用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Econ 奪**補習老師
樓主: ahjoechan
go

Econ 奪**補習老師 [複製鏈接]

10090 發表於 24-3-17 15:10
唔可以相信單一數據,普遍Econ學生質素係低過Bio學生質素,叻人多數選Bio/Chem/Phy/M2
...

首先,Econ 和Bio 都係熱選科目之一,唔覺尖子唔會取Econ ,全港數據仲唔夠大?宜家亦唔係只針對B1英中,B2/3中學都可以修Bio~

再者,現在討論係Econ易讀昜高分,睇3仔睇4仔仲唔可以有啟示?唔係睇5*和5**喎,咁易讀又高分,就自然*和**率高於其他科~

mcl233 發表於 24-3-17 16:09
首先,Econ 和Bio 都係熱選科目之一,唔覺尖子唔會取Econ ,全港數據仲唔夠大?宜家亦唔係只針對B1英中,B ...

以上數據既來源係全港某一年,考生Bio Vs Econ,只係相差~750人,Sample Size仲唔夠大?~

mcl233 發表於 24-3-17 16:09
首先,Econ 和Bio 都係熱選科目之一,唔覺尖子唔會取Econ ,全港數據仲唔夠大?宜家亦唔係只針對B1英中,B ...

當然有尖子修econ,但相比下會較理科為低
在2023年,bio的level 2/3/5係稍為高於econ,但唔代表bio易讀啲,選修科的等級比例係跟group ability index來定的,即係要睇返考生在核心科目的表現

10090 發表於 24-3-17 22:46
當然有尖子修econ,但相比下會較理科為低
在2023年,bio的level 2/3/5係稍為高於econ,但唔代表bio易讀啲 ...

我冇話Bio易讀喎~

我只係指出比較係大數據,咁大既數據已經減低結果既偏差~

依你既說法,成績好既更加要選Econ,咁大班弱生去墊底,但事實,除非我地認定成績好既學生係唔識選科,目中只有PhyChemBio,或許,呢啲只係局外人既認為~

其實econ肯定係易讀啲㗎喇,文字較多,上堂唔會完全聽唔明,又有少部份內容可以齋背攞分,最緊要係無理科嘅SBA做餐懵

回覆樓主:

樓主出題咁簡潔都睇唔明?樓主目標係**,易讀可否易取**,都係要反駁EDB既數據?~

回覆樓主:

前幾日睇過坊間既cut off,Bio 3仔係44,咁似乎係Econ更易取44,依易讀論,但係,相同44係Econ尚欠1分先達2。可能真係易讀,但無助提高成績呢~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊