用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女兒黃大仙區邊緣人, 請問應該點選校?
樓主: caleigh0621
go

女兒黃大仙區邊緣人, 請問應該點選校? [複製鏈接]

從校長角度,如知道自己係B2A校, 一定谷學生,希望升上B1。如果是B1C校,又一定谷學生,避免跌落B2。所以B1C 及B2A學校同樣谷。要愉快,只可B2B。你能接受嗎?

PuffyBobby 發表於 22-9-27 17:34
回覆 worldcat 的帖子

可能係我孤陋寡聞, 好少聽到有B1B-B2A既中學係少功課.  以我女為例, 平日有5-6樣,  ...
係呀,所以見樓主想小朋友輕鬆,但又揀返B2A。所以都想研究下邊間B2A中學會比較輕鬆。

lot888 發表於 22-9-27 18:14
從校長角度,如知道自己係B2A校, 一定谷學生,希望升上B1。如果是B1C校,又一定谷學生,避免跌落B2。所以B ...

你講得都好啱,要女入B1C/B2A… 真係好矛盾

回覆 caleigh0621 的帖子

你話你個女對讀書無乜興趣都可以考到級50, 咁佢都幾叻女喎! 你有無考慮過俾佢入間學習氣氛好啲既中學, 令佢既成績再好啲呢?  咁佢喺音樂或者體育方面有無興趣呢?

PuffyBobby 發表於 22-9-28 09:38
回覆 caleigh0621 的帖子

你話你個女對讀書無乜興趣都可以考到級50, 咁佢都幾叻女喎! 你有無考慮過俾佢入 ...

我諗係小學還可以鞭策,中學就要靠自己,請問有邊間中學學習氣氛好? 俾我參考吓
佢體育冇興趣,音樂就學梗長笛同參加學校合唱團

caleigh0621 發表於 22-9-25 21:29

我係希望阿女初中打好英文基礎,想安排佢高中出外讀書 ...

点睇你囡囡成绩都不可能係邊缘人,1c机会都细,起碼都会係1C頭1B尾,什致1B喇.

如果有打算去海外升學,咁學好英文非常重要,其它科不会是問题,英美加澳高中水平一般不及香港深,但英文香港學生大多数要追反上去。

或許選閒英文語境好的直資会更适合!

twhkleung 發表於 22-9-28 12:03
点睇你囡囡成绩都不可能係邊缘人,1c机会都细,起碼都会係1C頭1B尾,什致1B喇.

如果有打算去海外升學,咁 ...

係啊… 我都睇梗直資,請問九龍區有推介嗎?

caleigh0621 發表於 22-9-28 12:20
係啊… 我都睇梗直資,請問九龍區有推介嗎?

如果唔介意冇名气既二线直資而又英文好好,同時又相对冇乜人爭,可以試下我仔以前果間聖馬加利,英文绝对对海外升學有幫助,今年DSE英文5+有63%,而學生考IETLS Academic都会在7.5到8.5之間!

其次英文好的有NPL,同GT,但一定难入过聖瑪加利好多的.
希望幫到你!

twhkleung 發表於 22-9-28 12:31

如果唔介意冇名气既二线直資而又英文好好,同時又相对冇 ...

唔好意思!我見聖馬加利banding係B1B-1C,若果阿女係B1C-2A會讀得吃力嗎?

caleigh0621 發表於 22-9-28 12:54
唔好意思!我見聖馬加利banding係B1B-1C,若果阿女係B1C-2A會讀得吃力嗎?

1. 唔好信果d 排名啦
2. 我仔當年都係邊源人,什致B2,一样讀得好开心,英文重进步左好多(佢刚考完ietls, 成绩真的是在學校公报的範圍內),我仔咁一般都可以有进步,你囡成绩好咁多,真係唔洗担心佢会讀得唔开心或大压力禾。

不过唔好唔会,我唔你sell你聖瑪加利,好多直資都好好,我只係想講英文好重要,而校風好而又相对小讀書压力的直資(不可能沒压力也有好成绩的,no free lunch),我suggest哩幾間而已。

twhkleung 發表於 22-9-28 13:17
1. 唔好信果d 排名啦
2. 我仔當年都係邊源人,什致B2,一样讀得好开心,英文重进步左好多(佢刚考完ietls, ...

smc我小朋友考幾次都考唔到
小一 /插班/ 中一
反而NPL , LKP有。。同SMC無緣。。

caleigh0621 發表於 22-9-28 12:54

我見你經常講怕阿囡讀得吃力。

其實唔洗怕,小朋友有心讀書,一定跟到。

仲有,所有band one 女校都係重視學業,放學後做幾個鐘頭功課及溫習,星期六都要用來讀書或溫習,大部分都係咁嘅生活模式。踎見得1C會特別輕鬆。仲有,1C學校唔想有1C嘅label, 一定會谷上1B

jesswu 發表於 22-9-28 13:35
smc我小朋友考幾次都考唔到  
小一 /插班/ 中一
反而NPL , LKP有。。同SMC無緣。。

塞翁失馬焉知非福, 神一定会為你小朋友作左個好适合佢的安排,放心!
你小朋友有咁多比SMC好的學校offers,佢一定好叻叻的,只係愿份而已!

tkinwong 發表於 22-9-28 13:48
我見你經常講怕阿囡讀得吃力。

其實唔洗怕,小朋友有心讀書,一定跟到。

點解我會咁擔心阿女讀得有壓力?
係因為我大女中一派到間中學,令佢有壓力而患上情緒病,呢家都仲要見心理學家,我見過鬼怕黑,所以我希望阿妹能夠愉快學習讀完初中就去外國升學

caleigh0621 發表於 22-9-28 13:58
係因為我大女中一派到間中學,令佢有壓力而患上情緒病,呢家都仲要見心 ...

大女嗰間係1A/神校?

如果你已有經驗,那應知中學生活係點。科學多咗,自然用嘅時間多咗。至於壓力,就好睇個人點處理和家長嘅支援,甚至在適當時候諗轉校。

caleigh0621 發表於 22-9-28 13:58
係因為我大女中一派到間中學,令佢有壓力而患上情緒病,呢家都仲要見心 ...

所以真係唔好只睇band幾band幾,合適才是最重要的!谷唔一定會讀得好,考第一,唔谷也不見得會考第尾!

這幾年,學校教懂我先明白小朋友強弱項,才可用合適的方法施教.

tkinwong 發表於 22-9-28 14:03

大女嗰間係1A/神校?

佢誇區入沙田林裘謀,可能佢資質唔夠,讀得吃力外令佢討厭讀書,加埋有情緒病,最後轉校….

twhkleung 發表於 22-9-28 14:06

所以真係唔好只睇band幾band幾,合適才是最重要的!谷唔 ...

我呢家唔認為B1一定好,我只希望細女入到一間合適嘅中學,勿忘初心,人生短短幾廿年,成績唔係一切,最重要要顧及小朋友感受

caleigh0621 發表於 22-9-28 14:11
我呢家唔認為B1一定好,我只希望細女入到一間合適嘅中學,勿忘初心,人生短短幾廿年,成績唔係一切,最重 ...

绝对同意!所以當年我决定離开傳统官津,揾間合適呀囝性格的直資,希望佢讀得开心。
唔好唔会,讀得开心唔等於唔洗讀,小學時,囝囝一早做完功課,但常常說不想返學了,但到了这中學,見到佢有時做project做到深夜,但佢明顯係enjoy果個功作。
所以好同意你的想发!     

twhkleung 發表於 22-9-28 14:20
绝对同意!所以當年我决定離开傳统官津,揾間合適呀囝性格的直資,希望佢讀得开心。
唔好唔会,讀得开心唔 ...

我細女就係日日話唔想返學,由幼稚園到小學一樣討厭返學,每個星期日都話聽日又要返學  
我會積極報名直資中學,希望令佢對返學產生興趣。
‹ 上一主題|下一主題