用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無同路人
go

[學校] 有無同路人 [複製鏈接]

究竟係乜病
小朋友小一在校問題
1,在校不守秩序,經常投訴好奇心超大,什麼都查根究底去搞,直至探索完就不會搞
2,自我
3,完美主義者,不接受到自己失敗,無論功課,遊戲,運動也要每次比上一次高分,令自己壓力好大
4,老師給同學獎勵如沒有自己份,一定喊
5,無自信
優點
1,記性好好,教佢野一次就記住
2,功課,考試教一次就識
3,好鐘意學深既野,會問到你口啞例如天太空人生活,非洲人生活同香港人分別,飛機點解會飛,大廈點做出來,點解人會有心胃腸,還有很多
4,k3已經識數學加減乘除心算,可以心算數字倍蚊去到5位數字
5,有同理心,見到馬被人坐住唔開心,自始後不在坐有眼晴的玩具車
6,見同學喊會比紙巾人,會分餅比人食
7,主動識同學問人可唔可以做朋友,現在剛開學已經有2個朋友
8,出街都會主動同唔識小朋友玩
4,上課抄手冊,功課無難度,老師說字寫得好

0    0    0    0

回覆 babytwins01 的帖子

有同理心就唔係自閉,似係資優多d。但資優嘅小朋友,家長都可以教佢一啲社交禮儀,同埋學懂接受失敗。唔需要放大佢嘅天賦同問題咁去睇。

回覆樓主:

不知道您有没有兴趣看Agnes Chan 的  parenting youtube, 可能有用

回覆樓主:

似是資優。
我有親人的孩子差不多,他更有语言的口語理解力和表達力有問題。

建議去check 下韋氏智力。協康會和聖雅各福羣會問下。

6歲7歲還是黃金期去改变。加油。

babytwins01 發表於 22-9-22 22:13
究竟係乜病
小朋友小一在校問題
1,在校不守秩序,經常投訴好奇心超大,什麼都查根究底去搞,直至探索完就 ...

雖然你的小朋友同我的仔仔好多地方相似
但應該唔係ASD
因為好多獨有的徵狀都沒有出現在你的小朋友身上

‹ 上一主題|下一主題