用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果係就好
go

[英國] 如果係就好 [複製鏈接]

希望取消酒店隔離
   1    0    0    0

希望取消酒店隔離
我仔 12月會返HK 過聖誕

希望係會發生啦。 孩子這幾年都沒有試過在港過聖誕了!

無論3 4 or 0 7 ,聖誕節都會返嚟,除非已有物業,否則留英使費亦唔平。

如果實施返國內落馬洲進行7 3 閉環檢疫。
咁國際關 11月免酒店隔離機會就好大 。

在家隔離,我已經收貨。我細女book 左12月頭機票,但因為讀大學,到時可能可以早些走或要遲走...所以我都未幫佢 book酒店
我大女11月中回港,我就唔博會改,已幫佢book了酒店

CircleFat 發表於 22-9-2 14:57
希望係會發生啦。 孩子這幾年都沒有試過在港過聖誕了!

佢幾年冇係香港過聖誕⋯⋯希望今年你孩子係香港過聖誕

wloi 發表於 22-9-2 23:42
在家隔離,我已經收貨。我細女book 左12月頭機票,但因為讀大學,到時可能可以早些走或要遲走...所以我都未 ...

我都未book酒店,因我上帝盛網頁睇,揀12月嘅日子,寫明唔包早餐,有啲奇怪,所以我都仲未book

6x6=36 發表於 22-9-3 00:24
我都未book酒店,因我上帝盛網頁睇,揀12月嘅日子,寫明唔包早餐,有啲奇怪,所以我都仲未book
...

不是奇怪,上星期我問左帝盛荃灣,給你參考下。

佢地已接受12月book, 當係普通booking處理,如果9月10月香港政府繼續出酒店隔離措施,book左hotel的,會幫客人更改,跟足政府公布(如有第9輪酒店)去處理。如果政府出通知取消「隔離酒店」措施,客人可以退款。

我未訂,現在9月初,尚早,再等等。我直覺會有改動。

6x6=36 發表於 22-9-2 13:56
希望取消酒店隔離
good news

TTEE1819 發表於 22-9-3 10:28
不是奇怪,上星期我問左帝盛荃灣,給你參考下。

佢地已接受12月book, 當係普通booking處理,如果9月10月 ...

原來如此,謝謝你

katrinafu 發表於 22-9-2 18:18
如果實施返國內落馬洲進行7 3 閉環檢疫。
咁國際關 11月免酒店隔離機會就好大 。
...

請教兩者有什麼關係?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

6x6=36 發表於 22-9-3 00:20
佢幾年冇係香港過聖誕⋯⋯希望今年你孩子係香港過聖誕
...
但願如此。機票已買。

ANChan59 發表於 22-9-4 18:50
請教兩者有什麼關係?

解決到與國內通關問題便會在對國際關上(海外人士來港) 會放寬。

國內又不會無條件開放
香港面對經濟上問題,又不能再長期性酒店隔離。 由其11月頭國際金融投資峰會,要隔離會影響外國banker 來港。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220903/bkn-20220903100632001-0903_00822_001.html

katrinafu 發表於 22-9-4 23:37
解決到與國內通關問題便會在對國際關上(海外人士來港) 會放寬。

國內又不會無條件開放

我的觀察,每次什麼好消息都會引來另一波疫情,我冇你咁樂觀!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-9-5 04:42
我的觀察,每次什麼好消息都會引來另一波疫情,我冇你咁樂觀!

我樂觀是相信10中月 會取消酒店隔離 , 但會議完結就可能再收緊 , 大家都懂既 !
3+4都係靠商界迫出來的 , 個經濟衰到一個點 , 仲繼續收緊落去,有錢的人繼續有錢,卻苦了市民 !

katrinafu 發表於 22-9-5 08:08
我樂觀是相信10中月 會取消酒店隔離 , 但會議完結就可能再收緊 , 大家都懂既 !
3+4都係靠商界迫出來的 ...

唉,我月底飛外國,然後回國內工廠,我已經作最壞隔離打算。

香港每次話放鬆跟國內通關,立即就會有新一波疫情。所以我看生意需要,而不是官員的放風,出去或者回內地都自求多福!
‹ 上一主題|下一主題