

本區 421+67=488
他區 13
合計 434+67=501

# 派位直資

《請問今年東區band1學位夠嗎?》#4
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867172&pid=49100131

直升穩陣好多,可再考其他直資,如果邊間收咗到考慮讀邊間
希望每天開心渡過 ;-)