用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖匠vs牧愛
go

聖匠vs牧愛 [複製鏈接]

請問有冇用家可分享?本身想首選牧愛,但因為雙職家庭唔知點樣湊放學,又驚放左工跟唔切啲功課
聽講聖匠改革後好了好多,見升中學校都唔差,最吸引有課後功課輔導班,好似幫輕不少。但知唔知升英中既比例幾多?功課輔導班形式係點?

牧愛而家係粵教中定普教中?仔仔幼稚園冇教普通話,驚完全pick up唔到
老師話我仔仔算醒目記性好,但要佢坐定定做功課好似搏鬥咁….我都唔想讀太谷既學校。老師話建議揀活動教學既學校,唔知邊間適合啲?
同埋聽講而家唔少學校會讀快一學期既課程,呢兩間有冇呢啲情況?

不好意思咁多問題,只想揀間適合仔女讀既學校,謝謝🙏🏻
   0    0    0    0

同問,我都想知道

Joychan88 發表於 22-9-15 22:11
請問有冇用家可分享?本身想首選牧愛,但因為雙職家庭唔知點樣湊放學,又驚放左工跟唔切啲功課
聽講聖匠改 ...

聖匠2022年升中名單英中8間
B1校6間皆為本區官津 假設各1/2/3人
按79人計 升B1 7.6%/15.2%/22.8%

聖匠2022年升中派位
---------------------------------------------------
英中 8間
---------------------------------------------------
官津本區 7間 (B1 6 B2 1)
喇沙 × 陳瑞祺 ✓ |
MCS × 聖家 × 九真 ✓ |
華英 ✓ 迦密 × 旅港 ✓
黃笏南 ✓ 銀禧 × 丘佐榮 ✓
培正 ✓ 民生 ×

官津他區 1間 (B2A-1C)
可立 ✓

直資 0

2022-07-26 2021-2022年小六升中派位結果統計...
https://www.hcps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/component/popup_news.php?type=&id=1416&lang=zh

https://www.hcps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce///images/news/2021-2022%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D_1658735846.jpg

rainjam2007 發表於 22-10-7 12:40
同問,我都想知道

34網2022年有四間大抽獎佔過半學額
聖匠為其一 顯示自行收生不足

34網2022年統一/學額
----------------------------------------------------
女校
協恩(女) 42/90 (46.67%)
聖羅撒(女) 56/120 (46.67%)

男女
陳瑞祺 63/150 (42%)
福馬 56/125 (44.8%)
何壽南 70/150 (46.67%)

合一堂 44/100 (44%)
牧愛 23/50 (46%)
聖公會聖十架 58/125 (46.4%)
農官 48/100 (48%)
基道(九龍城) 37/75 (49.33%)
新獻 37/75 (49.33%)
舊獻 50/100 (50%)
靈光 25/50 (50%)

聖匠 50/75 (66.67%)
領島 75/100 (75%)
李炳 41/50 (82%)
紅磡信義 46/50 (92%)

總數: 821/1,585 (51.80%)

Joychan88 發表於 22-9-15 22:11
聽講聖匠改 ...

牧愛2022年24%升B1英中

牧愛2022年升中派位結果
--------------------------------------------------------
B1英中 11+1+1=13 (24.07%)
藍祿 1 |
華英 3 迦密 1 旅港 1 黃笏南 2 丘佐榮 4
直資: 英華 1

其他 35+5+1=41 (75.93%)
陳瑞祺 3 九鄧 1 |
德蘭 3 / 梁式芝 1 |
何官 7 胡兆熾 5 基道 1 文理(九龍) 2
五旬節 2 KTSSS 2 彭學高 1
蔡功譜 6 聖母院 1 新亞 1 /
信義 1 劉皇發 1 唐乃勤 1 寶覺 1
直資: 公理 1

總數: 54人 (100%)

升中派位結果
http://www.gsps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=875&mode=published&nocache1550909204

2021-2022年度學生升中派位結果
http://www.gsps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//s1/2122_1663827939.pdf
‹ 上一主題|下一主題