用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 兩三後後移民,升K1揀ESF定津校好?
go

[其他] 兩三後後移民,升K1揀ESF定津校好? [複製鏈接]

小朋友啱啱升讀K1,青衣ESF同本地津校都收咗。但係我哋計劃兩三年內移民,應該點揀?

ESF: 鍾意教學模式注重critical thinking + creativity + diversified mix (雖然佢嗰班都係得兩個外國小朋友); 但返pm,要40分鐘車程,返到屋企冇乜上課外活動時間。

本地:可以慳錢,學小小中文,返am,可以訓個晏覺之後學吓嘢,10分鐘車程。

0    0    0    0

學卷K 其實無咩中文學到..
同埋你2-3年內移民.. 中文應該唔太有咩成果

vickling 發表於 22-9-6 01:07
學卷K 其實無咩中文學到..
同埋你2-3年內移民.. 中文應該唔太有咩成果

咁係咪IS嗰一套兩三年內都吸收唔多?定係反而可以打好佢學習/思考模式個基礎?

幾年幼稚園中文其實冇乜用,認字果啲好快晤記得。

至於係咪國際呢, 最好囉, 始終小朋友英語流利,移民都易適應,如果錢唔鬆動就冇辦法啦

如果諗住兩三年後移民,咁K1讀咩都冇乜所謂嘅,讀卷幼又唔好諗住會學到中文,因為去咗外地好快就畀返晒佢。我諗好多人都等緊esf K1 ,你放返出嚟都好既

小朋友返學近都好重要!最緊要係咪決定兩三年後移民,若果係,真係讀乜冇所謂!
另外間幼稚園都是心儀的話,真係可以唔使去esf 咁遠!

若去local 幼稚園,可以出去學phonics,打好基礎先!

Kiloklomo 發表於 22-9-6 00:41

小朋友啱啱升讀K1,青衣ESF同本地津校都收咗。但係我哋計劃兩 ...

本地,一來好處你已講晒。
如果真係2,3年移民。學好啲廣東話,同執筆寫下中文字。廣東話同中文字比英文更難學。聽說而家有啲幼稚園K2尾已經開始寫啲新嘅中文字。雖然唔用就易唔記得。英文可以另外再出去學,或搵個私人老師上門教。就算你初小過到外國,小朋友都可以快適應同pick up到英文,到時大把機會講同寫。
好多細佬移咗民都要另外再搵中心學中文字同廣東話,或者家長努力喺屋企教。而家有個底都易教啲。

選擇什麼教育跟移民沒有半點關係, 可能2-3年後你又突然決定唔移民?
其實你已經將所有問題列晒出來。
讀IS唔會令你學多左野, IS學習/思考模式個基礎, 如果你buy咪試下, 唔buy更加唔使考慮。
其他錢呀,交通呀自己取捨。

回覆 Kiloklomo 的帖子

咁細個,其實無咩課外活動好參加

睇下喜歡邊種教育,學中文方面,幼稚園唔好期望學校會教好多,除非名牌LOCAL係咁谷學生,不如係屋企買套基礎漢字500,自己教一定比學校好,重會掌握到細路既進度

其實得返兩三年,你讀本地或國際都唔太重大分別,本地唔會學到啲咩好好嘅中文。
你不如諗吓邊間近自己屋企方便啲,小朋友返學開心啲就算

最重要係,2、3年後係咪*一定*會移民?

如果會,咁而家讀咩都冇所謂,3年後,最多都只係初小,個人經驗:初小轉到英語國家生活,絕對不存在「難適應」/跟唔上嘅問題,第時英文正常都會native(我冇遇過呢個情況但唔native嘅人)。

但俾我揀,我會揀local K,原因有中文學。始終返學有語境、有老師教中文字、有功課,佢慣左做中文功課,之後你移民keep住自己教佢都唔會太抗拒。相反好似我小朋友自小讀IS,佢唔抗拒講中文,但好怕寫字、認字,要自己教係好困難。

Kiloklomo 發表於 22-9-6 00:41

小朋友啱啱升讀K1,青衣ESF同本地津校都收咗。但係我哋計劃兩 ...

人人priority不同,有人係慳錢,有人係學中文。
我覺得3-6歲的well-being 同塑造小朋友性格很重要(例如自閉都要黃金期攪),因為我小朋友比較內斂,想盡量在早年可以改就改善下,如果細個在太強調要聽話要乖要服從要安靜寫字不能出界,佢讀幾年可能會更怕犯錯更靜,結果佢升小一時巳改變咗好多,上堂時好主動肯答和問問題,好識表達自己,亦不會怕和大人交流傾偈。
Parents day老師係會傾埋小朋友性格社交,同邊個玩,會有評估埋小朋友motor and speech development ,唔係只講學術同上堂鐘意傾偈等。
中文其實睇自己會放幾多時間和幾堅持,我女那時有外面上中文班都有讀寫,和local小朋友一起上同一級測驗都有八十幾分,感覺幼稚園比較簡單唔難keep (愈高先愈難),你咁細個去到又冇語境自己唔keep都好快冇哂,肯繼續講巳經好好,因為咁細連詞匯也未學夠將來作比較深層次的對話,主要靠屋企,在香港起碼周圍keep住聽和講。

964000 發表於 22-9-8 08:13

人人priority不同,有人係慳錢,有人係學中文。

你小朋友都係ESF幼稚園嗎?還是其他IS?

我返咗一星期老師未特別有update 畀家長,而家等緊佢哋newsletter先知返學玩啲咩(emoji)

Kiloklomo 發表於 22-9-8 14:55
你小朋友都係ESF幼稚園嗎?還是其他IS?

我返咗一星期老師未特別有update 畀家長,而家等緊佢哋newsletter ...

我連N讀過幾間IS幼稚園,有些混在一起(巳改返針對ESF), iS幼稚園都大同小異,有D會structured d,ESF最free
稔返ESF相對係最少相post, 唔係個個星期見到自己小朋友,不過都拍咗一個video 有份present 有D驚喜,同我參加好多家長活動,所以都多機會見到佢地上堂

964000 發表於 22-9-8 15:22
我連N讀過幾間IS幼稚園,有些混在一起(巳改返針對ESF), iS幼稚園都大同小異,有D會structured d,ESF最fr ...

多謝解答

‹ 上一主題|下一主題