用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教 B1仔 沙田排位
go

請指教 B1仔 沙田排位 [複製鏈接]

請問以下排位都算大路?明白中乙二機會係好細好細,但係咪都算係大路排法。會唔會有其他意見?
定係將乙三和之後的學校向上移比較好?

B1B 仔  (3X/165)
他區,將會跟住址轉校網。因為呈一有三份卷唔係考得唔太好,呈二係唔發神經情況下應該仲有啲提升空間。

自一 沙培
自二 迦密/ 沙循/ 沙崇

乙一 沙培

乙二 沙循/ 沙崇/ 大林

乙三 郭得勝  (第一條保險線)
乙四 林漢光
乙五 沙官
乙六 鄭榮之 / 馬崇 (第二條保險線)

THANKS A LOT!!
   2    0    0    0

乙三穩入.

"大林" 係邊間??

回覆 mch411 的帖子

林裘謀

幾線小學?坦白講機會唔大,睇得出你好鍾意沙培,但沙培屬於B1A, 沙崇都係,我估你小朋友係藝術方面有才能所以揀沙培。呈2要努力啲爭取好成績,1B建議郭中,LKM,胡忠,沙官

BB-Tiger 發表於 22-11-4 15:40
幾線小學?坦白講機會唔大,睇得出你好鍾意沙培,但沙培屬於B1A, 沙崇都係,我估你小朋友係藝術方面有才能 ...

SSP 1 線。
B1B生自行要揀胡忠/沙官?

阿仔無乜藝術天份,只係我了解到沙培的教學模式同阿仔性格會幾夾。

考左呈二,雖然暫時未有實際成績同名次。

暫時決定自一沙培,自二就放棄或者揀間更難考的。自行唔得就等大抽獎搏返後補/大抽奬入沙培。
因為研究過沙田區中學後,B1生哀極有限。再退一步,如果總成績有B1B頭,到時叩返小學校區的B1C學校應該問題唔大。

不過都係睇埋呈二排名同埋1月考試表現再做決定。

worldcat 發表於 22-11-4 17:02
SSP 1 線。
自一放最心儀,自二放難度更高
沒錯,大不了抽獎.

worldcat    發表於 22-11-4 17:57

咁你1線小學有機嘅,要進取都可以,唔搏唔知條命好,起碼叫做有爭取過,郭中,胡忠叩門都好易收。1B係會入精英班。

BB-Tiger 發表於 22-11-4 22:23
咁你1線小學有機嘅,要進取都可以,唔搏唔知條命好,起碼叫做有爭取過,郭中,胡忠叩門都好易收。1B係會入 ...
請教,胡忠唔係B2中學?

回覆 worldcat 的帖子

你啱,因為我校幾個1b, 1c派得唔好都叩入呢間,所以我一直以為b1尾。

worldcat 發表於 22-11-4 17:02
SSP 1 線。

B1B生有乜理由自行胡忠呀?靠害⋯⋯
起碼蘇浙、大林啦,其實沙培本身都未必係穩陣B1A, B1B學生自行機會都係幾好嘅。

沙培最輝鍠年代應是邱校長時期,佢St Marry 畢業,用傳統名校思維,再用英话劇帶起學校,躍升少田名中學。現待黃校長尋找突破,帶領學校更上一層樓。

睇返近幾年DSE成績,林裘謀  沙蘇 培英,其實差唔多,咁當然每年有升有跌啦
樓主講嗰幾間,以崇真DSE成績最好,好穩定1A校
每間都有捧場客,帶埋小朋友去open day,揀適合自己嘅學校
如果係1B仔,唔洗去揀胡中啦

幾個胡忠用家都贊學校讀得唔錯,老師有heart ,未來可期掛。祝樓主小朋友目標達成。

回覆 Cliokohonda 的帖子

師兄唔好意思, 問下邏輯點解穩入? 派了B1組別但隨機號碼唔好彩最後, 不就有可能入不了嗎? 定係我搞錯什麼了?

BB-Tiger 發表於 22-11-5 01:58
回覆 worldcat 的帖子

你啱,因為我校幾個1b, 1c派得唔好都叩入呢間,所以我一直以為b1尾。 ...

沙田區B1生為何會派得差過胡忠?

worldcat 發表於 22-9-21 14:32
請問以下排位都算大路?明白中乙二機會係好細好細,但係咪都算係大路排法。會唔會有其他意見?
定係將乙三和 ...

樓主,

B1仔唔需要揀胡忠

自1甲1乙1沙培

自2唔建議沙崇,因為乙2無大機會派入沙崇,甲2迦密

乙2沙循
乙3大林機會不大,因為大林B1AB學生也捧場客,乙3沙蘇都有風險(我朋友2022年乙2派不入沙蘇)
建議乙3郭中(乙2有派入)/沙官中/細林(所識既朋友乙1乙2全派入)
乙4聖心
乙5鄭榮之
乙6馬崇/胡忠
乙7馬聖
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

lot888 發表於 22-11-5 13:46
沙培最輝鍠年代應是邱校長時期,佢St Marry 畢業,用傳統名校思維,再用英话劇帶起學校,躍升少田名中學。 ...

請問陳校長已退任?黃校長是王國楝副校長嗎?

我記得2012年前後沙培冒起英語話劇,記得有年升中講座有台上表現環節,當年與沙蘇左青龍右白虎背向曾記/沙呂,家長們稱為禾輋瀝源4大佳校。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 22-12-19 23:17
請問陳校長已退任?黃校長是王國楝副校長嗎?

我記得2012年前後沙培冒起英語話劇,記得有年升中講座有台 ...

沙培校長做埋今年,下年9月由副校上°

英語話劇老師走咗,遲啲應該都摺埋
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-12-19 23:27
沙培校長做埋今年,下年9月由副校上°

英語話劇老師走咗,遲啲應該都摺埋

即係遲啲沙培會沒有英語音樂劇?
‹ 上一主題|下一主題