用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

SMCC都靠自己慢慢谷,作為家長我倒是覺得也不錯。

lyfox 發表於 22-9-29 16:03

如果SMCC決定一條龍時,已經預備咗會落後於其他top學校的話,當然問題不大。
我又想起牛頭角聖約瑟,本來學校係好地地一間九龍東名校,但就因為一個決定,自告奮勇轉母語教學,搞到依家只係一間B2C學校。
好多時學校管理層嘅決定,實在會影響深遠。

fatman69 發表於 22-9-29 10:41
小一生個個白豬仔,點分龍定蛇!
小學谷得好D人又去搏直資,走乾走淨就上龍中,龍中執吾到幾多好野!加上 ...
港華比較樂觀,始終只收2/3 直屬小學畢業生。SMCC 要全面接收。SMCC 嘅兩間龍小要靠插班生支持住

lyfox 發表於 22-9-29 16:03
接龍開始又未至於一直跌,偶有佳績,仲出過一次狀元

gabejang 發表於 22-9-29 16:18
港華比較樂觀,始終只收2/3 直屬小學畢業生。SMCC 要全面接收。SMCC 嘅兩間龍小要靠插班生支持住
...

其實港華都想斷龍,只是小學持份者大力反對,港華就要每年硬食好多B2龍生。
想當年會考年代港華係狀元搖籃,今天叻仔都會先選皇仁聖喇拔。

gabejang 發表於 22-9-29 16:21
接龍開始又未至於一直跌,偶有佳績,仲出過一次狀元

SMCC接龍后的DSE成績真係未至於一直跌?

哦,你講得非常岩!真係未至於一直跌,而是一步到位.接龍前,DSE成績可是所有官津之首,乜男官北霸天統統行埋一邊.接龍后,成績只是同區女校不相伯仲.

gabejang 發表於 22-9-29 16:18
...
港華樂觀?港島甘多男校,有得揀的港島生,會捨皇取仁?(兩皇一聖).同樣,願意過海的,傾向是否一樣?

SMCC,雖然升中一外校位不多,可兩小學是中途插班熱門之選.這情況是華小可比?

medicine 發表於 22-9-29 16:59
港華樂觀?港島甘多男校,有得揀的港島生,會捨皇取仁?(兩皇一聖).同樣,願意過海的,傾向是否一樣?

喺隔離鋪,Jacba好肯定咁話港華係B1A, 係咪22年DSE翻身了?

DD仔 發表於 22-9-29 17:13
喺隔離鋪,Jacba好肯定咁話港華係B1A, 係咪22年DSE翻身了?
每個人對B1A的定義不一樣!!!

留意到在該post的回復?講某會員如何定義B1A?"原來是家長".這五個字咪解釋嗮咯

medicine 發表於 22-9-29 17:18

留意到在該post的回復?講某會員如何定義B1A?"原來是家長".這五個字咪解釋嗮咯 ...

乜唔係主科 5+ > 35%?

lyfox 發表於 22-9-29 15:03
沒錯,外校生的比例比起直小生自然是很少。其實我的意思是,如果學校招的外校生比直小生質素明顯高的話,應 ...
如果根據上面網友嘅數字,外校生佔嘅比例其實好低(~17%),自行嘅更只佔大約9%(我覺得自行嘅平均質素應該會比甲乙部抽入嘅高),咁前列或精英班大部份係直小生我又覺得好合理喎!

medicine 發表於 22-9-29 17:18

留意到在該post的回復?講某會員如何定義B1A?"原來是家長".這五個字咪解釋嗮咯 ...
該家長都係想為仔仔爭返個B1A的名頭.

假如港華以今時今日的猶抱琵琶半遮面的姿態去公佈成績,就算B1A,甘,我都幾同意之前個位會員以3322去排咯.講真,有3322,基本都肯定是有大學啦(雖然科目不同).

PS:個位家長在吹捧港華之時,我已經在該post講過,阿仔入了港大副學士,我高興得逢人便講,阿仔入了港大.每當有人問讀乜科時,我就會一概回答,求學不是求分數,我只想阿仔全面發展,言下之意分數不是重點,學科亦不是重點,重點是做人立品,將來可在不同的崗位服務社會,

medicine 發表於 22-9-29 16:59
香港家長好現實的,過多幾年成績如果冇乜大起色,相信兩間直小吸引轉校生嘅能力都會相對下降。

medicine 發表於 22-9-29 17:28

假如港華以今時今日的猶抱琵琶半遮面的姿態去公佈成績,就算B1A,甘,我 ...

你意思係話港華一直都冇全面公佈5+或4+成績?
當其他大部份B1學校都會公佈這些資料時,而佢哋喺度收收埋埋,係有d小家。
老師唔係話要我哋勇敢面對現實,然後努力進步㗎咩?
唔止港華啦,DBS亦應該公佈DSE成績啦。

DD仔 發表於 22-9-29 17:40
你意思係話港華一直都冇全面公佈5+或4+成績?
當其他大部份B1學校都會公佈這些資料時,而佢哋喺度收收埋埋 ...
望望隔離咯.

在校家長,爭取個B1A名銜

medicine 發表於 22-9-29 17:46
望望隔離咯.

在校家長,爭取個B1A名銜

哦,原來如此,如果大部份男生都選三大工程科,其實入三大率可以扯高好多….假設啫。
點都好,坦坦白白公佈5+成績咪得囉,係B1A定係B1C, 一目了然。

medicine 發表於 22-9-29 17:28

假如港華以今時今日的猶抱琵琶半遮面的姿態去公佈成績,就算B1A,甘,我 ...

你真係好幽默! 笑死我啦!

DD仔 發表於 22-9-29 17:52
哦,原來如此,如果大部份男生都選三大工程科,其實入三大率可以扯高好多….假設啫。
點都好,坦坦白白公 ...

是龍是蟲 都要見人啦! 遮遮掩掩收埋仲衰!

Szetimmy0225 發表於 22-9-29 18:26
是龍是蟲 都要見人啦! 遮遮掩掩收埋仲衰!

啱呀,人哋屯門、葵荃、沙田嗰啲地區B1都坦白公佈,身為歷史悠久嘅傳統名校反而遮遮掩掩,直情係肉酸啦

DD仔 發表於 22-9-29 18:31
啱呀,人哋屯門、葵荃、沙田嗰啲地區B1都坦白公佈,身為歷史悠久嘅傳統名校反而遮遮掩掩,直情係肉酸啦
...
人地家長直達校長攞料
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊