用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 強制參加課外活動
go

強制參加課外活動 [複製鏈接]

我們那間學校Band one,一定要學生參加兩種活動。其實我想不參加。你們的學校是否都一樣要參加課外活動呢?
   1    0    0    0

初中要求一體或一藝

要, 規定起碼一種課外活動, 學樂器係唔計的.  每個同學每星期起碼要花一天 after school去參加活動/練習.

中一必須一動一靜,另外仲要學樂器,唔學就一定要參加合唱團

中二開始可以只選一樣,但最少都要有一樣,可以不學樂器/合唱團
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主:

中一,二要學樂器,
另加一至2項課外活動,乜會乜會個d或服務團體或運動校隊。
乜會乜會個d唔太花時間,一學年都冇幾項活動,乜團乜隊個d通常佔多d時間,比較累。
正面d諗,有d活動令社交好d, 識下唔同班或級的同學,收風都好d.

回覆 Cindyhyb 的帖子

你唔使咁灰,其實所有一體一藝,都要先參加選拔,幾十個選十個八個,最後冇選中,你小朋友一樣唔使參加活動。

我哋學校自由d,玩咩自己選,沒有一體一藝要求,也沒強逼玩樂器
可能有要求個d我已經「西」走,我小朋友不喜歡被逼學課外活動

回覆 Cindyhyb 的帖子

正常中學係要有呢啲活動,唔係單單死板讀書咁去學習,適當的活動對學生學習成長有益冇害,且也是加深人際關係主要方式之一.  

如果性格不主動,強迫玩體藝反而有好處,可能我孩子比較好動,她要參加的會自己走去參加選拔

我們要求一體或一藝,而且會登上成績表。
我兩個好靜,不喜樂器,不喜運動,宅女性格。
我就覺得好彩學校有硬性規定,逼得她們一定要有選擇。中學生活就是應該多與其他同學交流。

通常好似你咁唔鍾意ECA既同學會求其入英文學會、天文學會……間唔中聚下會又無乜活動果啲Club。

Yanamami 發表於 22-9-9 11:51
通常好似你咁唔鍾意ECA既同學會求其入英文學會、天文學會……間唔中聚下會又無乜活動果啲Club。 ...
阿女今年ECA是但填(因為佢本身個樣已經無時間差唔多連瞓都唔夠), 最終乜都抽唔到, 正當很開心之際, 老師叫佢同另一個同學去見佢, 因為佢地乜學會都無, 要佢地幫手做一個學會的committee.......

Cindyhyb 發表於 22-9-8 03:55
我們那間學校Band one,一定要學生參加兩種活動。其實我想不參加。你們的學校是否都一樣要參加課外活動呢? ...
參加歷史學會、中文學會、art club、reading club 個D, 通常一年得幾次聚會, 呢D都係比較hea的ECA
‹ 上一主題|下一主題