用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

B1S - 有見及頗多EK家長非常喜愛傳統名校,我自把自為創作咗呢個banding, 包括SPCC, DBS, LSC, QC, DGS, GH, HY, MCS and SPCS

我留意到今年三私一直,QC只有APS1位, St Mary直情係消失咗;TSL大量B1C去培基而唔係顏寶鈴;TSL 11個入SPCC, 犀利!;DBS喺4間都冇以前入咁多貨;APS超越KTS成為LSC大戶;SJC仍然大愛SFA….

有錯請指正。謝謝

本主題由 miriam 於 22-9-3 15:50 添加圖章 精華

heidya    發表於 23-4-12 10:30
   55    0    0    0

呢個匯總貼,3私派位也放上來

感謝付出

如果有 B1S 的話(所謂名校),我覺得聖保羅書院應該屬於 B1S,估計沒什麼異議

Azzurro 發表於 22-9-2 13:57
感謝付出

如果有 B1S 的話(所謂名校),我覺得聖保羅書院應該屬於 B1S,估計沒什麼異議 ...

SPC近幾年才重回B1A, 佢嘅status拍埋Top 3男校又好似有啲勉強。請原諒我實話實說。

Azzurro 發表於 22-9-2 13:57
感謝付出

如果有 B1S 的話(所謂名校),我覺得聖保羅書院應該屬於 B1S,估計沒什麼異議 ...

唔覺有咁top wo

DD仔 發表於 22-9-2 11:07
B1S - 有見及頗多EK家長非常喜愛傳統名校,我自把自為創作咗呢個banding, 包括SPCC, DBS, LSC, QC, DGS, GH ...

多謝用心製作
三私一直難怪是非龍校首選,升中有保證。
三私叩門能力勁

B1S - 有見及頗多EK家長非常喜愛傳統名校,我自把自為創作咗呢個banding, 包括SPCC, DBS, LSC, QC, DGS, GH ...

請問B1S個S stands for?

SMC應該比band 2好少少!
You may check for it's dse result from here :

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869568&extra=page%3D1

jesswu 發表於 22-9-2 23:59
請問B1S個S stands for?

我估stands for Super !
"B1S"呢個新名詞都係第一次見,可能係用來形容「神校」掛!

SJC 唔算神校,對 SFA 好唔公平啫⋯⋯

fatman69 發表於 22-9-3 01:50
我估stands for Super !
"B1S"呢個新名詞都係第一次見,可能係用來形容「神校」掛!
...
不如叫 B0.5 啦⋯⋯

B0.5 > B1A > B2.

或者叫 B1A* , B1A** 都得,在 B1A 內拉 curve , top 20% 叫 B1A** ,之後的 30% 叫 B1A*.

小鹿揀學校 發表於 22-9-3 08:44
不如叫 B0.5 啦⋯⋯

B0.5 > B1A > B2.

1)有時玩games,見到Grade A以上係Grade S, 所以就用B1S啦
2) B1S - 我嘅諗法係SPCC + Top 3 男校 + 4大女直 + MCS.  至於St Mary’s 應唔應該喺度呢?反正冇3C1D入,所以冇計。至於SJC, 好似同Top 3 男校差DD wor。仲有冇其他中學加入?我仲未諗到邊間適合….
3) SMCC如果大家都同意係B1C,我會喺下次改,因為3C1D應該會再update個list,如果有其他異議,非常歡迎提出,大家好好討論

只有聖喇拔四間神最公平

回覆樓主:

我認為除左spcc同女拔排前兩位,後面超過十間都是同一檔。
大概應該要四級以上百分比75%,五級以上百分比35%。而且要最近三年達到此成績。
證明學校總體學生,尖子學生既水平,而且有持久性。

就咁望落,女仔方面,Sfa派得比其他3間差好多,粗略當spcc人數除2=女仔人數計,可否整開分男女統計?

Sing13 發表於 22-9-3 09:41
我認為除左spcc同女拔排前兩位,後面超過十間都是同一檔。
大概應該要四級以上百分比75%,五級以上百分比35 ...

呢9間學校嘅DSE core 5+/ IB成績都係高,而且亦都係社會公認為有歷史嘅傳統名校。基本上可以group入同一個elite rank。當然,如果將標準調校得嚴緊細緻,最後只得一兩間學校符合要求,那就失去創建B1S嘅意義

memelala 發表於 22-9-3 10:29
就咁望落,女仔方面,Sfa派得比其他3間差好多,粗略當spcc人數除2=女仔人數計,可否整開分男女統計? ...

比較有難度,除咗計女校,用其他男女校數目除2,又未必反映事實

SFA自己公佈嘅資料,好似有分男女生

DD仔 發表於 22-9-3 09:19
1)有時玩games,見到Grade A以上係Grade S, 所以就用B1S啦
2) B1S - 我嘅諗法係SPCC + Top 3 男校 + 4大 ...

SMC連續2年CORE 5+有27-28%, 英文今年63%,英文應該全港top5, 接近band1B大些,不過當然睇3年比較準。咁band1C就肯定有!

辛苦晒您DD仔!!!!

73662710 發表於 22-9-3 11:50
SMC連續2年CORE 5+有27-28%, 英文今年63%,英文應該全港top5, 接近band1B大些,不過當然睇3年比較準。咁 ...

多謝您嘅支持!
冇問題,睇落真係應該B1C

DD仔 發表於 22-9-3 10:52
呢9間學校嘅DSE core 5+/ IB成績都係高,而且亦都係社會公認為有歷史嘅傳統名校。基本上可以group入同一個 ...

名校可以是傳統名校,地區名校,甚至新興名校,貴族名校.
如果只排傳統名校,只是二十間左右排來排去,如果唔睇近三年成績,只能論名氣排.
以我所見,這批中學大概都是一半或以上人入三大,百分之二十左右出國,百分之十幾讀副學士.
5+只是反映左學校在自行收生方面既優勢,總體學生水平要睇埋4+.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊