用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 外國人在英國讀書分班問題
go

[英國] 外國人在英國讀書分班問題 [複製鏈接]

女兒本身在香港英文不錯,今年year 6第一年到英國學校留學,她說分了入學校英文班的 bottom section

但女兒沒有進行任何分班試或評估,一入學就篇入了bottom section.  大家知不知道是否通常外國人在英國讀英文也是先分入bottom section? 還是他在考入學校時英文不好的原故?(emoji)(emoji)
   0    0    0    0

Relax,初到貴境,俾時間個女適應新環境、學習模式,結交新朋友先係首要,編班呢啲事,遲啲都唔遲,何必介懷呢段時間?有排都未到考OL.

回覆 Kjk0905 的帖子

1. 喺香港讀書英文好,唔代英文真係好。(香港嘅LS基本上當英文係second language咁教)。

2. 考唔考「分set試」間間學校唔同,有啲考,有啲用admissions嘅test嚟分班。

3. 部分學校為免麻煩,一律將外來生(特別係東方人)編入英文bottom set,呢樣唔太奇怪。而且setting嘅升升降降可以每個term都發生,如果你小朋友係超班嘅,好快就會升set。

4. 英國學校唔似香港學校,唔會話bottom set就搵最渣嘅老師教。反而真係會因材施教,可能係最好嘅老師,冇乜值得擔心。

5. 最後大家都係考校外試,校內setting真係冇乜太大影響。放鬆少少啦。

whoo99    發表於 22-9-24 00:42

Thank u all! 女兒初到英國讀書~ 真係乜都擔心一餐>v<

Kjk0905 發表於 22-9-23 21:55
女兒本身在香港英文不錯,今年year 6第一年到英國學校留學,她說分了入學校英文班的 bottom section

但女 ...

其實一般入學考試已經可作評估,另外入學後也有機會不斷評估,看看是否要另上EAL。
除英文之外數學也一樣。
一般non native 新生都要上EAL
樓主其實不要太介懷,有收外國人的學校都很有經驗,當補底也不錯。

回覆 Yanamami 的帖子

Agree
‹ 上一主題|下一主題