用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2023 暑假回港機票
樓主: Kjk0905
go

[英國] 2023 暑假回港機票   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-9-7 16:18
我仔疫情前坐過,其實都好方便,起碼唔會下下搞罷工(岩岩漢莎罷工又比我仔撞中),就甘行去轉機口好近,轉 ...
多謝,不過北歐也一樣罷工咁,好似前不久SAS就罷工

teabag 發表於 22-9-7 15:56
好好, 謝謝分享.
我想問下行李ok 嗎?    轉機應該吾駛攞行李, 只係個人自己轉, 再等2個拎鐘。。。。咁 ...

行李由香港直運到倫敦 LHR 機場 我有個hand carry 喺香港check in嗰陣時 佢話 這班機比較full, 可以寄埋倉

teabag 發表於 22-9-7 15:56
好好, 謝謝分享.
我想問下行李ok 嗎?    轉機應該吾駛攞行李, 只係個人自己轉, 再等2個拎鐘。。。。咁 ...

都唔使點等 因為排 海關 已經 排咗成個鐘

teabag 發表於 22-9-6 16:01
我咩都未book 啊, 好似又慢了一步, 因為吾知到時情況, 請問BA有否講何時恢復香港london 直航呢?  

返去 ...

買咗3月底飛ba

BA以家復飛未?

請問卡塔爾航空轉機是否個人落機,洗唔洗攞行李?需唔需要再過關安檢?謝謝!

whoo99 發表於 22-9-8 07:40
BA以家復飛未?

未呀,未呀!復飛香港線,12月5日6日開始。

yuyueng 發表於 22-9-7 16:18
我仔疫情前坐過,其實都好方便,起碼唔會下下搞罷工(岩岩漢莎罷工又比我仔撞中),就甘行去轉機口好近,轉 ...

我仔又是2号那日。本來lum住自己駁腳坐火車,agent撲到klm機票,結果fra/ams/uk。德航同自己留學保險都會claim

saiwanho 發表於 22-9-8 23:55
我仔又是2号那日。本來lum住自己駁腳坐火車,agent撲到klm機票,結果fra/ams/uk。德航同自己留學保險都會c ...

原本都打算駁火車,不過太費時間亦好貴,跟住飛機又怕左行李好麻煩,上午自己打電話去漢莎,佢地又話無曬當日機位,後來下午2點幾,佢有個同學話打去漢莎有6點果班機,甘我拿拿聲打去但話全日無位,不過飛倫敦城市機場4點有一個位,甘我梗系即刻話要,算有驚無險最後順利返到學校。保險果度行程延誤7小時可以Claim200大元,唔打算Claim啦。

6x6=36 發表於 22-9-8 08:51
請問卡塔爾航空轉機是否個人落機,洗唔洗攞行李?需唔需要再過關安檢?謝謝!

...
如果你張機票係一張過買,行李就會check through到英國,個人落機轉閘口就可以

回覆 cfs 的帖子

cfs, 見到你出現好開心, 我想問下你地一早出左個d暑假CX 機票, 係咪若果要改都要比$1800 or $2000咁改一次架?   學生係咪可以吾收改票$, 但大人票係咪多數都要收咁貴來改一次機票?  
我想問下CX有分Child / infant / adult呢3種, 個小朋友上機前一刻都未到16 age生日, 都係可以買infant 15 age 票, 對嗎?    但若果淨一兩日咁係咪買大人票穩陣d 呢?  

吾好意思, 我想再reconfirm一下, 所以想問清楚.  謝謝

teabag 發表於 22-9-9 11:05
回覆 cfs 的帖子

cfs, 見到你出現好開心, 我想問下你地一早出左個d暑假CX 機票, 係咪若果要改都要比$1800  ...

嬰兒機票

未滿兩周歲的嬰兒乘機,按成人票價的10%購買嬰兒機票

有些航空公司以正價機票的10%,有些則以特價票的10%,視乎情況,也有可能超過10%

不提供座位,免機場稅和燃油稅

每名成年旅客只能購買一張嬰兒機票;須為多於一位的嬰兒購買兒童機票

兒童機票

已滿兩歲但未滿12歲的兒童,按同一航班成人普通票價的75%計算(視乎航線而定)

兒童票有座位,劃位程序跟大人相同

免機場稅,燃油稅減半,(視乎航線而定)

成人機票

已滿12歲按成人票價計算

donwong 發表於 22-9-9 11:33
嬰兒(Infant)機票未滿兩周歲的嬰兒乘機,按成人票價的10%購買嬰兒機票有些航空公司以正價機票的10%,有些 ...

謝謝你啊, 我今朝入去揀飛去LHR時, 佢多左一個選項:

青少年 (12-15)呢個選項, 機票一樣$, 係d咩其他費用平d.....所以呢張票係比成人機票平小小.

所以想問下, 我怕自己搞錯啊.

回覆 teabag 的帖子

可能係平左年齡介乎 12 至 15 歲由英國出發的乘客獲免收英國航空旅客稅 (APD)
UK - Air Passenger Duty (GBP 84)

回覆 teabag 的帖子

CX 機票可於2022年12月31日前無限次隨時更改旅行日期或選擇新目的地。此後亦可免費更改一次。請確保機票更改後的新出發日期為2023年12月31日前。學生機票係可以豁免收改票$ (請注意,根據機票的票價限制/細則,票價/客運燃油附加費/稅務或許仍會有所不同。)

自由自在放心飛:無限次更改機票 - 國泰航空 (cathaypacific.com)

teabag 發表於 22-9-9 11:05
回覆 cfs 的帖子

cfs, 見到你出現好開心, 我想問下你地一早出左個d暑假CX 機票, 係咪若果要改都要比$1800  ...
Rebooking fee - 如果係學生飛,而家轉左唔係免費更改,正常係收180-300,再加fare different如果同class code無位,又或者而家出晒飛在今年12月31日前更改既話,可以免左個rebooking fee, fare different + taxes different 照收.
票種- 學生去得耐,去得3個月以上一定係學生飛抵, 機票12歲以上已經叫成人票,最後果程起飛都未足12就係小朋友Child fare 個稅平啲, 如果英國回香港果程未足16歲,就可以減去GB taxes $8xx,國泰網上自己唔識減GB,要出左飛打電話去叫佢reissue, 或者直接搵旅行社出飛時會即時減埋.

回覆 donwong 的帖子

ooo, ic, ic, 易架明哂, 真係謝謝你.

回覆 cfs 的帖子

thanks cfs 既詳細解釋, 謝謝你.      我明白多了, 真係吾該哂.   

回覆樓主:

請問土耳其航空轉機容易嗎?要不要再安檢?
我想訂9/1/23Hkg 去曼城,7/7 回香港,但CX 都好貴

pollykpk 發表於 22-9-15 03:04
請問土耳其航空轉機容易嗎?要不要再安檢?
我想訂9/1/23Hkg 去曼城,7/7 回香港,但CX 都好貴
...

土耳其機場好大,我上次轉機行去都要over 20分鐘. 不過候機室都好舒服,要再安檢多次. 不過唔洗等太耐.
‹ 上一主題|下一主題