用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [英國]一年IGCSE vs AL
樓主: 蓮蓉包
go

[英國] [英國]一年IGCSE vs AL [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Cecilia66 發表於 22-9-23 13:23
咁係唔係第6年才有永居?
5年後政策會否改變?
因為呢5年工作上收入減小不及香港人工,5年裏的生活開支, ...

係住滿5年可以申請永居
你信唔信承諾?policy 轉係可以,英國政府亦講明幾時會review 成個policy
但review 還review,理論上唔會影響已批出嘅visa

其實我係一個睇system / policy 嘅人,如果policy 以外出咗特別情況,你可以投訴~
現行係有投訴基制

而且,如果你只係覺得所"投資"嘅,回報只係學費差異,咁你真係好好考慮值唔值得用bno visa去英國讀書,因為背後應該仲有其他"得著"

其實,生活質素應該會好,,開支亦唔一定會高咗....

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Cecilia66 發表於 22-9-23 14:12
如果想享有英國公民身份入讀大學,保守估計現在孩子小學階段已經在英國比較安全?
...

但點解你要用公民身份入大學?都無話一定要公民....
都話要求係 (1) 永居/公民 (2) 入大學前常住3年

即係滿5年,申請永居,批出就得
前人話,永居申請要3-4個月左右

恐龍家

回覆 Cecilia66 的帖子

感覺你對 “永居 ILR” 概念不太清晰 (這次只談 永居,因為沒有BC的年輕人最需要攞嚟交本地生費£9,250讀大學)

但其實 “永居 ILR” 是獨門一課,其中一個方法係閣下只要合法地(例如 Tier 2 工作 VisaBNO 5+1 Visa 等等) 留低”連續五年”(符合Home Office 的定義,每年留英幾多日乜乜乜) 就可以申請,申請時間由一個月到2020肺炎嚴重時候超過六個月都聽過

而申請交本地生費£9,250,香港無BC過去嘅學子就係最少要 “永居 ILR” + 申請前連續三年都在英(當然又係要符合Home Office 的定義,每年幾多日在英乜乜乜)

終極最重要,該學年度 開學第一日(假設9月1號) “之前” (即8月31日或之前)學生 一 定 要 已經符合以上兩點,即 “永居 ILR” + 申請前連續三年在英 blah blah blah…

所以實戰一下,假設一位無 BC 學生哥 2023年7月1號(大約) 想執雞報 UCAS Clearing,即2023年8月31日或之前 一 定 已 經 要 有 “永居 ILR”+之前連續三年在英乜乜乜, 假設申請“永居 ILR”最長時間為180天,即學生不能遲於 2023年3月5號作出 “永居 ILR” 申請,而最早作出 ILR 申請前又需要已經合法連續住滿五年(減28日但這裏不談),即  2022年3月 > 2021年3月 > 2020年3月 > 2019年3月 > 2018年3月,這位學生不可遲於2018年3月5日落地(英國時間)

實際當然唔可以較到咁盡,前後留返多啲位,點知道五年後又會唔會好多難民又或者有什麼國際大事影響 Home Office 批 ILR 速度

幾十年前的bno到現在還有用,一個政府有沒有信譽在此,政策會變都只會變得更好,不用擔心

小曳人    發表於 22-9-23 23:49

小曳人 發表於 22-9-23 15:25
但點解你要用公民身份入大學?都無話一定要公民....
都話要求係 (1) 永居/公民 (2) 入大學前常住3年

呀,即係唔係大學第一日開學前住滿5年就有永居(有d係咁講),仲要等申請批埋,如果真係要成三四個月,我地既時間就更緊湊了(emoji)

new-father 發表於 22-9-23 15:42
回覆 Cecilia66 的帖子

感覺你對 “永居 ILR” 概念不太清晰 (這次只談 永居,因為沒有BC的年輕人最需要攞 ...

讚(emoji)(emoji)解釋非常清楚和有用資訊

醒目開學勳章 貢獻勳章

蓮蓉包 發表於 22-9-23 18:43
呀,即係唔係大學第一日開學前住滿5年就有永居(有d係咁講),仲要等申請批埋,如果真係要成三四個月,我 ...

理論上,學校係無責任,亦唔清楚你visa 嘅conditions,所以佢地唔會確認到你合唔合資格,只有睇申請者所提交嘅資料料所以一定要批出先算
如果趕唔切,就唯有申請defer 一年
恐龍家

蓮蓉包 發表於 22-9-23 18:43
呀,即係唔係大學第一日開學前住滿5年就有永居(有d係咁講),仲要等申請批埋,如果真係要成三四個月,我 ...
係大學開學前,取得 永居資格 先有local fee
留意申請永居資格既要求,要主申請人一齊
合資格申請,同埋夠18歲要考埋個生活試pass先得

保守估計成個flow要3個月

It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

小曳人 發表於 22-9-23 23:45
理論上,學校係無責任,亦唔清楚你visa 嘅conditions,所以佢地唔會確認到你合唔合資格,只有睇申請者所提 ...
除confirm offer時先可以決定申請defer一年,其餘時間還可以嗎?
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

蓮蓉包 發表於 22-9-18 12:32
想用BNO去英國,兩個孩子現在中一及中三(都係9月前出世),大仔B1b學校成績中至中上,本身打算大仔讀完中 ...
如果中四過去英國係可以直接讀AL,如無GCSE成績或其它公開試成績,基本上絕大部份政府學校唔會收你,只有私校先會收,選擇只有私校

粉紅布丁狗 發表於 22-9-22 16:30

普通人英國留學幾年係入唔到籍,因為係要連續係英國合法住夠10年先可申請入籍

蓮蓉包 發表於 22-9-21 21:39
明白,做功課唔緊要,我係諗如果我地讀多年讀year 10, 到考完gcse已經17歲,公立學校會唔會唔收?或者要佢 ...
留意英國公立Sixth form, 普遍只係俾16-19歳學生讀(所以17歲讀Year 12係可以,但18歲就未必會收),呢個年齡紀組別以外就預咗要搵要交學費既學校

蓮蓉包 發表於 22-9-18 23:25
謝謝大家,我都唔知原來一年igcse 會考少d科,其實大仔而家間學校今年會考igcse bio & math, math 有信心考 ...
大仔除非你搵到學校(相信只有收費學校先得)俾佢留班2年,否則就算馬上走都唔會趕到5年+永居資格為細仔諗的話,建議下年3月都要走,最D過去適應兼搵好學校插班

papamama199 發表於 22-9-24 16:39
普通人英國留學幾年係入唔到籍,因為係要連續係英國合法住夠10年先可申請入籍 ...

當然我知,讀了十年係可以申請入藉,但要明白申請不一定必批。
我也曾移民外地,所以清楚有權申請入藉不等於一定入到藉。亦見過有些cases申請入藉不批,要揾律師appeal,有些appeal後ok, 亦有不ok,無論美加澳纽英國也会有這些情況發生。

醒目開學勳章 貢獻勳章

papamama199 發表於 22-9-24 16:32
除confirm offer時先可以決定申請defer一年,其餘時間還可以嗎?
我相信要case by case 申請
好似剛今年Glasgow U, 就9月因為好多學生揾唔到地方住,學校邀請學生defer 一年一樣
世事嘅野邊話得埋架,總要少少彈性
恐龍家

蓮蓉包 發表於 22-9-18 15:06

謝謝你詳細解答,係我打錯,應該係細仔local fee 入u, 但以 ...

agent 都叫我仔中四完咗去讀一年intensive  gcse先再上A Level......

CJCJ 發表於 22-10-12 15:49
agent 都叫我仔中四完咗去讀一年intensive  gcse先再上A Level......

其實冇必要咁做,讀一年 GCSE 根本無意思。考得唔好整花個底,對升Year 12 仲敗。有時agent 講嘅嘢信唔得曬。

GCSE 一年制課程 通常5-8科
如唔夠科好成績 對升 Y12 無甚幫助
如成績未如理想 對升大學有影響

看看 GCSE 一年制課程內容
English Second lang 升學無甚幫助
Maths A level 有修可不用考 GCSE
MFL 考中文 錦上添花 升學無甚幫助

其他科 如 GCSE 唔理想影響 AL 選科
成績好嘅 Sixth form 普遍要求
AL 所修科目 GCSE 成績有 A/7+

如有考 GCSE 報大學普遍要提交成績
如 GCSE 成績未如理想 可能有影響
‹ 上一主題|下一主題