用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真小學 vs 聖嘉勒
樓主: edwardwcchan
go

坑真小學 vs 聖嘉勒 [複製鏈接]

CCYEE 發表於 22-9-8 19:46
其實真光有無機會轉直屬呢?  假如真光變直屬,相信會增加小學吸引力,令跳船/收生不足情況減小,同時亦會 ...

灣仔區校網其他女校全部都係直屬,同區無聯繫直屬既小學band1女生幾乎只有真光中學一個選擇,就算學校要求,相信都未必批準。

2jkidsfather    發表於 23-1-5 17:20
This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

放心,雖然收班但好多人移民,到六年級最後人數可能四班都唔夠

回覆樓主:

但咁樣睇住身邊一個個同學走好咩?唔止移民走人wo, 係周圍插班wo. 搞到無離心都想走。

Lightwriter 發表於 22-9-19 22:22
但咁樣睇住身邊一個個同學走好咩?唔止移民走人wo, 係周圍插班wo. 搞到無離心都想走。
...

間間私小都係咁㗎啦。

真小以前是每班32-33人,现在30人,如果每班走2-3人,过一两年已经變成5班了,估计以后可能似民生,小一收多啲,預期自然流失. 我覺得家長無需擔心.

回覆樓主:

deleted

Sing13 發表於 22-9-20 22:46
真小以前是每班32-33人,现在30人,如果每班走2-3人,过一两年已经變成5班了,估计以后可能似民生,小一收 ...
但黎個情況只係大家估,6年後咩環境無人知,可能都多人照插返入黎呢?同埋一開返關,咩環境真係估唔到,而家香港政府係想入多d 大陸人落黎讀書,搞淡香港人,我自己會保守d choose 直升機會大d 的小學,因為玩完考小已經覺得好攰,我覺得玩中一壓力仲大。
‹ 上一主題|下一主題