用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問NHS 包免費洗牙嗎?
go

[英國] 請問NHS 包免費洗牙嗎? [複製鏈接]

如題
或費用多少呢?

2    0    0    0

minmin 發表於 22-8-31 16:50
如題
或費用多少呢?
under 19 and under full time education

登記上nhs 嘅牙醫list 唔係想像中咁易,因為係免費所以waiting list 超長… 我住lake district, 我記得5年前打去登記我前面有500人,到最近有300人係我前面排緊

靛青女 發表於 22-8-31 20:00
登記上nhs 嘅牙醫list 唔係想像中咁易,因為係免費所以waiting list 超長… 我住lake district, 我記得5年 ...

What ? 等5年都冇得睇?

靛青女 發表於 22-8-31 20:00
登記上nhs 嘅牙醫list 唔係想像中咁易,因為係免費所以waiting list 超長… 我住lake district, 我記得5年 ...

真係甘耐?點登記?

Boarding school的學生是經學校去登記。
我兩個,一到英國就登記GP, 想見牙醫,見完GP就轉介去睇牙醫,睇左好多年牙醫啦。睇開我孩子個牙醫早半年退休,診所剛剛比左個9月初日子我孩子去見牙醫。你個區,有咩甘特別?

minmin 發表於 22-8-31 16:50
如題
或費用多少呢?

我剛問左我孩子,見牙醫時,有無洗牙?佢話有,免費。

canterlau 發表於 22-8-31 19:53
under 19 and under full time education

Thx

TTEE1819 發表於 22-8-31 21:49
我剛問左我孩子,見牙醫時,有無洗牙?佢話有,免費。

Thx

TTEE1819 發表於 22-8-31 21:07
真係甘耐?點登記?

Boarding school的學生是經學校去登記。

請問 排咗幾耐先有得見GP,牙醫呢?

DOCTORGG 發表於 22-9-1 08:56
請問 排咗幾耐先有得見GP,牙醫呢?

登記GP這動作,英國寄宿學校在我孩子入學前已叫我們填好哂表格比佢地,我相信係抵英後就即刻向GP登記。

至於排幾耐?無排幾耐的,因為入左學後一段時間(可能係一年後),我孩子要睇牙醫,所以send email比學校話想見GP,學校約到個GP booking就通知我們;見完GP, 又book到牙醫....... 就開始定期見牙醫。

無話排幾耐,算係正常。

TTEE1819 發表於 22-9-1 09:23
登記GP這動作,英國寄宿學校在我孩子入學前已叫我們填好哂表格比佢地,我相信係抵英後就即刻向GP登記。

...
請問是否要牙齒有問題先去見牙醫? 普通檢查, 洗牙可以見牙醫嗎? 我唔係好理解登記GP再見牙醫既程序. 係咪交左NHS fee就可以登記? 要自已登記還是學校/guardian登記? 我個女已經有個NHS No., 是否就是已經登記左?

bb1225 發表於 22-9-2 15:53
請問是否要牙齒有問題先去見牙醫? 普通檢查, 洗牙可以見牙醫嗎? 我唔係好理解登記GP再見牙醫既程序. 係咪交 ...

有NHS number, 係,已經登記左。
去英國讀書,寄宿學校一定要協助學生登記最近學校的GP。登記左,以後有需要見GP, 經學校book。

我孩子有「cool」牙的need, 所以睇左GP後,就轉介去睇牙醫,睇左牙醫,由牙醫再轉介去矯形牙科醫生。

TTEE1819 發表於 22-9-2 16:09

有NHS number, 係,已經登記左。
唔該你先. 我女在香港已"cool"牙, 只係想定期檢查一下牙齒及洗牙. 如果學校登記的GP 與 Guardian 地址唔近, 到時阿女可以在Guardian住所附近見醫生嗎?
可以提供預約牙科的website嗎?

bb1225 發表於 22-9-2 16:23
唔該你先. 我女在香港已"cool"牙, 只係想定期檢查一下牙齒及洗牙. 如果學校登記的GP 與 Guardian 地址唔近, ...

無論係GP或牙醫,係學校替我們安排的,唔係自己book。

TTEE1819 發表於 22-9-2 17:08
無論係GP或牙醫,係學校替我們安排的,唔係自己book。
好啦! 唔該你
‹ 上一主題|下一主題