用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校風氣特質
樓主: lovelovebabe
go

[小學] 國際學校風氣特質 [複製鏈接]

國際學校中有一個環節值得大家留意和欣賞,就係是「同儕互評」,不要看輕這個訓練,久而久之,self evaluation skill非常有質素。

小學嘅時候,我仔曾經好不忿氣,回家投訴「互評」時候,其他同學只給他的project一個「2 out of 4」的分數,認為是偏見、同學不喜歡他的原因⋯凡此種種,我都會叫他下次再努力,看看怎樣改善,以獲得別人認同;又或在group project時,找不同的同學合作,取長補短。

十多年下來,他們同學之間既有互信也有互評能力,更會互相幫助,在google doc上幫助對方改文改功課俾comment 。看在眼裏,非常欣賞也非常羡慕。同學之間情同手足是這樣表現的。

Radiomama 發表於 22-9-13 14:02
國際學校中有一個環節值得大家留意和欣賞,就係是「同儕互評」,不要看輕這個訓練,久而久之,self evaluat ...

呢樣野真係好好,好怕女校的勾心鬥角。
女在小學,有次老師舉行班中的朗誦比賽,全班互相投票比分,班女仔真係好好,break時大家互相練習,女的好友又幫佢設計動作,放學後女告訴我嬴咗的同學真係表現好好”She was soooo good! “ 見到佢真心欣賞人地,唔係只在乎輸赢或jealous人地,同學間又互相扶持,真係好欣慰。
以上都係女pillow talk時告訴我,其實如果有同小朋友傾多D,就知道佢哋唔係「冇野學」,否則真會覺得冇功課冇textbook返學唔知學乜。

回覆樓主:

國際學校學習風氣比較輕鬆鼓勵為主 功課雖然日日都有但唔多 而且啟發性多 多左時間彈鋼琴玩board game睇書等等 阿仔反左一個月學反黎都講英文多左 以前唔鐘意睇chapter book而家日日臨訓前會讀比我聽

2jkidsfather    發表於 23-1-22 11:09

原來IS初中都好多野做,我最近見到阿女好多功課都好有趣,尤其science,我都大開眼界,感受到個女做功課做得輕鬆又開心,以前向LS 各科由初小開始測考問題問到好深,好易唔小心就錯,攪到測考好大壓力,背完又再背,分數行先,成日要小心d無謂野,享受唔到知識背後嘅樂趣,慢慢就唔鐘意讀書,因好多時要死背,小四開始淨英文常識都十幾二十頁worksheets,d字又芝麻咁細粒,依家就好唔同,向功課度盡情發揮,science 功課都可以寫到似冒險小說咁,好開心

glo000 發表於 22-9-15 22:54
原來IS初中都好多野做,我最近見到阿女好多功課都好有趣,尤其science,我都大開眼界,感受到個女做功課做 ...

中學真係會好忙,所以我地而家小學要玩多D試多D野,IB課程同傳統好唔同,較能激發起學習興趣,小朋友喜歡做的事就自然會有好成績。
我女自細在IS冇經過傳統洗禮,我觀察到佢地的學習模式,係真係有人會想知道你諗乜野同點解,從小受尊重,覺得識野係something to be proud of. 而因為咁你會自己去追求識多D,
而傳統的一套主要係考你輸入了幾多資料(大部分考完唔記得),知道出題和改券的人稔緊乜野,方便打分比較所有野只有一個答案。
入大學競爭考公開試無可厚非,但從小這樣訓綀就算成績好,我都覺得對小孩子係剝削。
所以唔係輕鬆少功課有英文語境活動教學就得,在local 課程的框架下及mindset不變,難免換湯不換藥。

回覆樓主:

匯基轉學感受 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3871616

見隔離個post分享由IS轉去已經係非傳統的本地直私,珠玉在前,個反差都幾大。

964000 發表於 22-9-16 09:27
匯基轉學感受 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3871616

見隔離個post分享由IS ...

始終係兩個唔同制度,但真的無想過中文要求咁低

poonseelai 發表於 22-9-16 09:39
始終係兩個唔同制度,但真的無想過中文要求咁低

如果讀NCS班,即係喺國際學校non-native班,中文要求當然差好遠。係好可惜⋯

mandy_ng207 發表於 22-9-16 12:17
如果讀NCS班,即係喺國際學校non-native班,中文要求當然差好遠。係好可惜⋯
...

IB 中文b SL 都高過小學三年級水平

回覆樓主:

我諗睇家庭教育。

我不是讀國際。
但認識讀國際的,有些由本身不愛睇書,到成日拎書睇。
亦有成日掛住打機,係學校比人欺凌。

zitamamama 發表於 22-10-30 19:04
我諗睇家庭教育。

我不是讀國際。

我想問係邊間學校成日打機嘅人俾人欺凌?純粹好奇。因我識兩個欺凌受害者係專注學術不愛打機,因埋唔到堆而成為欺凌對象。

mandy_ng207 發表於 22-10-30 19:44
我想問係邊間學校成日打機嘅人俾人欺凌?純粹好奇。因我識兩個欺凌受害者係專注學術不愛打機,因埋唔到堆 ...

打機同欺凌,係兩樣獨立事,不是因為打機而欺凌。打機好多學校都有。欺凌我pm你。

zitamamama 發表於 22-10-30 20:07
打機同欺凌,係兩樣獨立事,不是因為打機而欺凌。打機好多學校都有。欺凌我pm你。
...

Sorry我誤會咗,以為鍾意打機而俾人欺凌,現在明白了。欺凌嘅事我都聽過唔止一間學校,是否嚴重真係見仁見智,不過其中一個主角的確頂唔順轉咗校。
‹ 上一主題|下一主題