用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 22-10-3 13:32
回覆 DD仔 的帖子

如果唔用update成績,咁年年都用21年成績都得啦,好既學校當然是進步好,莫非你覺得退步 ...

Sorry, 令你誤會了。我唔係唔用22年數據,其實大部份B1S schools都公佈了。而且係維持高水平嘅。
我冇話B1S係聖旨,如果有人唔同意,咪提出反對理由討論一吓囉。比較多人係話SPCC 和 DGS就真勁,其餘的不在一個層次,對此我之前已經解釋咗。
至於你所講嘅,我想問吓,你同唔同意B1學校分B1A/B/C?

Dylanli2017 發表於 22-10-3 13:32
回覆 DD仔 的帖子

如果唔用update成績,咁年年都用21年成績都得啦,好既學校當然是進步好,莫非你覺得退步 ...
忽然覺得攪到好似個D保險司乜乜百萬圓桌會會員, 當有人嫌太濫就開始再加D二百萬會員, 五百萬會員咁
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

回覆 DD仔 的帖子

我自己覺得band 1A就夠。今時今日移民多學生流動性大,攪BAND 1S有咩意思? 你要睇背景,今日既香港,可能浸過大陸名牌中學既學生更受大學歡迎,畢竟香港中資公司占左多數,同以前唔同晒,以前就話外資公司主導,當然,你去外國發展又另一套睇法。

整個B1S級別, 除咗想突顯3私1直位好似"優越"過人, 真係唔知有咩意義

如果計入B1S級別中學, 再計埋性價比, 兩間軒尼詩官立小學應該仲高:
學校: 入B1S中學人數 / 比例
軒官: 26人 /  21.8%
軒銅: 29人 / 25.9%

又唔駛學費, 小一收生又無得揀學生, 3私1直絕對完敗
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

Dylanli2017 發表於 22-10-3 13:46
回覆 DD仔 的帖子

我自己覺得band 1A就夠。今時今日移民多學生流動性大,攪BAND 1S有咩意思? 你要睇背景, ...

B1S代表一個class, 能體現小學升中表現,亦都係小六學生自己能力嘅配對。
你所講乜嘢浸過國內名小學更好….等如有人話留學清華北大比去劍橋哈佛更好….講嘅人聽嘅人感覺開心就ok啦

papamama199 發表於 22-10-3 13:49
整個B1S級別, 除咗想突顯3私1直位好似"優越"過人, 真係唔知有咩意義

如果計入B1S級別中學, 再計埋性價比,  ...

軒官同軒銅連繫QC, 根本就唔公平。反而3私1直就乜中學都冇。
有一間小學,冇接連B1S中學, 但有高B1S%, 就係沙田圍呂明才小學。

回覆 DD仔 的帖子

我是講香港市場而言,我自己都中意牛劍哈佛,但唔代表香港果d中資公司或者政府buy囉,人地中意既是清華北大既愛國情懷,最緊要夠紅。時勢經常改變,B1S好適合以前時代,但而家就未必了,既然時勢多變,搞咩背景人脉呢D elite class 已經OUTDATED左,而家,你係祖國有人脉先叫做有人脉囉。我睇得太多xx VS xx, xx傳統名校學校令你將來人脉點樣好之類既post

Dylanli2017 發表於 22-10-3 14:12
回覆 DD仔 的帖子

我是講香港市場而言,我自己都中意牛劍哈佛,但唔代表香港果d中資公司或者政府buy囉,人 ...

你睇吓國內嚟嘅家長想報喇沙多啲定係培僑多啲,其實都幾明顯啦。不過你唔buy呢個B1S係冇問題嘅,喺EK最緊要係大家有計傾啫。
喺一樓我講過,開宗明義,因為有好多EK家長對B1S學校趨之若鶩,我至諗到話同大家分享吓,如果有一天,大家都唔再喜歡呢啲傳統名校,呢個B1S亦唔會有存在價值。

DD仔 發表於 22-10-3 13:58
軒官同軒銅連繫QC, 根本就唔公平。反而3私1直就乜中學都冇。
有一間小學,冇接連B1S中學, 但有高B1S%, 就 ...
除咗沙呂仲有其他冇直屬聯繫做到?

回覆 DD仔 的帖子

講到尾,都是家長使然,來自3C1D既家長當然覺得自己是全香港最勁既,正常既,人之常情。與其花時間賣花讚花香,不如花多d心機去準備DSE,同樣成績,唔是讀神校既學生唔通就入唔到自己想讀既學系咩?2個學生咪一樣殊途同歸。

gabejang 發表於 22-10-3 14:22
除咗沙呂仲有其他冇直屬聯繫做到?

我睇過吓幾間俾人話升中好好嘅小學,但都冇沙呂咁好。希望有家長提供一吓,有冇其他咁勁嘅地區小學

Dylanli2017 發表於 22-10-3 14:23
回覆 DD仔 的帖子

講到尾,都是家長使然,來自3C1D既家長當然覺得自己是全香港最勁既,正常既,人之常情。 ...

其實比較結果,除咗滿足虛榮心同埋為學校鼓掌之外,其實對升小選校嘅家長好有幫助。

DD仔 發表於 22-10-3 14:26
我睇過吓幾間俾人話升中好好嘅小學,但都冇沙呂咁好。希望有家長提供一吓,有冇其他咁勁嘅地區小學
...
所以三私一直vs 沙呂offer都幾煩惱

回覆 DD仔 的帖子

都是各自需要啦,我就1A夠,唔會花時間係都要插入神校,有時間,我地會用來好好準備DSE,因為去滿足虛榮心其實都幾浪費時間下,通常都是自信不足,先至需要用名牌來填補自己既心靈空虛。

gabejang 發表於 22-10-3 14:30
所以三私一直vs 沙呂offer都幾煩惱

呢句真,沙呂真係好抵讀,佢應該係全人發展嗰種,而且係有行動嗰隻,你知啦,好多都係得把口….

Dylanli2017 發表於 22-10-3 13:46
回覆 DD仔 的帖子

我自己覺得band 1A就夠。今時今日移民多學生流動性大,攪BAND 1S有咩意思? 你要睇背景, ...

你的睇法很中肯! 香港不嬲都係跟紅頂白的。

Dylanli2017 發表於 22-10-3 14:23
回覆 DD仔 的帖子

講到尾,都是家長使然,來自3C1D既家長當然覺得自己是全香港最勁既,正常既,人之常情。 ...

3C1D好勁?

會唔會勁到, 如果小朋友被非B1S既中學既直屬小學或龍小收咗, 如天神, SJCPS, SPCPS, YWCPS都會放唔讀係要入3C1D?

考得3C1D既小朋友, 會唔會呢D非B1S學校既小學部都無考過呢? 係咪真係堅到考到都唔入呢?

說穿了, 唔好話非B1S既直屬小學, 如果有軒小沙呂收的話, 又有幾多會轉投3C1D?

papamama199 發表於 22-10-3 16:17
3C1D好勁?

會唔會勁到, 如果小朋友被非B1S既中學既直屬小學或龍小收咗, 如天神, SJCPS, SPCPS, YWCPS都會 ...

3C1D家長的野心應該就真係好勁。咁目標明確,家庭全面back up 力谷向住目標進發,成績好也是野所當然。

我都認識人棄龍唔讀讀三私一直(當然唔係一線頭龍,但WKF、培橋、播道、SMC果d)。在我角度係好有勇氣同堅定決心既

Jean1769 發表於 22-10-3 16:42
3C1D家長的野心應該就真係好勁。咁目標明確,家庭全面back up 力谷向住目標進發,成績好也是野所當然。

...

好亂啊!
又頭又尾, 又S又A .......

入到又讀到個間咪就好囉, 話之佢 SABCD ...... 入到讀唔到, 或者入唔到既, 最後咪又係得番 SAD

papamama199 發表於 22-10-3 16:17
3C1D好勁?

會唔會勁到, 如果小朋友被非B1S既中學既直屬小學或龍小收咗, 如天神, SJCPS, SPCPS, YWCPS都會 ...

首先,呢個帖講到明係三私一直 升中 2022, 冇同其他學校比較,只係4間名小學比較一下升中成績,從中亦帶出B1S呢個banding概念。

4間小學升中成績如何?當然非常之好,對比其他無中學back up嘅小學來講,相信係高出另一個層次,只是,如果睇我寫嘅留言,就睇到,我並沒有將3C1D同其他小學比較嘅意圖.

好似你咁講,有YWCPS, SPCPS唔通唔讀咩?讀讀下,要轉DBSPD, LS話咁易。而3C1D咪係提供比家長另一條達到B1S嘅路囉,唔係個個考小一時都考到呢啲龍小ga

軒小 - 應該都會放3C1D, 但沙呂就未必,始終沙呂嘅B1率係未及3C1D, 但0學費係好吸引,此外,相對官津校,3C1D嘅學生背景都係某些家長比較看重嘅

講返3C1D嘅自身教育質素,我只可comment on APS, 對於課程設計、樂器樂團運動校隊嘅栽培、老師們嘅關愛,我係好滿意,小朋友真係鍾意學校嘅老師,
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊