用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 郵寄物品到英國
樓主: Grace1010
go

[英國] 郵寄物品到英國   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 HeiHeiMa 的帖子

太好啦!唔該晒!

fefemom 發表於 22-10-7 20:11
Update 吓大家: 30 Sep 早上寄 E-express 2kg parcel, UK 6 Oct 早上到學校。
又再 update 吓:
6 Oct 早上寄 speed post 2 kg parcel
11 Oct 中午送到學校。

purpleok    發表於 22-10-24 17:21
canterlau    發表於 22-10-11 22:14

fefemom 發表於 22-10-11 20:00
6 Oct 早上寄 speed post 2 kg parcel

請問你報關物件寫什麼?我想寄1件衫,1xcream 少少廚具,吾知就咁寫gift好吾好呢,謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

fefemom 發表於 22-10-11 20:00

最近又慢返。我17/10寄,20/10離開香港,今日仲未到英國。

bkfans123 發表於 22-10-24 16:57
請問你報關物件寫什麼?我想寄1件衫,1xcream 少少廚具,吾知就咁寫gift好吾好呢,謝謝
...

我全部寫gift, 再列出每個item,FYI: 之前寄過褸(2nd hand clothing),冷針+冷球,保暖水壺,糖 etc

YuYuMother 發表於 22-10-24 18:52
最近又慢返。我17/10寄,20/10離開香港,今日仲未到英國。

11/10 寄畫筆俾阿女,22/10 到 host family
反而10/10 寄幾本作文書俾侄仔,直到今天,只見到 14/10 離開咗香港,仲未到英國。

fefemom 發表於 22-10-24 19:17
我全部寫gift, 再列出每個item,FYI: 之前寄過褸(2nd hand clothing),冷針+冷球,保暖水壺,糖 etc ...

謝謝告知

fefemom 發表於 22-10-24 19:20
11/10 寄畫筆俾阿女,22/10 到 host family
反而10/10 寄幾本作文書俾侄仔,直到今天,只見到  ...

10月有3日Royal mail 罷工,吾知有冇影響

bkfans123 發表於 22-10-24 20:44
10月有3日Royal mail 罷工,吾知有冇影響
幾次寄E express見都是星期五:"已交付運輸公司/出發前往目的地"所以近兩次投寄,包裹在香港等了幾天才出發

最近郵政時間:13/10  郵局寄出 (express)
21/10 arrive UK 處理中心
24/10 到達學校

我上一次系103號寄,6號朝早Check都仲系離開香港,但7號就到宿舍了。

22/10 郵局寄 speed post

25/10 早上送到學校

寄咗D舊衫、文具、焗湯包

係我10月第一次用speed post寄頭尾5日收到,第二次寄同樣speed post就10先收到,另一份用express就今日第12日未收到.

rubycourt 發表於 22-10-26 19:12
係我10月第一次用speed post寄頭尾5日收到,第二次寄同樣speed post就10先收到,另一份用express就今日第12 ...

我兩份都係Express,一份今日送到,一份冇消息,但明明一齊寄

我14/10 寄speed post ,19/10 到處理中心, 到而家仲響英國處理中心等送。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

fefemom 發表於 22-10-24 19:20
反而10/10 寄幾本作文書俾侄仔,直到今天,只見到  ...

我唔係check hk post, 我直接打ems code 去呢度check, 會快啲知掛:

https://www.parcelforce.com/track-trace
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

fefemom 發表於 22-10-24 19:17
我全部寫gift, 再列出每個item,FYI: 之前寄過褸(2nd hand clothing),冷針+冷球,保暖水壺,糖 etc ...

再請問,我選了gift後再需要填每件貨品資料,請問是否要每件列出?如找不到正確貨品描述,可否選一個相關描述?如heattech,我選cotton ,但cotton 之下再分得好仔細,是否要正確填有關嘅物料?謝謝你們

Jennie 發表於 22-10-26 19:23
我唔係check hk post, 我直接打ems code 去呢度check, 會快啲知掛:

https://www.parcelforce.com/track- ...
E express 我用這個 check, 嗰幾本書還未到英國,唉....
https://www.royalmail.com/track-your-item#/

bkfans123 發表於 22-10-26 23:59
再請問,我選了gift後再需要填每件貨品資料,請問是否要每件列出?如找不到正確貨品描述,可否選一個相關 ...
我只是填類近的物品:保暖水壼填了vacuum cup,我估差少少冇問題

fefemom 發表於 22-10-27 04:26
E express 我用這個 check, 嗰幾本書還未到英國,唉....
https://www.royalmail.com/track-your-item#/
...

e express 可能直航亦可能要轉機, 睇彩數 , speed post 就直航. 到英國e express 由royal mail派送, 所以我也是 check 這條link, parcel force 是派 speed post
‹ 上一主題|下一主題