用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幼稚園開始轉國際學校
go

[小學] 幼稚園開始轉國際學校 [複製鏈接]

請教小朋友啱啱k1開左學,係中西區女龍,小學係私(要面試的),但最近又諗不如轉唔轉際學校,請教大家:

(1)轉國際學校,由於中文程度低,將來一定要出國讀大學及工作嗎?
(2)去到國際學校中學係咪幸苦因為準備IB,小學就無功課輕鬆?
(3)本地小學讀中途轉國際學校,入係咪好難?因為英文問題,屋企無英文語景。
(4)住西環,考慮緊Malvern, blooming buds 因為近。malvern中文係蕳體 小學好遠要去大埔,blooming buds 繁體但無聯繫小學。有無邊間比較易入讀?又不太遠?
(5)其實學費連其他費用大約點預計?見有好多收費

謝謝解答

1    0    0    0

如果要大眾化又有不錯成績嘅話,點解唔選ESF?在香港島有好多選擇。

shelbylks28 發表於 22-9-12 16:37
請教小朋友啱啱k1開左學,係中西區女龍,小學係私(要面試的),但最近又諗不如轉唔轉際學校,請教大家:

...

我仔都係本身讀local,K1轉國際,當時考慮如下:
1. 當時有預算仔仔因中文唔叻不能在港找到合適工作,原本我都打算送佢去外國讀大學,宜家只係變咗有機會在外國就業定居
2. 我屋企都無英文語境,兩公婆返工、長老湊日間,無請工人,三歲前唔識英文。為咗考Year 1,我同個仔在家講英文,讀全英幼稚園(半日班三小時),K1下學期參加全英足球班,結果K2上學期考Year 1都有啲學校reject。如果本地小學轉,咁一定要操好英文,越高年班考得越深
3. 學費可參考各學校網頁,幼稚園、小學及中學收費制度不同,揀幾間心儀學校,自己用計數機計一計
4. 港島區有兩間比較着重中文嘅PIS,VSA同ISF,你可以了解吓,睇吓啱唔啱你。
移民潮下考學校應該容易左,祝你好運。

...
(1) 唔係。考IB non jupas 都可以入香港啲大學。醫科收好多non jupas. 但問題係佢啲同學十個有9個半都去外國,佢會有可能想喺香港讀咩?  

...

有無考慮 ESF ?
過去五年留港人數唔少 最多人升三大

https://www.esf.edu.hk/university-destinations/

https://www.esf.edu.hk/wp-content/uploads/2022/03/HE-destinations-chart-2017-2021.png

*Other destinations include: Mainland China (PRC), Spain, Germany, Netherlands, Ireland, France, Japan, South Korea, New Zealand, Singapore, India, Sweden, Italy, Malaysia, South Africa, Bahrain, Thailand, Czech Republic, Croatia, Papua New Guinea, Taiwan, Spain, United Arab Emirates, Greece, Indonesia and Switzerland.

https://www.esf.edu.hk/wp-content/uploads/2022/03/HE-destinations-Top-5-2017-2021-1024x396.png

...

去到中學要準備公開試, 那個制度唔辛苦? 只是要求不同
‹ 上一主題|下一主題