用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給內向型小朋友的家長去考小一的一點意見 ...
樓主: 超能爸爸
go

給內向型小朋友的家長去考小一的一點意見 [複製鏈接]

Anne_Hall 發表於 24-2-13 21:57
我仔就係慢熱怕羞型,升小時考直資,用盡方法令佢無咁慢熱,但最後都得兩間二線龍校正取,一間call waitin ...
可以帶小朋友去參加一些固定的課外活動, 如小童軍、合唱團等. 多些機會接觸其他小朋友, 同一班小朋友個個星期見面會慢慢熟絡又可以學到一些技能. 到考中學時呢D課外活動都會有幫助的.

pccw2017 發表於 24-2-23 15:26
可以帶小朋友去參加一些固定的課外活動, 如小童軍、合唱團等. 多些機會接觸其他小朋友, 同一班小朋友個個星 ...

我仔有參加童軍、集誦班,返教會Awana,其實佢同朋輩相處好自然,同大人講野有紋有路,就係一知道係同學習有關既野就緊張同怕羞,唔知點衝破

我小朋友都勁內向,但面試時佢會知道如怕講嘢,佢就送了學位俾隔離嗰個講得多嘢嘅人。佢平時係唔舉手答問題,但面試時知道唔舉手就一分都冇。同其他小朋友做合作task 時,我會作定通用嘅開場白,問隔離位嘅嘢,同隔離位講嘅嘢俾佢,冇論做咩task, 都同隔離講呢幾句,唔洗佢即場諗,又唔知講咩好,又唔出聲,佢即場諗到多啲嘢講就亦可講,諗唔到就講prepare 了嘅說話去扮同人溝通。性格內向係改變唔到的,但只係面試時扮唔內向就可以,平時照樣好內向,硬係要迫佢外向同人接觸,佢唔會願意的,所以佢只需要明白面試嘅遊戲規則就可以,為了贏個遊戲而去做,而唔係真係要改變一個人嘅性格。

Anne_Hall 發表於 24-2-23 18:42
我仔有參加童軍、集誦班,返教會Awana,其實佢同朋輩相處好自然,同大人講野有紋有路,就係一知道係同學習 ...
咁小朋友要俾時間佢, 可能某一天會突然開竅. 最好當無這回事. 成日提呢D會俾壓力小朋友.

potato38 發表於 24-2-26 09:27
我小朋友都勁內向,但面試時佢會知道如怕講嘢,佢就送了學位俾隔離嗰個講得多嘢嘅人。佢平時係唔舉手答問題 ...

我都係咁教兩個仔,我細仔係劵幼,呢排幼稚園見家長,呢幾年老師評語都係成日唔敢講野好怕醜,唔敢答問題同舉手。

但細仔知道面試就要講野先有學校收,佢應該面試敢講野,聖誕節前收到兩間直資龍校offer,但就唔係神校。不過我都滿意了,知道小朋友內向都有學校收。

pccw2017 發表於 24-2-26 17:21
咁小朋友要俾時間佢, 可能某一天會突然開竅. 最好當無這回事. 成日提呢D會俾壓力小朋友.  ...

而家都唯有慢慢等個大生性,諗通左唔好咁怕醜。我兩個都係怕醜仔,都幾難攪。

發表於 7 天前 |只看該作者
我的經驗是小學係邊間學校讀根本不重要,係邊間讀都是靠家長培伴與培養,所以不如睇輕呢個面試游戲,接受小朋友的性格特質,慢慢陪佢成長。只要家長用心,不要迷信學校名氣而迎合學校面試時間去逼迫小朋友,小朋友一定會如願成長成家長心目中滿意的人才。

發表於 6 天前 |只看該作者
如果小一未能入到心儀小學,可以之後p2-p5去考插班!  條條大路通羅馬。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊