用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Student Visa 有5天快証
樓主: Lincolnmum
go

[英國] Student Visa 有5天快証   [複製鏈接]

各位申請了五天快證的同學/家長,請問係唔係真係五天內可以攞到?我5月尾申請15 天child student visa, 到現在90天都未拿到,想withdraw 申請快証。

輝輝的媽媽 發表於 22-8-26 18:58
各位申請了五天快證的同學/家長,請問係唔係真係五天內可以攞到?我5月尾申請15 天child student visa, 到 ...

90天都冇未有visa,似乎不是申請時間的問題,而係你visa審批出了問題。你有冇聯絡過visa office呀?

Lincolnmum 發表於 22-8-26 09:25
我有填晒全部紀錄,年月日,共幾多日都有問。
我仔在英國讀A Level,所以我抄返之前既紀錄,再加最近兩年資 ...

請問响英國完成AL嘅學生,是否不用TB  test? 响visa application哪裏可申報?

回覆樓主:

請問大家, 如果自己網上填資料申請visa,  步驟容易嗎? 我怕自己處理唔到。

TongSzeLai 發表於 22-8-27 01:33
90天都冇未有visa,似乎不是申請時間的問題,而係你visa審批出了問題。你有冇聯絡過visa office呀?
...

有聯絡過,我哋via agent 申請,佢哋話visa office 冇提出有問題,只係未開file 搞,入咗黑洞

輝輝的媽媽 發表於 22-8-27 09:51
有聯絡過,我哋via agent 申請,佢哋話visa office 冇提出有問題,只係未開file 搞,入咗黑洞
...

Agent 會唔會有application 的reference no. 提供比你自己check 個status ? 90日真係有d 耐!

回覆 TongSzeLai 的帖子

會唔會太早申請唔得?
Visa 會有有限期, 佢地會睇住個機票日子出visa?

已withdraw application 再申請快證,現在擔心快證都不是真的五日,有家長可以分享快證用了多少時間嗎?

輝輝的媽媽 發表於 22-8-27 23:32
已withdraw application 再申請快證,現在擔心快證都不是真的五日,有家長可以分享快證用了多少時間嗎?
...

我女8月18號打手指模,申請咗快證,仍在等待中,我女嘅申請已經過咗五日!

DKmum 發表於 22-8-27 23:43
我女8月18號打手指模,申請咗快證,仍在等待中,我女嘅申請已經過咗五日!
...

想問你選去中心取證還是速遞送貨?

mango22 發表於 22-8-27 23:54
想問你選去中心取證還是速遞送貨?

往中心取証

...

唉,最怕就係咁,星期一還要英國Bank holiday, 星期二先再辦公。到時都係付了錢,但同慢證差唔多時間

不如做過統計,比大家知道大約日子要幾耐

11/8 打手指模
未收到email 取證

23/8 打手指模 (快証)
未收到email 取証

我agent 話選速遞會快啲,因為Visa做好之後直接速遞過來,如果選擇去中心攞, Visa 會送返中心先出mail 通知。

輝輝的媽媽 發表於 22-8-28 01:57
唉,最怕就係咁,星期一還要英國Bank holiday, 星期二先再辦公。到時都係付了錢,但同慢證差唔多時間

...
大家會點考慮 ??  快 / 普通 , 仲有機票, 思考都.... 白頭髮又....

有無叉電 發表於 22-8-28 11:53
大家會點考慮 ??  快 / 普通 , 仲有機票, 思考都.... 白頭髮又....

我個人建議,時間緊迫,唔好慳啦,比多dd做快證。稍有延誤,又要改機票,個心好急呀。

有無叉電 發表於 22-8-28 11:53

前幾年, 為求買個安心, 就算計落夠時間可以不做快證, 都選做快證。而家...... 更多因素要考慮.....
梗係做快證啦,  有時真係要豪比佢

回覆樓主:

如果我當時有快證,我都一定申請,而家日日心卦卦,好擔心

...
5天快證, 好多年前試過, 真係得。之後, 越來越慢, 慢慢比快證錢 = 以前普遍證的日數才取到證。

mango22 發表於 22-8-28 10:23
我agent 話選速遞會快啲,因為Visa做好之後直接速遞過來,如果選擇去中心攞, Visa 會送返中心先出mail 通 ...

VSFglobal 話其實本passport 會一直在他們中心儲存。UKVI 是寄張貼紙過嚟俾佢哋貼上去,所以點都係從中心出發。
‹ 上一主題|下一主題