用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭中學Rangitoto和Takapuna怎麽選
發新帖回覆
go

[澳紐] 紐西蘭中學Rangitoto和Takapuna怎麽選 [複製鏈接]

如題,紐西蘭中學Rangitoto College和Takapuna Grammar School怎麽選?
   0    0    0    1

mama78 發表於 22-8-26 14:19
如題,紐西蘭中學Rangitoto College和Takapuna Grammar School怎麽選?

你好!我也出了post 問点揀學校,因兩校也各自有我地喜歡的地方,好難揀,但係又係未有人回,不如我地倾下呢!你個仔定女? 已有學校收了? 有Agent 話你以上兩校好似,成績好,homestay, 也在奥克蘭,over 1000 人(R 校3千几人), 也有IB。你不如睇下學校網頁,有邊間鍾意D啦!可能人少D的學校对international会照顧得好D。再睇下呢度有無jm 答下。

我女都打算明年初去讀書,但紐西蘭學校真係好多間,花多眼亂,真係要時間去慢慢睇

回覆 BBG1 的帖子

我有少少用家意見可以提供.  你可以先問下學校國際生人及比佔.  以我所知RANGITOTO 較多華人, 2021年RANKING 23, 而 TAKAPUNA GRAMMAR SCHOOL RANKING 41.  其實都好視乎家長傾向輍多華人或是較少華人的學校.

FP602 發表於 22-8-30 11:52
回覆 BBG1 的帖子

我有少少用家意見可以提供.  你可以先問下學校國際生人及比佔.  以我所知RANGITOTO 較多 ...
好多時成績好,多數多華人。

BBG1 發表於 22-8-27 10:40
你好!我也出了post 問点揀學校,因兩校也各自有我地喜歡的地方,好難揀,但係又係未有人回,不如我地倾下 ...
你好!抱歉這幾日未得閑上來這裏,剛剛才看到你的信息。我個係女,兩間學校都有offer,就很糾結邊間,我自己就中意Taka多D,因為人少華人少感覺學校制度也很嚴謹,但係個女自己就中意Rangi,包括agent同當地的親戚朋友都更推崇Rangi。

FP602 發表於 22-8-30 11:52
回覆 BBG1 的帖子

我有少少用家意見可以提供.  你可以先問下學校國際生人及比佔.  以我所知RANGITOTO 較多 ...
我也是喜歡華人少D的Takapuna,但聽講有朋友個女因爲在Taka同洋人好少共同話題很孤單最終回國了,我們做家長當然希望小朋友在當地接觸更多洋人,但小朋友同洋人唔係因關係差而係因文化差異好少共通話題好難交到好朋友,我都好擔心。

mama78 發表於 22-8-31 16:36
我也是喜歡華人少D的Takapuna,但聽講有朋友個女因爲在Taka同洋人好少共同話題很孤單最終回國了,我們做家長 ...

我女鍾意boarding. 所以揀女boarding. 但我估少極也应該会有D同声同氣的同學呢!如不是太大分別,就揀女兒喜歡的,始終她才是用家。

mama78 發表於 22-8-31 16:36
我也是喜歡華人少D的Takapuna,但聽講有朋友個女因爲在Taka同洋人好少共同話題很孤單最終回國了,我們做家長 ...

真的,華人小朋友同外國小朋友未必有共同話題,到時交吾到朋友,係個邊好悶,日日同你呻,到時仲頭痕。
(我女就係咁啦)
不過,兩間也在Auckland 的話,點都有一定數量國際生。通常國際生會同返國際生玩。
如果阿女已有選擇,而佢揀嗰間學校又不是太差的話,也可以遵從佢意願。

回覆 mama78 的帖子

早晨, 我絕對同意你想法及擔心. 我囡剛七月過去開學我好驚佢受歧視, 寂寞... 而且我地沒親戚/朋友在WELLINGTON.  我已經有打算佢一定會HOMESICK, 亦狂打電話回來喊。  但到目前為止, 仲未發生我亦始料不及。 佢只說過自己喊過一次。  

我囡學校係WELLINGTON, 按2021年排位RANKING 19係七月TERM 3 開學當時只有11個國際生 (因為七月是封關後第一批留學生入境, 數量可能無咁多). 11個國際生只有我囡係由香港去, ASIAN 有KOREA X 2, JAPAN X 1, CHINA X 1, EUROPEAN X 6

佢話全校得一個香港人, 佢真係一句中文都無得講.  佢自我感覺話英文流利咗好多, 此終係迫你一定要講.  學校安排幾好, 有NZ BUDDY 會歡迎你, 帶阿囡入去佢地學生圈子, 已一個半月了, 阿囡話從沒有發生BULLY事件, 返而不下一次說同學好友善。  今天她的同學更邀請她去DIVING, 我好高興起碼可以融入當地同學。  係一次國際生的GATHERING亦有認識來自不同學校HK的女仔, 都有相約WEEKEND 出街。  

好明白如果無同聲同氣的朋友可能內心會寂寞, 所以好睇家長及小朋友意願。

隨時可與你分享, 祝一切順利

FP602 發表於 22-9-1 10:41

早晨, 我絕對同意你想法及擔心. 我囡剛七月過去開學我好驚佢受歧視, 寂寞... 而且我地 ...
多謝你的分享!你個女女可以適應當地的生活我都替你們開心,這樣做阿媽都可以擔心少D。

我都覺用家自己鍾意邊間好重要, 要自己鍾意先會讀得開心

你女year 幾? 係咪 team 4 過去?

唔知宜家樓主小朋友去左邊間?睇2023年學校排名,Rangi就公立學校第一。有朋友子女在此就讀,好開心。我自己舊年8月都去過Rangi睇,大校,3000幾人,一半亞裔,接待我地既係華仁插班過去既year13畢業生,year10已入讀,話相比香港同學,果邊就輕鬆好多,每日溫小小,做小小功課已經可以NCEA攞最佳。巨當時已有墨爾本大學生物offer

回覆 cty77 的帖子

我都係舊年8月去睇Rangi, 不過接待我果個係工作人員, 都好似唔太清楚呢間學校。
最後揀左Takapuna

ccab 發表於 23-7-7 16:13
回覆 cty77 的帖子

我都係舊年8月去睇Rangi, 不過接待我果個係工作人員, 都好似唔太清楚呢間學校。

Takapuna都係好學校,果邊朋友亦推薦,不過我哋主要睇私校,公校淨睇左Rangi同Macleans
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊