用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區學生
go

葵青區學生 [複製鏈接]

我小朋友係葵青區小六學生,學校往績係頭50名派到英中,而我小朋友本身20-25名,無特異功能,有少量課外活動。

我估計佢都係靠派位,但自行階段都會試吓,畢竟都係一種經驗。另外,亦會報直資。

我掙扎緊嘅係,每星期應該安排佢去多一日補習社做卷,定去英文speaking class好?佢唔會肯兩樣都去,只可揀一樣。佢本身已有上reading and writing嘅英文班。另外將會上短期嘅面試班。

其實佢呢個情況,係咪都無咩機會自行階段獲取錄(想報李兆基及長沙灣天主教)?應該操卷實際啲?但如果唔多啲機會練習英文speaking,係咪報直資都係嘥氣(想報李國寶)?

請指教(emoji)(emoji)。

2    0    0    0

dayedaye 發表於 22-9-6 14:32
我小朋友係葵青區小六學生,學校往績係頭50名派到英中,而我小朋友本身20-25名,無特異功能,有少量課外活 ...

請問 級20-25 是否 B1B
如是 自行李兆基/長天有機會
直資如顏寶鈴/李國寶 英文好有優勢

2022年升中派位
---------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 39+5+4=48 ([35.0-35.6%^])
---------------------------------------------------------
SFXC 1 |
蕭明 5 保祿六世 1 / 上智 1 MCS 1 |
善德 7 順聯李兆基 2 PLK83 24 /
荃官 1 沙蘇 1
直資: DBS 1 SPC 1 | 協恩 1 | 顏寶鈴 1

B2A-1C 0+0+2=2 (1.5%)
直資: 李國寶 2

B2/NR 28+0+1=29 ([21.2-21.5%^])
全完 3 石天 1 迦密愛禮信 8 吳祥川 7
李賢堯 6 荔天 3
直資: 林大輝 1

名單上 67+5+7=79 ([57.7-58.5%^])
無公布 [56-58] ([42.3-41.5%^])
總數: [135-137^]人 (100%)

^ 據首三志願 95.6% → 135-137人

李兆基面試要求不大,講野唔好口窒窒就掂,如果表現到自己個性,面試老師會直接推薦給阿頭

謝謝各位回覆。
‹ 上一主題|下一主題