用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Geog, Bio, ICT在大學可選什麼科?
go

Geog, Bio, ICT在大學可選什麼科? [複製鏈接]

仔入左geog, bio, ICT, 想問這個組合在大學可修什麼科?
因為身邊有人話geog對大學揀科冇乜幫助,建議我地額外請人教M2,到時考Dse考埋M2,到時大學揀科會加分,想問係咪?
   5    0    0    0

kkv408 發表於 22-9-25 11:23
仔入左geog, bio, ICT, 想問這個組合在大學可修什麼科?
因為身邊有人話geog對大學揀科冇乜幫助,建議我地 ...

不如問呢個組合有咩科唔讀得?
- 工程、化學、獸醫、中醫、數研、物理研、risk、quantitative finance、西醫、藥劑、精算、人工智能、數學教育等

加M2,可報:
數研、risk、quantitative finance、精算、人工智能、數學教育

nicolemummy 發表於 22-9-25 13:13
不如問呢個組合有咩科唔讀得?
- 工程、化學、獸醫、中醫、數研、物理研、risk、quantitative finance、西 ...
純好奇,假如樓主個組合,考了個全星星返來,即如2024之前者7科5**,2024之後為6科5**,那麽,該位考生是否一樣所列的科目全部入唔到尼?
再極緻一點,同年,全部其它考生沒有一位同學是超過7科(或6科)5**(即成爲唯一的滿分考生),而尼位考生依然入唔到所列科目?

kkv408 發表於 22-9-25 11:23
因為身邊有人話geog對大學揀科冇乜幫助,建議我地 ...

生物工程,測量,醫療,電腦資訊/科技

其實呢3科大學好多選擇

當然加多科M2會更多選擇,但到時應唔應付到?就好睇本身自唔自律

medicine 發表於 22-9-25 19:52
純好奇,假如樓主個組合,考了個全星星返來,即如2024之前者7科5**,2024之後為6科5**,那麽,該位考生是否一樣所 ...
大致上係. 除左有D學系放鬆左, 例如中大藥劑唔洗Chem. 不過真係入到去, 樓主會追死, 因為藥劑基本上係Chem, 只係入學分數越來越弱, 迫於無奈想放鬆限制提升分數.

組合: geog, bio, ICT

- 工程 (欠phy)
、化學(欠chem)
、獸醫(欠chem)
、中醫(欠chem)
、數研(欠M1/M2)
、物理研(欠phy)
、risk(欠M1/M2)
、quantitative finance(欠M1/M2)
、西醫(欠chem)
、藥劑(欠chem)
、精算(欠M1/M2)
、人工智能(欠M1/M2)
、數學教育(欠M1/M2)

回覆 kkv408 的帖子

我要為GEOG 爭辯. 雖然GEOG未必係學系必修ELECTIVE, 但其實好多學系都要有GEOG 加分.
JS1051 能源環境
JS4462 能源環境
JS4601 理學院
JS4633 地理系統科學
JS4682 數研
JS8428 物理研
JS8702 環境管理
JS3120 土木工程
JS3130 空間數據科學及智慧城巿
JSSH01 供應鏈
JSSH05 資訊管理

nicolemummy 發表於 22-9-25 20:19
大致上係. 除左有D學系放鬆左, 例如中大藥劑唔洗Chem. 不過真係入到去, 樓主會追死, 因為藥劑基本上係Chem, ...
M1/M2不難,假如數學拿到5**的話,入大學都好易追.
好似係HK甘得意,將數學拆分M1和M2出來,然後又話當一門

medicine 發表於 22-9-25 20:34
M1/M2不難,假如數學拿到5**的話,入大學都好易追.
好似係HK甘得意,將數學拆分M1和M2出來,然後又話當一門:igi ...
Compulsory 就算拿了5**, 但沒有M1/M2, 那些上述要M1/M2 的學系還是不能入. 因為明文規定要有M1/M2, 恐怕JUPAS 系統已自動FILTER走不合資格的考生. 所以上面有欠必修科的學系, 基本上就算狀元也不會收.

nicolemummy 發表於 22-9-25 21:26
Compulsory 就算拿了5**, 但沒有M1/M2, 那些上述要M1/M2 的學系還是不能入. 因為明文規定要有M1/M2, 恐怕JU ...
只是借助對話,引出有得選M1/M2的話,千萬別因懼怕多一科而不選修.

medicine 發表於 22-9-25 21:48
只是借助對話,引出有得選M1/M2的話,千萬別因懼怕多一科而不選修.

nicolemummy 發表於 22-9-25 20:24
回覆 kkv408 的帖子

我要為GEOG 爭辯. 雖然GEOG未必係學系必修ELECTIVE, 但其實好多學系都要有GEOG 加分.

還有

JS4836 - 地理與資源管理學,geog有weighting 加分 x 1.5

JS4601 食哂三科elective weighting, bio x 2, ict/ geog x 1.5.

JS2601 社會科學,地理有加乘,year 2 major 可選修地理。
其實仲可以揀中大港大社會科學,year 2再選主修,但geog無weighting。

所以睇下仔女想讀咩科,考完試手揸咩成績再睇。但睇哂有咩科可選擇,排20個jupas choice 就可以擺咗先,到時5出5入都唔使咁頭痕。

樓主你去jupas網站逐個program 睇其實好多選擇。

有Bio能選中大醫科、中醫
有ICT能選某些大學的工程,不一定要求M2

不過,只係你入到去,year 1便要努力追回基礎吧
我是護書簿

回覆樓主:

謝謝大家資訊,我見好多DSE畢業生,有考ielts,係咪對升大學有幫助?
另外,我見DSE有外語考,大學睇嗎?係咪外國升學先有幫助?
最後,其他學習經歷是怎樣參加?好似學校只幫勁既學校參加比賽,咁唔勁既學生怎樣拎到呢10-15%?

kkv408 發表於 22-9-28 08:26
謝謝大家資訊,我見好多DSE畢業生,有考ielts,係咪對升大學有幫助?
另外,我見DSE有外語考,大學睇嗎?係 ...

考ielts對海外升學有幫助,對本地有少少,如英文2咗,浸大會睇ielts個分(好似係要6分以上),不過ielts取得6分以上,DSE英文多數唔會2。

DSE可以考外語,香港嘅大學亦會計分,如學校冇相關課程,問清楚學校會唔會幫你報考DSE。
‹ 上一主題|下一主題