用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-9-7 22:05
DBS 實際 HL6+ 應更高
SPCC 2021年 HL7 推算最少近九成

其實呢, ib 平均分亦只可作参考,因兩個語文和數學科分不同水平,分數相同 subject choices 可以有異,再咁細分又有何意義?

fatman69 發表於 22-9-7 23:07
5+只2.41
0.39+0.94+1.08=2.41
opps 原來我睇錯,嚇親

多謝指點,thanks poyau too

DD仔 發表於 22-9-7 22:34
多謝你解答咗我嘅「矛盾」問題
DBS係B1S
按照這樣嘅計算推算
2022QC同埋SPC2021&2022(連同IAL成績)
應該係超越DBS

再加上2021 IBDP放水嚴重
2022 DBS嘅計算應該都冇咁亮麗

回覆 Zleep 的帖子

佢唔是講緊DSE. 你睇清楚。全港DSE 5+ 只得3間學校超過4。IB唔拉CURVE,“高分” 一大堆。

回覆 greendaddy 的帖子

DBS DSE 5+ 2.4,全港計,前十都未必有,畢竟3以上既學校都有幾間。 排名 SPCC 5+ 4.86, DGS 4.29, QC 4.23,林護 3.4, SPC 3.3, QE 3 ……

Dylanli2017 發表於 22-9-8 11:04
回覆 greendaddy 的帖子

DBS DSE 5+ 2.4,全港計,前十都未必有,畢竟3以上既學校都有幾間。 排名 SPCC 5+  ...

Academic is not the only FACTOR. ALL roundness is of equal importance if not more. Moreover, DBS admits sportsmen and musicians who all excel in other fields and not in academics.

Given DBS with 2.4 and one regional school with 3.x to choose, most will choose DBS.

回覆 73662710 的帖子

如果有一日政策改變,對non jupas入讀神科設限額, 又或是全港學校都可以辦IB,DBS吸引力會即刻大降。音樂體育好既學生亦可以選體藝中學. DBS既吸引力同IB既前景如何,成正比關係。

73662710 發表於 22-9-8 11:16
Academic is not the only FACTOR. ALL roundness is of equal importance if not more. Moreover, DBS ad ...
所以依家講緊嘅Band 1S排行榜要講清楚,你係講緊選舉綜合名校,定係按照成績去定義

poonseelai 發表於 22-9-7 23:19

其實呢, ib 平均分亦只可作参考,因兩個語文和數學科分 ...
IB 學校 最好不要參與睇分數排名次

chitchit0520 發表於 22-9-8 11:51
無可能全港可以辦IB啦!咁易辦咩?!

音樂體育好既會選體藝?而家都有體藝啦!入DBS既音體學生咪一樣咁多 ...
DB知道要追一下DSE成績喇。都係醒目仔,過幾年成績就追到了

Dylanli2017 發表於 22-9-8 11:00
回覆 Zleep 的帖子

佢唔是講緊DSE. 你睇清楚。全港DSE 5+ 只得3間學校超過4。IB唔拉CURVE,“高分” 一大堆 ...
我當然知道佢點計條數,將non-Jupas優率加落去整合,所以我就舉出單靠DSE嘅QC,同埋整合IAL嘅SPC
成績都應該超越DB

回覆 chitchit0520 的帖子

正如我所講,音體入DBS,好多都一樣是見佢有IB啫。我見最近好多國際比際比賽拎獎果D都是體藝或林大輝入面既人。如果小朋友唔中意音體,我就唔會專登為左升學去訓練音體,當然,如果小朋友學術唔掂就只能試下音體途徑啦。

greendaddy 發表於 22-9-8 12:03
我當然知道佢點計條數,將non-Jupas優率加落去整合,所以我就舉出單靠DSE嘅QC,同埋整合IAL嘅SPC
成績都應 ...

呢個可能係另一個矛盾點。
論DSE, SPC >DBS, 無可置疑。
論IAL, SPC都好勁,但考IAL嘅人數比例少,相對IB, IAL嘅認受性低啲,呢個應該係事實啩。
論IB, DBS有60+人考,成績全球第二,好掂啦。
江湖地位,冇得拗,梗係DBS啦
所以我個人覺得,加上其他有些家長覺得,只要SPC穩住公開試成績或繼續向好多一兩年(畢竟佢之前B1C咗一段頗長時間),當得到大家絕對認同後,佢就必定係B1S Top 4 男校之一

DD仔 發表於 22-9-8 13:08
呢個可能係另一個矛盾點。
論DSE, SPC >DBS, 無可置疑。
論IAL, SPC都好勁,但考IAL嘅人數比例少,相對IB, ...
其實有數得計㗎,就算佢得10個%考IAL,條數都一定靚過DB而且2021DSE,SPC整體5+有50%,用呢條數計,SPC優率係大勝
所以你首先要定義未計Band 1S
係乜嘢目標
你話鬥認受性嘅名校,咁應該你係啱
但如果焦點係放喺成績,
咁就認認真真俾個合理排名大家參考。

Szetimmy0225    發表於 22-9-29 11:41
jbbmom    發表於 22-9-20 01:15
rsx    發表於 22-9-9 17:15
Zleep    發表於 22-9-8 14:35

greendaddy 發表於 22-9-8 13:33
其實有數得計㗎,就算佢得10個%考IAL,條數都一定靚過DB而且2021DSE,SPC整體5+有50%,用呢條數計,SPC優率 ...

諗法係:B1S (傳統名校)= 穩定嘅DSE Core/ CEM 5+ >40% 或加埋同等IB/ IAL 成績+ 有廣泛認受性嘅江湖地位 (運動、音樂、學界比賽、舊生網絡等等)

好像都無人提及MCS

spade 發表於 22-9-28 16:47
好像都無人提及MCS

應該冇乜人會質疑MCS嘅地位啩

ok3 發表於 22-9-4 13:01
唔知點解你可以咁肯定?!作為家長,如果學校唔講,就算係當屆家長都唔會有確實數字(包括我自己) ...

其实收六七十%,重算唔算龍校?
八十%算唔算?
如果小六成绩唔好,可唔可以選擇留班小六,出年再升过原校S1?

twhkleung 發表於 22-9-28 22:00
其实收六七十%,重算唔算龍校?
八十%算唔算?
如果小六成绩唔好,可唔可以選擇留班小六,出年再升过原校S ...

"龍校"呢兩個字好多時只係家長一廂情願。全港真正嘅龍校比大家想像嘅少,好多都只係聯繫/直屬嘅關係。況且我嘅理解就算係100%俾你直上中學部嘅小學,係咪真係冇條件接收直升呢?相信嗰6年小學生涯你至少都要達到基本要求(或者叫頂得住)吧,呢個咪就係升上中學部嘅條件囉!至於小6可唔可以留班,之前聽過ek其他網友講,好似係教育局有相關規定的,都唔係話你想留就留。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊