用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學 VS 循道學校
go

拔萃小學 VS 循道學校 [複製鏈接]

津校-
拔萃小學 (九龍塘) VS 循道學校(京士柏)

若小朋友係男仔,大家會揀邊間學校? 邊間好?請大家幫下我分析....
   3    0    0    0

雲妮兒 發表於 22-8-27 13:52

請問循道小學係咪普教中?

拔萃

minacalvinbb 發表於 22-8-27 15:55
不是….

infong2011 發表於 22-8-27 16:01
拔萃
點解係拔萃? 可唔可以詳細講吓?
我見到好多網上評論話佢哋行政好混亂,而且每一年都有10個老師離職,已經少班,但係英文小學係佢吸引嘅地方

雲妮兒 發表於 22-8-27 20:05
我見到好多網上評論話佢哋行政好混亂,而且每一年都有10個老師離職,已經 ...

你呢個回覆已經答咗你想揀邊間

j927tijs 發表於 22-8-27 22:01
你呢個回覆已經答咗你想揀邊間
就是決定唔到

雲妮兒 發表於 22-8-29 00:04
就是決定唔到

你自己prefer普教中定粵教中?小朋友係英文版定中文底?一間中文小學一間就英文.其實我覺得好難講邊間學校好啲?因為少人同時讀過兩間.根本冇得比較.如果聽人哋嘅建議我諗你會失望.始終每個家長要求唔同.最好你明白學校教學模式啱唔啱小朋友!從呢個角度出發.我諗你會容易啲選擇啱嘅學校畀小朋友

我見到好多網上評論話佢哋行政好混亂,而且每一年都有10個老師離職,已經 ...

你想要英文小學,但你小朋友英文底好唔好先?

唔好以為入英文小學,英文就自動會變好。當其他英文底好嘅小朋友都明曬,如果小朋友英文唔好,真係會一舊雲㗎。

循道2022年脱龍後過六成升B1中學

循道2022年升中派位
-------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 43+16+3=62 (60.78%)
-------------------------------------------------------
九華 10 SFXC 2 / 皇仁 1 |
油真 3 / 英華女 1 SPSS 1 坑真 1
上智 1 德雅 2 聖羅撒 1 |
伊中 6 循道 22 /
華英 3 旅港 2 黃笏南 1
林護 1 沙崇 1
直資: 赤提 2 滙東KE 1

B2A-1C 0+1+3=4 (3.92%)
鄭榮之 1
直資: 李國寶 3

B2/NR 8+18+10=36 (35.29%)
SJACS 1 |
寶血 1 德蘭 1 |
信義 3 新民 4 諸聖 1 /
文理(九龍) 1 五旬節 2 KTSSS 3
彭學高 3 聖三一堂 1 寧波第二 1
馬崇 1 梁文燕 1 慕德 1 鄭植之 1
直資: 德信 1 | 蘇浙公學 1
基崇 3 STCC 1 羅定邦 1 林大輝 3

總數: 51+35+16=102人 (100%)

2020/2022年度升中派位概況
https://www.kmsch.edu.hk/tc/content.php?wid=162

Poyau 發表於 22-8-29 16:19
循道2022年脱龍後過六成升B1中學

循道2022年升中派位
咁脫龍前,情況如何?

piglover 發表於 22-8-29 07:58

唔好以為入英文小學,英文就自動會變好。當其他英文底好嘅 ...
英文底子也ok,所以想聽聽用家意見

雲妮兒 發表於 22-8-29 23:37
咁脫龍前,情況如何?

循道完成脱龍前兩年75%升B1中學

循道2021年升中派位 #39
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3857534&pid=49126095

循道2020年升中派位 #41
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48662633

minacalvinbb 發表於 22-8-27 15:55

剛過去學年改左,宜家全部粵教中

我覺得可以從小朋友語文能力去選擇學校,如果佢用英文上堂會明得多啲,學習動機強啲就揀拔萃。

但如果小朋友中文能力較好,用中文學習會較得心應手,就揀循道。

額外資訊:循道對數學科有要求,數學科會多少少功課,今年轉左新校長,連中,英文書都用深左。

章太郎 發表於 22-9-1 10:37
同意樓上講你咁講已經係揀咗。一心形住拔小係咁,你小朋友入咗去都唔會讀得開心。好難搵到有人兩間都讀過 ...

係.我都費事講太多!好嘢唔需要周圍同人講.網上流言都係幾年前.成日比人無限loop, 睇完真係得啖笑

piglover 發表於 22-8-29 07:58

唔好以為入英文小學,英文就自動會變好。當其他英文底好嘅 ...

太中肯了吧

章太郎 發表於 22-9-1 10:37
同意樓上講你咁講已經係揀咗。一心形住拔小係咁,你小朋友入咗去都唔會讀得開心。好難搵到有人兩間都讀過 ...
可否分享一下拔萃小學2022年度升中派位的情況如何?謝謝
你的小朋友升中學最後揀咗邊度?

雲妮兒 發表於 22-9-4 07:21
可否分享一下拔萃小學2022年度升中派位的情況如何?謝謝
你的小朋友升中學最後揀咗邊度?
...

你揀咗邊間?如果你係讀緊拔小.家長群可知道.不是的話不對外公開的.
‹ 上一主題|下一主題