用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Econ 奪**補習老師
樓主: ahjoechan
go

Econ 奪**補習老師 [複製鏈接]

LoveCorgi2 發表於 23-7-28 03:34
而家嗰啲稍為有規模的都會影印學生証甚至要HKID, 都唔知可唔可以拒絶

我未遇過要俾學生證,第一次見,完全唔feel good!

講真一定唔會俾,自己子女自己保護,100%補到5**都係咁話!

gigayan 發表於 22-10-7 18:50
dseecon 睇佢ig嘅介紹好勁,又有好多學生肯同佢影相出post,但高登評價麻麻地,唔知係咪樹大招風,聽聞只限 ...

DSE economic Patrick Cheung 老師&職員非常不禮貌,又串,問左幾句,又唔覆。
費事受氣,放棄左

babychin 發表於 23-11-27 22:46
DSE economic Patrick Cheung 老師&職員非常不禮貌,又串,問左幾句,又唔覆。
費事受氣,放棄左
...
我之前直接whatsapp Patxxxx Sir,本身想問資料,但太串了,又話我女成績差,我女叫唔駛報佢,佢唔喜歡比人睇死。後尾搵左另一個姐姐補,依家成績都ok,岩岩predict,都有5。

5 & 5* 係實力,可以操多啲卷,而取星星有時都須要啲運氣。

妹妹頭    發表於 23-11-28 08:15

妹妹頭 發表於 23-11-28 06:55
我之前直接whatsapp Patxxxx Sir,本身想問資料,但太串了,又話我女成績差,我女叫唔駛報佢,佢唔喜歡比人 ...

佢真係臭名遠播,當年阿女同學想搵佢補, 截圖睇到佢哋嘅對話,同學已經好有禮貌咁問吓啲資料,嘩串到呢…….. 身爲一個老師咁嘅態度真係不能接受!即使包5星星都唔會搵佢補!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-11-28 08:25
佢真係臭名遠播,當年阿女同學想搵佢補, 截圖睇到佢哋嘅對話,同學已經好有禮貌咁問吓啲資料,嘩串到呢… ...

會唔會.你哋誤會咗.佢唔係老師.

佢賣**的.
有求於人.也不是學生关係.

老師,不是學校已經有嗎?

stillgood20 發表於 23-11-28 09:22
會唔會.你哋誤會咗.佢唔係老師.

佢賣**的.

補習老師→唔係老師,可能我誤會啦,刷新思維。

即使賣服務,都唔係咁嘅待客之道下嘛!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-11-28 09:44
補習老師→唔係老師,可能我誤會啦,刷新思維。

即使賣服務,都唔係咁嘅待客之道下嘛!
Econ, 最重要的一個Concept:
Demand, Supply & Price.

無講Services quality.

gracelam 發表於 23-11-28 08:25
佢真係臭名遠播,當年阿女同學想搵佢補, 截圖睇到佢哋嘅對話,同學已經好有禮貌咁問吓啲資料,嘩串到呢… ...

佢以為自己好勁呀,其實係學生自己勁,有HYS/SPCC補佢攞5**,有咩咁特別,佢根本教唔到能力較弱的學生

econ不用補習,課程唔深,可以自己操練past paper,真係要補嘅話都唔好揀呢個patrick

ahjoechan 發表於 22-9-5 07:52
兒子老師說他五星有機,但是若要奪5**則去外出補習請問有沒有的**的補習老師介紹
...
大家有補過Chu Sir 嗎?好不好?
最後搵咗邊間補?

焯媽媽 發表於 22-10-9 13:53
已回覆,現刪文。

我仔明年中四也會揀Econ,操DSE past paper就可以高分嗎? 謝謝

JayJayMum 發表於 24-3-13 21:46
我仔明年中四也會揀Econ,操DSE past paper就可以高分嗎? 謝謝

Econ 係較易讀, 較易攞到高分, 但好難攞 **, 因為個cut off 好高

mimi1102 發表於 24-3-14 09:42
Econ 係較易讀, 較易攞到高分, 但好難攞 **, 因為個cut off 好高

咁等唔等於難讀?~

回覆樓主:

其實Econ係咪易讀易取*或**,不如去睇下數據,依某年粗略參考,3仔Bio 比Econ高,5+,5*都係,4仔相若,5** Econ比Bio 高少少~

~92-93先取到**,一兩個細題錯左已經甩左粒*了~

或許,非Econ易讀,而係選Econ呢科多高手啫~

mcl233 發表於 24-3-14 16:55
咁等唔等於難讀?~

相對其他選修科,絕對唔係難讀
攞星係難,因為太淺,唔小心錯晒少少就會無星

tiffanysiuyu 發表於 24-3-14 20:20
相對其他選修科,絕對唔係難讀
攞星係難,因為太淺,唔小心錯晒少少就會無星
...

全對!

回覆樓主:

點解會唔信數據呢,都話左Econ同Bio 4仔既%係相若,易高分就唔可能相若~

JayJayMum 發表於 24-3-13 21:46
個人覺得(我自己都有讀過Econ)  Econ係易讀難精的科目,
只要一理通百里明,明白晒最基本的經濟原則和概念, 例如 Demand and Supply,

基本上便能解釋到好多經濟現況,例如現在財政預算案中,取消雙倍印花稅對樓市供求的影響。

考試中,大部分題目係要考生套用經濟學概念應用在日常生活中。

操歷屆試題,係有助考生熟習出題的情況,基本上,來來去去都係基本經濟概念及應用題。

我仔仔中四開始,老師就幫學生操題,

佢沒有外補Econ,而成績很好。

上到大學的Econ 要用M2 計數,大學的Econ 我覺得好困難,但因為仔仔有M2 底,他輕易就能取高分。

mcl233 發表於 24-3-16 13:54
點解會唔信數據呢,都話左Econ同Bio 4仔既%係相若,易高分就唔可能相若~
...

唔可以相信單一數據,普遍Econ學生質素係低過Bio學生質素,叻人多數選Bio/Chem/Phy/M2
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊