用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 student visa 進度
樓主: tungmom
go

[英國] student visa 進度   [複製鏈接]

tungmom 發表於 22-9-4 10:27
15/8去北角打指模,等了三星期還沒有收到通知,請問有冇在同日申請嘅可以分享收到簽證未?

...

請問最終多少天收到VISA?
我們8月22號北角申請,今日15號都未有消息,都係就嚟上機。

唔知有咩方法查詢

回覆樓主:

請問各位最終多少天收到visa, 我們已經申請咗24天都未有消息

我女9月8號打指模,今日15號取證,但是快證的。

珍妮 發表於 22-9-15 15:35
我女9月8號打指模,今日15號取證,但是快證的。

8月22日申請時,系統話無快證服務

JamesChan99 發表於 22-9-15 16:14

5/9 做快証,今日攞

9/9快證打指模,14/9 收email,15/9取passport,super happy, no need to change flight.

JamesChan99 發表於 22-9-15 14:00
請問最終多少天收到VISA?
我們8月22號北角申請,今日15號都未有消息,都係就嚟上機。

Could try this link:

https://www.vfsvisaonline.com/Global-Passporttracking/Track/Index?q=shSA0YnE4pLF9Xzwon/x/LdzgOSCEOUPm30YxLgaszvQK/ruoJh5W2jiQ6Y0n5cDfe5V7ZXq+KxUzHZOIOjWhkPsSrztmpiNdhLhGl3OrjVO83CLa5xEDHYs0tyhe80c

囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

JamesChan99 發表於 22-9-15 14:02
請問各位最終多少天收到visa, 我們已經申請咗24天都未有消息

15/8 打指紋,12/9收email,13/9 攞返 passport
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

JamesChan99 發表於 22-9-15 16:14

我哋都係8月22日下午打指模,剛才收到郵件通知,今日証件到簽證中心了,你應該都會收到郵件的。

24/8 上午打指模,剛剛(16/9)收到電郵通知。
希望各位盡快可以取證!

CYC1217 發表於 22-9-16 13:49
我哋都係8月22日下午打指模,剛才收到郵件通知,今日証件到簽證中心了,你應該都會收到郵件的。
...

多謝大家信息
是的今天中午收到電郵

總結一下
20/8 網上申請
22/8 北角辦申請(唔知係咪有打指紋)當時無快證選項,焗等
16/9 收到電郵可以取證
(未知北角辦證中心星期一會唔會跟英國放假)

好彩趕得上21/9 出發

我估辦證中心係按網上申請時申報出發日期倒轉嚟排,加上後來有快證,因此係呢啲高峰期間大家都被壓得神經緊張,不斷爬文搵人問。尤其近期機位緊張,延後出發要畀多一倍機票錢。

感謝大家幫忙,希望各位還在等的爸爸媽媽,莘莘學子都趕上自己的計畫

JamesChan99 發表於 22-9-16 15:18
多謝大家信息
是的今天中午收到電郵

我9月初網上申請,當時沒有快證選項,但知道普通證一定趕唔切,所以不確認住,結果等多兩三小時,快證選項又出來了。

恭喜你趕得及,我哋仲係石沉大海,真係攪到神經緊張,原本開心去等開學變到日日擔心過時間,3/8 嘅仲等梗離晒譜

19/8 下午打指紋,都係剛收到email,似乎一大lot剛做好

SarsMum 發表於 22-9-16 13:56
24/8 上午打指模,剛剛(16/9)收到電郵通知。
希望各位盡快可以取證!
和你一樣時間申請,今日下午收到電郵通知

今日有冇人收到visa email  ?

JoJoWong1234 發表於 22-9-15 08:53
請問各位如果收費電郵回覆話a decision has been made on your application. 咁仲要等幾耐 ? 真係仲要10日? ...

請問你有冇消息、收到未?

Zoe_So 發表於 22-9-16 15:36
恭喜你趕得及,我哋仲係石沉大海,真係攪到神經緊張,原本開心去等開學變到日日擔心過時間,3/8 嘅仲等梗離 ...

你3/8申請?正常冇可能甘耐?你有打電話或send email  check 過未

ing2004 發表於 22-9-19 22:19
你3/8申請?正常冇可能甘耐?你有打電話或send email  check 過未

電話追過幾次,一次話會加快,一次話未有decision,電郵又話process 中,就係咁耐先擔心,怕有咩出錯,佢哋嘅答覆又官腔,無渠道可追!

Zoe_So 發表於 22-9-19 15:58
請問你有冇消息、收到未?

15:8打指模,15/9先收到email,一樣追追追。。。。簽證中心職員話咁耐係唔好彩,快慢好多時要睇負責你個case嘅官做嘢速度

希望你可以快啲收到email 啦!3/8實在太耐!

‹ 上一主題|下一主題