用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不分BAND1或BAND3的教育
樓主: 天外之人
go

不分BAND1或BAND3的教育 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-8-30 20:41
政府主動去做事,帶頭去引起社會注意到問題,可以起到一定作用,一個起動計劃,總會有好多要改善嘅空間,起 ...
其實攪好早階段既教育制度安排,調整好正確既教育方式,讓呢類弱勢社群尤其是居於劏房既父母覺得小朋友將來真係有希望更好.而比一年時間呢啲讀書知識不夠好既初中生擴闊眼界,啟發他們探索更多個人發展的可能,最好係扶助佢地既在職人仕,在一年長期既指導及認識,給予機會他們將來有真正更好的工作機會推薦書仲好.

加樂爹 發表於 22-8-30 16:06
看到EK的家長的帖文, 大家都懂得初小學習成長既重要性.

當樓主認為到初中才搞好青少年"方向", 陳國基個計 ...
我係十分支持你所講以前教育既考試冇而家咁慘,現在好多野都係受週圍環境及人物影響改變,若然做到處之泰然自然去做,其實會否如以前咁一樣?我覺得個個小朋友都係叻人,衹係受外來野過度影響咗,所以如你所講有啲突然在後期發力(其實可以更好,衹因之前時間浪費晒),有啲在其他方向發展

陳生這個PLAN,基本上百分之一百"行一年後要檢討",但會否因一年後毫無大益處就不了了之否決去就唔知,不過這都係香港政府應該做既事唔理後果如何如你所想期望有其他標準效果得益所以做咗先算 但此計劃目的唔係應該協助呢啲弱勢社群尤其是居於劏房的初中生擴闊眼界,啟發他們探索更多個人發展的可能從而遠離呢啲生活。這類型家庭一般人都未感受得到苦況,更何況富裕既陳生

現今安排既共創明Teen計劃感覺係想將讀書不成既年輕人,早啲探索更多個人發展擴闊眼界去改善將來生活,但多年根深柢固既生活感覺,唔會咁容易因一年後5000元加輔導就可以幫助改變人生擴闊眼界但改變唔到生活又有何用?  感覺好像現在躺平既防疫安排咁,天天四點半固定時間報時起時落既數據永無出頭之日

天外之人 發表於 22-8-31 11:05
其實攪好早階段既教育制度安排,調整好正確既教育方式,讓呢類弱勢社群尤其是居於劏房既父母覺得小朋友將來真 ...
明白你關注嘅重點,面前嘅問題肯處理,早期教育資源嘅適配亦應要重視。

出身60年代,自己同身邊認識嘅都係頗弱勢嘅一群,幸運嘅係當時願意做老師嘅,大部份都重視教學生做人之道,多於教學生揾食之道。

我自己嘅諗法,係長遠又持恆去培訓教育工作者嘅內函,有好嘅老師團隊係前題。

外力嘅幫助,無論係現實嘅經濟嘅「扶」、入大學標準嘅「降」都係治標

認識做父母要面對嘅種種題目,同處理嘅可能性,係生育前要有充分思考…

「生左先算」我覺得係最先要探討嘅家長教育問題。

有理想有方向都要畀時間,要有最好嘅教育制度,先可以有希望生兒育女?十年樹木,百年樹人,
咩係攪好「早階段既教育制度安排」?想聽你具體講下。

我自己嘅體會,肯做,就會有嘢改變。

戶外活動畀我嘅教訓係:當天氣不似預期,唔好縮,亦唔使兵行險着,可以等等嘅時候要預備下一舖,學新方法;環境唔一定變好,唯有要自己肯改變。

改變兩字,我睇重先肯去「改」,才「求變」

希望可以聽到當中改變嘅味道

ABC-DAD 發表於 22-8-31 16:02
改變兩字,我睇重先肯去「改」,才「求變」

“Change happens when the pain of staying the same is greater than the pain of change.”

Tony Robbins

我認同這句說話!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

試過搞變革管理研討會,主題音樂係羅文的家變。越上年紀的,越有共鳴!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-9-1 07:38
試過搞變革管理研討會,主題音樂係羅文的家變。越上年紀的,越有共鳴!
...

家變首歌可能幾應景. 真係相當歷史了. 追唔上時代.

可能, 有另一首較年青: 說散就散.

E首歌, 三幾年前, 据說國內紅極一時, 街知巷聞. 反映,

年青人心態.

邊會去等變,

即刻,立即,馬上, 就散.

點解首歌咁紅, 旋律優美, 容易記, 洗腦歌, 歌詞簡單直接, 容易上口, 再配上是, 電視劇主題曲, 天天播, 由國內少有名氣女歌手唱.

原來, 這歌原作是一位名不經傳的一位香港小女生. 真係估唔到. 兩三年前, 女生仲讀緊香港理工大學.

畢業未, 我未知. 仲係唔係香港, 無查過.

-----

不過, 無心插柳, “說散就散可算是一首名曲.

stillgood20 發表於 22-9-1 11:19
“家變”首歌可能幾應景. 真係相當歷史了. 追唔上時代.
E首歌, 三幾 ...
能夠參與什麼變革委員會,通常50出頭,嗰頭近啲嗰班人,家變啱佢哋多啲。等於問5-60歲人Mirror, Error 有乜成員,鬼知咩。

stillgood20 發表於 22-9-1 11:19
“家變”首歌可能幾應景. 真係相當歷史了. 追唔上時代.
E首歌, 三幾 ...

我這些老餅啱㗎啦,都係二十多年前嘅事!

ANChan59 發表於 22-9-1 07:35
“Change happens when the pain of staying the same is greater than the pain of change.”

Tony Robb ...
“Change won’t happens when the pleasure of staying the same is greater than the pleasure of change”

Robb Tony

也認同這個嗎?(能用太極圖去理解相關性嗎?!)

鏡唔一定要嚟睇樣?

鏡,有好多用途,又分透鏡與不透鏡,清鏡灰鏡…

鏡同好多重要嘅事有關係。

ANChan59 發表於 22-9-1 15:41
我這些老餅啱㗎啦,都係二十多年前嘅事!
家變點止二十幾年呀?
咪一邊認老餅,一邊攪時空穿越先得架老…友記。

ABC-DAD 發表於 22-9-1 16:30
家變點止二十幾年呀?
咪一邊認老餅,一邊攪時空穿越先得架老…友記。

我上面講咗應用去一個變革研討會,係在1996年,所以是廿多年前。地點在九展,分四場,每場600人。

ABC-DAD 發表於 22-9-1 16:03
“Change won’t happens when the pleasure of staying the same is greater than the pleasure of change ...

可以這樣說,但如果現實係這樣,我都唔會去改變!

不過,我又咁諗,如果打工仔最希望什麼都不變,除咗加人工,但老闆會面對不同的壓力,加價,競爭,毛利,新科技,客戶新的要求等等,有部份人享受之余,公司還能夠生存嗎?如果能夠,也可以不變。如果唔能夠之話⋯⋯⋯

annie40    發表於 22-9-1 18:30

ANChan59 發表於 22-9-1 17:11

不過,我又咁諗,如果打工仔最希望什麼都不變,除咗加 ...
求變是必須的,50.60歲亦不等於不知道社會需要,唯有看清事物的本質,徹底知道本質是什麼,去求變才有希望。不然只會不停地朝令夕改,以善心行可惡之事。

ANChan59 發表於 22-9-1 17:05
我上面講咗應用去一個變革研討會,係在1996年,所以是廿多年前。地點在九展,分四場,每場600人。
...
研討會係二十幾年前辦,用家變做主題曲;我講嘅係家變首歌唔只二十幾年,互相無砥觸,只係呼應下你,知你唔介意嘅

ANChan59 發表於 22-9-1 17:11

不過,我又咁諗,如果打工仔最希望什麼都不變,除咗加 ...
我就係覺得肯改肯郁先有得變,唔郁都得,衰變變差。
打工同老細都一樣。公司容許唔前進摺埋都係有前因後果嘅。

ABC-DAD 發表於 22-9-1 19:39
我就係覺得肯改肯郁先有得變,唔郁都得,衰變變差。
打工同老細都一樣。公司容許唔前進摺埋都係有前因後果 ...

做老闆點可以唔變,有時候因為危機意識,避免臨渴掘井,要早些改變。

‹ 上一主題|下一主題