用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 ABRSM Grade 6 merit vs Grade 8 pass (升中學)
go

[音樂] ABRSM Grade 6 merit vs Grade 8 pass (升中學) [複製鏈接]

請問大家覺得,樂器皇家六級merit 或者八級 pass,邊樣對入心儀的中學較為有利?

0    0    0    0

Grade 8 啦,佢哋(中學收生)好直接嘅啫,睇成績。音樂程度就係直接睇cert咁簡單。入到去,grade 8都拉唔到樂團,唔係收生老師嘅責任。

Momobaba012 發表於 22-9-4 21:09
請問大家覺得,樂器皇家六級merit 或者八級 pass,邊樣對入心儀的中學較為有利?

...

正常注重音樂嘅中學,都會約時間要學生現場演奏,冇現場演奏嘅學校亦唔會注重音樂,所以都唔會有分別

e2m 發表於 22-9-5 13:33
正常注重音樂嘅中學,都會約時間要學生現場演奏,冇現場演奏嘅學校亦唔會注重音樂,所以都唔會有分別:happ ...

但係冇八級,可能連audition嘅機會都冇 

回覆樓主:

其實現在有8級係好普通的,我覺得幫助不大。我囡今年中一,有不少同學已有8級鋼琴及小提琴。

Momobaba012 發表於 22-9-4 21:09

...

看甚麼樂器,除非冷門樂器,否則都應該幫助唔大
不過有D中學orchestra會要求有8級才可join, 所以考咗8級先會有D用,但以低飛pass咁過,老實講都唔係好敢solo

回覆 Momobaba012 的帖子

冇乜用,唔少人小三/四 8級
考好試,準備好面試好啲。

wingwing888 發表於 22-12-14 10:07
回覆 Momobaba012 的帖子

冇乜用,唔少人小三/四 8級

咁又係,其實用G6 merit的實力,想pass G8都唔係咁輕鬆,與其花時間為考級而考,不如花D時間讀好D書考好D成績更有用。
‹ 上一主題|下一主題