用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給內向型小朋友的家長去考小一的一點意見 ...
go

給內向型小朋友的家長去考小一的一點意見 [複製鏈接]

明天小兒入讀小一了,由上年9月開始漫長的面試終於結束。我小朋友係內向型+口齒不伶俐,但很幸運入讀到心儀的小學。
總結來說,由上年9月到今年6月叩門,小兒總共去了13間學校面試,最後有4間私校,1間直資和1間津校offer。

面試技巧、學校數據等已經有很多資訊,我反而想以我自己的經驗,說一下怎樣可以令內向型小朋友有好一點的面試表現。

1. 相信孩子 - 你要對你小朋友信任,佢表現唔好其實只係佢唔擅長香港的面試模式,與他的學習完全無關,每個小朋友一定有佢的優點。
2. 面對現實 - 你要訓練一個內向型的小朋友變成口齒伶俐多數沒可能,反而透過適量訓練令他不至於太落後已經可以了。
3. 建立自信 - 內向型小朋友一旦失去自信面試表現會更差,所以要盡量多讚賞他鼓勵他,罵他是完全沒有幫助,還有反效果。
4. 調整策略 - 第一輪面試通常係口才了得的小朋友較有優勢,到叩門階段有些學校會有筆試,筆試對內向型小朋友較有利,所以製訂一個長遠的策略。
5. 出奇制勝 - 我個仔好鍾意魔術,我叫佢每次interview也袋定個小魔術,有機會就表現出來,希望令老師留下一點印象,結果,真係因為咁而成功得到一間私校offer。

以上經驗係好個人的,純粹分享一下,始終每位小朋友是獨一無二的。記住,小朋友唔會”唔得“的,只係“未得“。英文來講,係"not yet"唔係“cannot"。希望幫到大家,祝大家好運。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 12:13
   30    0    0    0

超能爸爸 發表於 22-8-31 15:10
明天小兒入讀小一了,由上年9月開始漫長的面試終於結束。我小朋友係內向型+口齒不伶俐,但很幸運入讀到心 ...

最後去咗邊一類學校?直,私,津?

回覆樓主:

高質分享, 謝謝你  

好好的分享,謝謝。

明天小兒入讀小一了,由上年9月開始漫長的面試終於結束。我小朋友係內向型+口齒不伶俐,但很幸運入讀到心 ...

謝謝你的分享,我女女都係超內向怕醜型,所以很明白你在講什麼。

好高興你仔仔入到心儀學校!新學期加油啊!

我剛剛開始小一面試,希望下年我都可以話啊女入到心儀學校

謝謝分享

好正面分享我小朋友都係好怕羞小朋友,佢係觀察型小朋友,基本上去到而家都係怕羞。
不過每個小朋友都唔同,家長可以做既係盡幫佢,睇佢有邊啲缺點,再幫佢補底。
我小朋友最後唔算最叻,不過諗返起都算有個交代比自己。大家今年加油!

仔女都係慢熱怕醜觀察型,所以考直私即使知道很大機會捧蛋,但都想比佢哋試下,體驗下,到叩門時,總會有學校賞識呢類型的小朋友

回覆 高0媽媽 的帖子

選了直龍,想他可以專心發展所長,唔使再面對一次小六的考驗。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 12:14

回覆 sandra1004 的帖子

係呀,直私要報過先有得叩,可以報下先,出生率低+移民潮,如果二線私校應該唔難,一線的機會可能再最後階段出現。

謝謝無私分享,可分享一下日常如何與他做訓練?自覺已經常稱讚,但仍擔心操練讓他感到壓力。謝謝。

謝謝樓主分享,在其他版面都有見你分享,很欣賞你正面興極的態度。
小兒都係內向口齒唔伶俐型, 我對佢今年考直私都無太大期望, 不過都希望大家盡力試左先。

考小呢個遊戲有時令人迷失, 真心要向你學習點樣去欣賞小朋友, 唔好在過程中打擊小朋友自信。

各位內向型小朋友家長一起加油!!!

超能爸爸適合搞教育。

回覆 KK215 的帖子

除咗稱讚,要依佢能力去要求佢去做。
例如,我個仔講故事好差,基本上,睇住圖畫完全唔知由邊度開始,應該要點講,就唔出聲企咗係度。

首先我就自己內心調適,記住唔好以好擅長講故事旳小朋友做指標。我嘅目的係佢能基本表達到一個完整故事就可以,中間一定唔會好流利。

跟住,有個老師教我用方法幫佢,永遠叫佢記住先講時間、地點、人物,跟住再講圖畫中發生什麼,最後佢自已有咩想法。每次都係時間、地點、人物、故事、感受,不斷重覆這個步驟,當然要繼續讚賞,到時面試時,就算記漏咗一個步驟相信也應該問題不大。

還有,面試一定要報多啲,熱身真係有用的,外向小朋友面試完全不用熱身,我地的小朋友就要用幾次面試嚟熱身,當佢習慣了面試,好似上堂咁就會好好多。但注意,上行咗熱身鍊到正式你心儀的學校的面試又不能相隔太耐,所以要報多啲,太密時就放棄一些。

又講返,每個小朋友係獨一無二,以上只係我對超能仔仔的方法,未必個個合用,但可作為參考,希望幫到你。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 12:14

謝謝無私分享。另外感受到他面試非常緊張,有什麼方法可以令他冇咁緊張,緊張只會影響表現…

回覆 KK215 的帖子

以我嘅經驗可以有以下方法:
1. 變成習慣:當佢試多幾次面試,就會開始進入平常mode,你諗下如果佢日日要面試好似日日上堂咁,就唔會咁緊張,所以要報多啲熱下身,不過注意小朋友面試多亦會攰,要取個平衡。

2. 尋找亮點:從整個面試過程中,想想有什麼和他興趣有關連的事,例如我個仔好八卦,我次次面試都叫佢去洗手間睇下,出返嚟時話我知個洗手間有咩唔同、靚唔靚等,佢就變得有點期待。

3. 視如平常:佢面試完出來一句都唔好問佢(我只有問佢洗手間情況或可以問啲無謂嘢),等佢當作面試係一件好平常的事,完成一個面試階段前都唔好去咩慶祝,等佢唔好覺得面試係好重要。

要多加留意減輕佢壓力,希望可以幫到你。

我仔仔都係內向 口齒不伶俐型。
下年考小都好擔心,但睇到依個post真心學到野。感謝無私分享(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

希望幫到大家

多謝你既分享。不過真係越 in越擔心,小朋友慢熱性格內向,好似點準備都好,都已經輸左7成,我已經有心理準備。呢個遊戲真係好煎熬。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊