用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF K1
go

[其他] ESF K1 [複製鏈接]

女女就快1歲 由出世起已經想佢入國際學校想請教有無過來人 N無人士 無siblings/alumni/FP
打算plan入ESF 9個月開始報ESF playgroup
仲有咩方法大啲機會入到K1呢?
Hillside kindergarten 又難唔難入呢?(住港島)

0    0    0    0

Hkming94 發表於 22-9-22 16:52
女女就快1歲 由出世起已經想佢入國際學校想請教有無過來人 N無人士 無siblings/alumni/FP
打算plan入ESF 9 ...

而家也可以申請定埋FIS, Kellet
Hillside最難係唔知有冇得in
其實萬一入唔到,先入任何一間IS幼稚園到小學再報ESF機會也大(港島得一間幼稚園但五間小學)

去ESF playgroup同你入唔入到ESF K完全冇關係。

N無報ESF K真係純講運氣。除非你諗住買佢個INR。

如果你好鍾意ESF小學,試咗K先,同時報其他IS K, 入唔到Hillside咪等小學囉,聽講Kennedy school好易入。

唔好俾自己無得揀, 所以報多D 唔同既學校.而且你宜家覺得非ESF 不嫁,可能你試過FIS 會鐘意佢呢.

感謝大家回覆🥰🥰
如果真係唔收 我都有買INR既諗法當然唔洗買就最好啦
見到呢到好多人講 FIS 介唔介紹講多少少?
易唔易入 洗唔洗買debenture, 係咪會學埋法文呢?

Hkming94 發表於 22-9-23 14:56
感謝大家回覆🥰🥰
見到呢到好多人講 FIS ...

FIS 都好㗎,而家相對易咗,因為多了TKO, local 考Jardine lookout分校較易,早申請會排前D。
會自細教埋French , Academic方面(尤其初小)我覺會深過ESF少少。

Hkming94 發表於 22-9-23 14:56
感謝大家回覆🥰🥰
見到呢到好多人講 FIS ...

講真果句,你如果係有俾50萬嘅決心,咁不如揀Kellett或者GSIS好過。

FIS 要買debenture但fully refundable。今年debenture 加到12萬。NS冇法文,RC開始一星期4堂。但佢地中文弱到你可以當冇,又唔知係唔係你想要嘅嘢。我地等緊11月assessment。

chima_pigpig 發表於 22-9-23 15:41
講真果句,你如果係有俾50萬嘅決心,咁不如揀Kellett或者GSIS好過。

FIS 要買debenture但fully refundabl ...

RC有冇外語讀?

Falcon媽媽 發表於 22-9-23 18:29
RC有冇外語讀?

I mean FIS RC, not Renaissance College

揀tung Chung N可直升
‹ 上一主題|下一主題