用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仁立放學事件
go

仁立放學事件 [複製鏈接]

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/814644/%E4%BB%81%E7%AB%8B%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%94%BE%E5%AD%B8%E4%B8%80%E5%BA%A6%E5%A4%B1%E8%B9%A4-%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E7%99%BC%E6%96%87%E6%80%92%E6%96%A5-%E6%A0%A1%E6%96%B9%E5%8F%8D%E9%A7%81%E4%B8%8D%E7%9B%A1%E4%B8%8D%E5%AF%A6?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=news&fbclid=IwAR1vsSnuSf5aGWMf9lc4xbrWCrx8BFmnT9V-1zSCl7okQSAuqWc6bDWPsdU

見到都怕怕(emoji)(emoji)(emoji)
   3    0    0    0

係地圖睇都有六百米距離呢

警民關係組警長同 999 有咩分別?家長呢個情況自己打去 999啦,唔使等學校

雖然未知新聞報導所講詳情,正常小一咁細個,不論坐校車或放學,都一定要有家長親手接到確認才可以離開(親戚或工人可以,但最唔好),所以雙方面都有一定責任.

天外之人 發表於 22-9-15 14:48
雖然未知新聞報導所講詳情,正常小一咁細個,不論坐校車或放學,都一定要有家長親手接到確認才可以離開(親戚或 ...
可唔可以睇清楚再講野?

個小學生係校車隊!!!

無論如何,在尼個事件中家長一定無責任.(你唔會講俾我聼話個小一才入學幾日的小朋友排錯隊是家長責任吧???!!!),老師沒有清點清楚條隊的小朋友就放走,竟然講雙方有責任?個位出來做公關的副校先係該打三十大板.

回覆 medicine 的帖子

你都識講小一,睇出你對小朋友關心與愛心都唔係好著緊.

雖然未知新聞報導所講詳情,正常小一咁細個,不論坐校車或放學,都一定要有家長親手接到確認才可以離開(親戚或 ...
是的,你的指責永遠是對的,因對小朋友的愛是無止境的,所以無論如何都可以講是不夠著緊.

回返話題,尼個回復,講到似乎家長無前來接放學甘樣,從而走失.(交接出問題才叫雙方有責任.)

問題是,現在個小一學生還未上校車,即在班房和校車之間出問題,而不是校車和約定落車點接放學.

講到好似要家長(或家屬工人)要到學校去接放學一樣,那叫到校接送.

medicine 發表於 22-9-15 15:42
是的,你的指責永遠是對的,因對小朋友的愛是無止境的,所以無論如何都可以講是不夠著緊.

回返話題,尼個回復, ...
補充,唔通會話比我聼,話家長無教育好小朋友,放學要聼老師安排,不要亂走動?

那麽,又如何可以排除是有人為疏忽,從而"讓"該位小朋友排了非校車隊尼???

現在,是個小朋友放學后,未上(本該上的)校車,已經走失.幸好尋回及無其它意外.
試問,任何一位家長,假如你的小朋友是搭校車的,而該小朋友未有上到校車,責任在於誰???難道家長亦有???

這種小一走失的情況,一單都嫌多!!!

medicine 發表於 22-9-15 15:54
現在,是個小朋友放學后,未上(本該上的)校車,已經走失.幸好尋回及無其它意外.
試問,任何一位家長,假如你的小 ...

小一新生真係會唔知放學行去邊度搭車
我哋小學跟本全部都要有人接/校巴,冇得自己走,老師見到咁細個小朋友在自己放學隊唔會覺得奇怪?
我試過自己接放學忘記通知校車,都即刻有人打電話比我。

校車點解唔點人數?
小一學生自己走出學校 (冇家長接送下), 但係冇教職員見到?
正常每個放學方法都有個學生清單, 分好晒先比放學
仲要話個小朋友唔係好醒目, 一年級返咗一個月小學都冇
好彩小朋友冇事

一般來說,制度係沒咩問題
但是人太多,小孩突發事情太多
小學放學同幼稚園放學有幾混亂
大家去任何一個學校門口睇下就知
人多地方一定亂:金鐘地鐵站,演唱會,香港大球場,蘭桂坊,會展

但是呢個制度係應對一般小朋友措施
我認為對特殊需要小朋友要更多特別安排了

一年級不應該讓自行回家
自行回家需要時間練習,難度有家庭幼稚園已經開始讓小朋友獨自回家?

都幾搞笑,沒睇新聞就評論。人地本身小朋友坐校車又點樣“家長親手接到確認再離開”?
唔知内地學校係咪放學家長接到小朋友再帶上校車,然後家長自己開車或搭公共交通返家呢?

如果我係個家長我都發癲,校車都要點人數先走得啊。眼見細的今年入讀小一,學校行政安排似乎比之前混亂,估計受教師經驗影響。

medicine 發表於 22-9-15 15:54
試問,任何一位家長,假如你的小 ...

講真,由始至終幼稚園至小學我都冇稔過我小朋友坐校車安排,更唔會"隨便"交予第三者接送,我衹會同小朋友講,父母未到學校都唔好離開校園,我都試過遲去到學校(亦都係唯一一次),小朋友都好好坐在禮堂睇書.  
校方錯就責無旁貸(隔天認錯都已失誠信),我所指家長錯就係咁細過小一都咁放心.冇事就話叻叻,有事就誰錯誰錯. 記著係小一生,唔係中一生. 唔係交比學校就放晒心,今次事件就講出第三者都不能太相信,可能仲涉及第四第五者(老師/校車/工人或其它接送人仕)

hundred100 發表於 22-9-16 09:10
都幾搞笑,沒睇新聞就評論。人地本身小朋友坐校車又點樣“家長親手接到確認再離開”?
唔知内地學校係咪放 ...
你理解錯我的想法,更何況我冇包庇學校冇錯. 我所指既係小朋友坐校車到指定地點後,一定係要家長親手接到才可放行, 若不是父母接,學生應跟車回學校,讓學校通知家長,
我就不是內地人唔太清楚,但都接送過內地親友侄子,最起碼學校門口人員已封闡唔比家長亂進入校內影響校內人員安排. 當然更唔會好似你咁無可能做法.

回覆 天外之人 的帖子

會員講得沒錯."都幾搞笑.沒睇新聞就評論."
在多次提醒下,依然不求真相,自行加以解讀.還來多句:"若不是父母接,學生應跟車回校~~"

哎,中文如此之難?一篇新聞都理解不到?

唔怪得有會員發貼話要降低DSE的中文要求啦!

medicine 發表於 22-9-16 16:03
回覆 天外之人 的帖子

會員講得沒錯."都幾搞笑.沒睇新聞就評論."
可能,我等凡人是不能與"天外之人"相比較,係我地未能理解"宇宙人"(天外之人是不是宇宙人?)的邏輯

天外之人 發表於 22-9-16 15:04
你理解錯我的想法,更何況我冇包庇學校冇錯. 我所指既係小朋友坐校車到指定地點後,一定係要家長親手接到才可 ...
"我所指既係小朋友坐校車到指定地點後,一定係要家長親手接到才可放行, 若不是父母接,學生應跟車回學校,讓學校通知家長"......你說講的呢滴同呢單case 半丁點關係都沒有,如果你認爲自己著緊小一小朋友,至少你應該睇完成個新聞先發表評論吧。如果只為吹水,可以換個地方的。

我覺得你個暱稱改得好好"天外之人"好襯你呀!

hundred100 發表於 22-9-16 16:16
"我所指既係小朋友坐校車到指定地點後,一定係要家長親手接到才可放行, 若不是父母接,學生應跟車回學校,讓學 ...
因為學校安排失當冇得講,所以唔需再多講. 若果家長教得好,孩子點會咁容易走咗出去,明知要坐校車點解冇去坐?呢啲野唔係全都係學校老師教,都要父母教. 若果父母肯用心啲細心啲關心啲,我估計孩子都唔會亂咁走咗去另一隊,冇得上校車都唔提出來.
另外因應今次事件,衹係指出的論點隨時有機會發生,因為冇用過校車,唔知校車實際運作,所以提出正確安排而已.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊