用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield 幼稚園 vs 其他IS
go

[其他] Anfield 幼稚園 vs 其他IS [複製鏈接]

請問有冇Anfield家長
Anfield vs 其他IS 有冇咩優勝之處?for example 對比ESF
我聽人講佢行stem?

請問COVID嘅時候係咩應對方法?zoom class only?

thank you
   4    0    0    0

你意思係幼稚園定小學?

想問幼稚園 而家同小朋友報緊n班 thank you

如果用硬件比,ESF一定贏,大校舍,設施多,而且一條龍上中學,有IB成績參考

Anfield都有佢優勝之處,繁體中文,小班,重紀律(唔代表ESF唔注重)小朋友較慢熱同內向會非常適合,有聽過有學生考去ESF但唔適應而回頭

Anfield響COVID期間都係zoom, art pack, 學生在家完成

利申:前Anfield幼稚園家長

我小朋友非常外向走來走去坐唔定 有見到其他post家長話佢地中2文靜 原來係真

會唔會其他學校比較適合?

我見佢有first step同Pre k 請問知唔知有咩分別?

我見其他post話anfield着重跨級family文化 會同其他grade小朋友玩 呢個好吸引

回覆樓主:

Del :->

好有用呀 多謝
暫時冇咩問題啦謝謝你

優點是小班,一班10  鬆d, 1 老師 1 TA

有同其他班一齊上,好似storytime 果d, 不過唔知咩班/咩年級

有教小朋友ICT 器材,但未稱得上係Stem

宗教都係主因,天主教課前要祈禱,小食前有時又要祈禱。我自己係天主教,所以盡量想找天主教學校 或沒宗教。

Covid 只係正常安排,30-45 分鐘online一天。

回覆樓主:

Delete

請問nursery大約幾多人一班?
我想轉過黎九龍塘Anfield呀!
Thanks

回覆樓主:

Anfield 老師好caring, 小班,phonics 底打得非常好,教得好solid 好structure,英文去任何IS 無問題。

前Anfield 黃埔用家, 由playgroup 讀到 year 1.

jenf123 發表於 22-9-3 19:36
請問有冇Anfield家長
Anfield vs 其他IS 有冇咩優勝之處?for example 對比ESF
我聽人講佢行stem?

對比ESF,Anfield 課程more structured , 例如phonics, 音樂堂(有PTH歌),library 堂mandarin , art堂,多活動,一級少人close d,仲可以棟返全日。
ESF 幼稚園freestyle d, 遲啲先開始有系統地學phonics. 冇特別的音樂堂, 旅行等活動全級一大班人。
我覺得Anfield 會學得多D(mandarin & phonics方面,reading就不淸楚),ESF小朋友就會開心D(更free),當然主要貪佢有龍。

Anfield幼稚園平時上堂唔清楚點安排,但完term學校會upload相比大家睇返,很有趣。

家庭非常closed,大家住附近會約出黎玩。

Online時,上年小朋友K2,每日15min 按程度分組phonics,我小朋友係一對一;每週一堂閱讀課,三個小朋友大家輪流讀完一本書,再問問題大家討論。

推介全日班,對訓練小朋友獨立很有幫助,再加上小班制教學,學費非常抵。

小朋友是年尾出世,班入面幾乎係最細,讀全日班之後各方面進步很快。

glo000 發表於 22-9-4 02:44
請問nursery大約幾多人一班?
我想轉過黎九龍塘Anfield呀!
Thanks

所有班級都係大概10鬆啲人。我諗多極都唔過15

rowanmama 發表於 22-9-6 08:22
Anfield幼稚園平時上堂唔清楚點安排,但完term學校會upload相比大家睇返,很有趣。

家庭非常closed,大家 ...

想問全日班的午飯是不是要自己帶?

Largepig 發表於 22-9-6 19:24
想問全日班的午飯是不是要自己帶?

Yes. 都係帶一啲唔需要加熱嘅食物
例如三文治,日本籍嘅學生多數帶飯團

rowanmama 發表於 22-9-6 08:22

家庭非常closed,大家 ...

Anfield的全日班真係好正,IS少有,由K1開始,那時係一班8人,早午上堂,一起食飯午睡,下午有各樣活動,例如cooking, library, 唱遊,outing等。
但疫情期間唔知仲有冇全日班幼稚園。

964000 發表於 22-9-6 20:56
Anfield的全日班真係好正,IS少有,由K1開始,那時係一班8人,早午上堂,一起食飯午睡,下午有各樣活動, ...

疫情期間冇咗午睡時間,因為唔可以除口罩

疫情期間上網課,老師仲會再分小班上堂,1對7,8左右,老師俾到足夠attention每位小朋友,而小朋友無論活潑外向都有機會講嘢。佢哋phonics同mandarin教得非常好,我小朋友好肯睇書同自己試拼音讀英文字,亦好鍾意喺屋企講英文。唯一缺點係疫情期間功課算多,下下要家長拍片影相upload。不過老師亦會對每項功課給予評語或回覆,睇到老師們好用心。另外我唔認為學校會太嚴,就算係活潑調皮嘅小朋友,我見老師都包容到,唔會太嚴。

回覆樓主:

原本安排細女讀住local nursery 先,諗住小學先轉國際學校,點知返左一個月已經好麻煩老師又亂咁黎唔識教,又大班,即刻同佢安排插班國際幼稚園PN班,好多間都有位,Anfield 、PIPS、Tutor time都有位,但我依家心儀一間開左只有3年的新校,比呢三間仲好呀,小班老師質素高,行雙語活動教學,打好語文底讀三年先上Y1

‹ 上一主題|下一主題