用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 isf year one
go

[其他] isf year one

請問如果不考isf year one,直接去考foundation,是否錄取機會降低很多?因year one對我地點不便,最理想是從foundation開始讀。謝謝!

fondation同year1,都係小學部,地點都係數碼港。year1仲少位!

想入ISF應該直接考ISF K

Foundation 學位俾完幼稚園、債券、siblings、alumnus之後唔會好多位淨

Year 1 得20-30個位,唔係priority groups一樣好細機會

Adiezz 發表於 22-9-20 19:25
想入ISF應該直接考ISF K

Foundation 學位俾完幼稚園、債券、siblings、alumnus之後唔會好多位淨

明白。幼稚園果年係西環,距離遠且泊車好艱難

幼稚園現時仍然係堅尼地城,foundation屬於小學部,數碼港。

grace_2022 發表於 22-9-21 09:35
明白。幼稚園果年係西環,距離遠且泊車好艱難

讀兩年姐,可以考慮坐校車,都有部分學生會坐

入到ISF K基本上直上foundation,而且學位加到140個,食晒foundation d位,所以N無好難考入foundation

Adiezz 發表於 22-9-21 11:10

讀兩年姐,可以考慮坐校車,都有部分學生會坐

有人話幼稚園七成入到foundation?唔知其餘三成係入唔到定撿咗其它

grace_2022 發表於 22-9-21 13:18
有人話幼稚園七成入到foundation?唔知其餘三成係入唔到定撿咗其它

我聽到既都多過7成會上ISF
每年都有部分學生因唔同原因放棄升foundation,例如升其他學校、離開香港

isf幼稚園唔係包入小學部嘅,我女同屆有一兩個好友就未能入到foindation。