用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS visit
go

[中學] CAIS visit [複製鏈接]

今日去咗CAIS參觀,主要都係行school tour, 無highlight 學校有咩特色,其實唔係好感受到學校嘅文化同氣氛⋯⋯
   2    0    0    1

CAIS 特色是校舍新又係市區!

附近有冇巴士站係咪要行好遠?見地圖距離港鐵站好遠啊!
附近係唔係好嘈?

charmykittyy 發表於 22-9-13 22:31
附近有冇巴士站係咪要行好遠?見地圖距離港鐵站好遠啊!
附近係唔係好嘈?
...

好近荔枝角地鐵站,出咗exit C行大概4分鐘就到學校

係咪學校收咗先至有得參觀?

charmykittyy 發表於 22-9-13 22:36
係咪學校收咗先至有得參觀?

唔係,之前學校網頁有得報名參觀,聽admission officer講應該嚟緊10月都仲會再有一次,要留意住學校網頁(emoji)

謝謝你噢⋯

請問cais:
1. 師生比例如何?幾多人一班?
2. 宗教氣氛是否如校方website/official videos 所述?我們喜歡他們所述的宗教原素。
3. 是否容易取回individual capital note 的供款?網頁上說只能從離校時轉讓給進校的家長。會否有風險。
4. 有校車來港島區嗎?
5. 上課下課時間?
6. 課外活動是放學後嗎?要自行安排交通回家對嗎?
7. 課外活動選擇多嗎?收費合理?是否想參加就參加不用校方篩選。
8. 學校對小朋友關愛嗎?還是被動學生會成透明人?
9. 反過來說,學校對小朋友有要求嗎?(discipline上和 學業上)
10. Alberta curriculum 國際認可性高嗎?與igcse 那個較demanding?
11. 是家長還是校方決定孩子走ib or Alberta stream?
12. 校風是否純樸?
13. Staff turnover 情況?
14. 家校溝通?
15. 出外補習多嗎?
我們喜歡他們(網頁上)的理念,所以希望多了解實際上學校的情況。
萬方感激知情家長分享。

海綿草 發表於 22-9-22 22:33
請問cais:
1. 師生比例如何?幾多人一班?
2. 宗教氣氛是否如校方website/official videos 所述?我們喜歡 ...

1. Prep約18人,G1以上約23
2. 初小每星期有bible堂,亦會祈禱,我覺得宗教氣氛算濃厚,但又唔係強迫人信果種。
3. 暫時無聽過有家長不能取回ICN。
4. 有,但路線要問校車公司。
5. 7.55am至3.00pm(小學)
6. 課外活動是放學後,但沒有校車要自己接送。
7. 我覺得算多,但大部分要G1以上才可參加,有收費(外面vendor)也有免費的(老師host), 不用篩選,但first come first serve。
8. 學校以關愛聞名,小朋友也很喜歡老師,未聽過有透明人。
9. 初小學業上唔覺有咩壓力,基本discipline也需要(維持上課時的秩序)
10. 不清楚。
11. 高中時學校的升學小組會有建議。
12. 純樸,可在番放學時段看看學生的行為。
13. 感覺流失率比其他IS低,因為不少老師的子囡也是讀番CAIS。
14. 老師有定期update俾家長,一年有2次見老師的機會交流下。
15. 好睇家長自己的要求,唔補都完全不影響學校的學習。

謝謝分享,很喜歡該校的宗教氣氛。
‹ 上一主題|下一主題