用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

ok3 發表於 22-9-29 00:50
"龍校"呢兩個字好多時只係家長一廂情願。全港真正嘅龍校比大家想像嘅少,好多都只係聯繫/直屬嘅關係。況且 ...

原來係咁,謝謝回覆

DD仔 發表於 22-9-3 09:19
1)有時玩games,見到Grade A以上係Grade S, 所以就用B1S啦
2) B1S - 我嘅諗法係SPCC + Top 3 男校 + 4大 ...
3) 你想講會擺SMC 喺1C 係咪?SMCC 係St Mary's呢,唔會差到得1C 啩唔好嚇我

gabejang 發表於 22-9-29 05:13
3) 你想講會擺SMC 喺1C 係咪?SMCC 係St Mary's呢,唔會差到得1C 啩唔好嚇我 ...

放心,我講嘅係聖瑪加利,佢應該係1C, 至於St Mary’s, 三私一直今年冇人入,但同時,似乎St Mary’s 嘅成績差咗,好似同其他Top 女校有啲距離了…

DD仔 發表於 22-9-29 07:59
放心,我講嘅係聖瑪加利,佢應該係1C, 至於St Mary’s, 三私一直今年冇人入,但同時,似乎St Mary’s 嘅成 ...
確實接龍後成績比較飄忽但以往三私一直應該不嬲都少人入到SMCC,位太少冇人敢博

gabejang 發表於 22-9-29 08:26
確實接龍後成績比較飄忽但以往三私一直應該不嬲都少人入到SMCC,位太少冇人敢博
...

以往四間夾埋都會有幾個(APS好似從來都冇),但今年連一個都冇。當然,位少,成績跌,可能好多人覺得自行唔值得搏,反正碰上移民潮,到處都多咗機會,當然會揀其他選擇

回覆 DD仔 的帖子

我一直認為MCS是神校,HY,GH這些應該稱之為名校,直資和津貼不能擺在一起比

spade 發表於 22-9-29 09:27
回覆 DD仔 的帖子

我一直認為MCS是神校,HY,GH這些應該稱之為名校,直資和津貼不能擺在一起比 ...

我之前講過,叫得做4大女直,嗰4間女校應該都係喺高d嘅level, 而且HY和GH嘅學術同學界成績都應該唔差過MCS。各位,有錯請更正。

我喺EK搵到嘅數據:
2022 主科5+
GH 46%
HY 41.6%

2018-2021 Average 主科 5+
MCS 44.2%

咁樣睇嚟,三間唔係話相差得好遠

DD仔 發表於 22-9-29 08:37
以往四間夾埋都會有幾個(APS好似從來都冇),但今年連一個都冇。當然,位少,成績跌,可能好多人覺得自行 ...

頂級女仔好多選擇,4大女直/CC 可全報,不同地區的1A官津亦不少,用其中一個自行位搏SMCC有點不實際,加上近年成績下滑及移民潮,直資都要互相搶人,音樂椅張櫈亦吾會放在SMCC 度。

fatman69 發表於 22-9-29 10:14
頂級女仔好多選擇,4大女直/CC 可全報,不同地區的1A官津亦不少,用其中一個自行位搏SMCC有點不實際,加上 ...

所以SMCC要谷返上嚟的話,冇得靠外校生嘅情況下,首先要谷行兩間龍小,但呢兩間龍小top嗰浸學生,會唔會好似英華咁,選擇跳船去CC同埋DGS?

DD仔 發表於 22-9-29 10:21
所以SMCC要谷返上嚟的話,冇得靠外校生嘅情況下,首先要谷行兩間龍小,但呢兩間龍小top嗰浸學生,會唔會好 ...

小一生個個白豬仔,點分龍定蛇!
小學谷得好D人又去搏直資,走乾走淨就上龍中,龍中執吾到幾多好野!加上龍生沒有經過派位洗禮,在學習拼搏上未必咁進取!成績要拉番上升軌真的不易!SMCC 走勢越來越似港華!

fatman69 發表於 22-9-29 10:41
小一生個個白豬仔,點分龍定蛇!
小學谷得好D人又去搏直資,走乾走淨就上龍中,龍中執吾到幾多好野!加上 ...

所以若果要一條龍做得成功,中學一定要夠top先至留得住人,而且要多班,至可以夠位吸納外校生嚟balance吓,因為一衆小六生齊齊上中一,內中點會冇hea讀或者唔夠班㗎。當然,好多自知讀唔掂或者唔想辛苦嘅,屋企已經安排早啲出國,可能中二中三已走,屬於自然流失

chitchitboy    發表於 22-9-29 15:23

回覆 Dylanli2017 的帖子

我非常認同這觀點.

DD仔 發表於 22-9-29 11:22
所以若果要一條龍做得成功,中學一定要夠top先至留得住人,而且要多班,至可以夠位吸納外校生嚟balance吓 ...
正解. 我一直相信有中學部嘅學校(講緊有名氣又成績好嗰啲), 好多時都係要靠外校生+部分成績中上直上嗰班親生仔/女撐住.

按照我家女兒的說法,班級里成績最好的那批大多都還是龍校升上來的同學,但也有幾個是外校生。
但是,從中一到中二轉校移民的學生大約都有十多個。而她的班級就有三四位同學離開,其中至少有兩個是成績非常好的同學。
我家女兒是SMCC外校生,今年F2,在班級屬於中等,F1年級排名20-30名上下。

ok3 發表於 22-9-29 13:02
正解. 我一直相信有中學部嘅學校(講緊有名氣又成績好嗰啲), 好多時都係要靠外校生+部分成績中上直上嗰班親 ...

同意,但能吸引勁的外校生进來,中學部一定唔差得,所以d二线又冇名气的直資中學部,其实好难收到d叻學生的。

lyfox 發表於 22-9-29 13:50
按照我家女兒的說法,班級里成績最好的那批大多都還是龍校升上來的同學,但也有幾個是外校生。
但是,從中 ...
%問題. 要睇下外校生同直小生嘅比例. SMCC應該係兩間直小生佔絕大多數吧!

ok3 發表於 22-9-29 14:41
%問題. 要睇下外校生同直小生嘅比例. SMCC應該係兩間直小生佔絕大多數吧!
沒錯,外校生的比例比起直小生自然是很少。其實我的意思是,如果學校招的外校生比直小生質素明顯高的話,應該可以在精英班看到外校生比例比較高,以及可以在級頭看到更多一些外校生。畢竟外校生每年也都有30多個,但事實似乎並不完全是這樣。

lyfox 發表於 22-9-29 15:03
沒錯,外校生的比例比起直小生自然是很少。其實我的意思是,如果學校招的外校生比直小生質素明顯高的話,應 ...

請問30多個中,自行和大抽獎比例如何?可能好多大抽獎敢揀SMCC嘅都係抱住執死雞嘅心態

每年好像都不太一樣,總的來說自行多一點,抽獎少一些。

lyfox 發表於 22-9-29 15:19
每年好像都不太一樣,總的來說自行多一點,抽獎少一些。

剛剛睇到,SMCC, 22年,中一學位192, 自行17, 甲乙部16。
自行17個咁少,對帶起整體成績來講,難以起太大作用

For ref: MCS, 中一學位180, 自行54, 甲乙17
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊