用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校車車程
go

校車車程 [複製鏈接]

大家在揀選學校時會否都會考慮校車車程時長?

學校位置如未能理想地在附近, 大家接受得到既校車時間係幾耐以內?

還是多數都係會考慮搬近學校?

小朋友即將要準備升小一, 估計如搭校車 或多或少影響埋參加學校課外活動….
   1    0    0    0

sophiayee 發表於 22-8-22 23:28

學校位置如未能理想地在附近, 大家接受得到既校車時間係幾 ...

就算距離近,搭校車都可能早45分鐘或更多時間到校,因為校車公司有時/多數會做多轉接幼稚園,就要早d車第一轉嘅小學先。 又或者同區都周圍兜,甚至出入幾個屋苑,站站上一個,距離短都可以車程時間長。

我如果只考慮屋企可步行距離嘅學校,真係冇邊間好揀,我首要會揀有校車(我唔會自己搵街車,冇保障),其次係如自己接送要學校極近mtr站(因我屋企極近mtr站),點到點幾個站就冇所謂。

有時見d朋友話自己接送行10-15分鐘好近,但成段路程係馬路邊兼日曬雨淋,又揹住個大書包,呢d真係睇個人接唔接受㗎咋。

回覆 sophiayee 的帖子

除非自己上車個度係尾站,或者學校係同區,如果唔係好多校車都要40分鐘以上。如果真係好心儀的學校,我可以接受一個鐘以內的車程。但係如果條路好難行或者小朋友容易暈車,就要半小時以內或者自行接送了。

fupigpig 發表於 22-8-23 01:24
就算距離近,搭校車都可能早45分鐘或更多時間到校,因為校車公司有時/多數會做多轉接幼稚園,就要早d車第 ...

我寧願揀坐30分鐘校車,都唔會想步行10至15分鐘日曬雨淋。

好似今日嘅天氣,叫你背住個重書包行10至15分鐘冇瓦遮頭,真係超級辛苦!

如果落超級大雨,返到學校真係成身濕晒。

C9Ma 發表於 22-8-23 13:10

我寧願揀坐30分鐘校車,都唔會想步行10至15分鐘日曬雨淋。

同意, 而家天氣越來越極端, 一係曬到死, 一係不停落雨, 寧願坐校車都唔想行路 (秋冬天就無所謂)

我同區校車要50分鐘 ,加埋出門時間,要預早10分鐘等校車。要一個小時。

我自己接送,從家出發5分鐘到地鐵月台,10分鐘地鐵車程。地鐵行15分鐘到學校。

必定考慮,畢竟小朋友每日返放學同作息都好影響,我只接受半個鐘左右車程,因為再長即係好可能要好早起身,或好遲放學返到屋企,個人覺得好浪費時間同小朋友都會疲累,而且少咗好多時間做自己喜歡嘅事。

當年小朋友升小都放棄咗好好嘅offer因為距離,最後選咗坐20分鐘校車嘅學校,嚟緊想再方便啲所以會搬到學校附近可5分鐘步行返學

其實有時真係幾矛盾,明明自行接送計埋交通、步行嘅時間較短,但校車點對點就最方便,偏偏車程因各種原因拖長時間,真係兩難!

回覆樓主:

我都考慮緊, 心儀學校行路要20分鐘, 但有間學校喺附近(唔差, 而且阿女鍾意)。 都唔知揀邊間好

sophiayee 發表於 22-8-22 23:28

學校位置如未能理想地在附近, 大家接受得到既校車時間係幾 ...

校車點到點最舒服,最好40min內
我心目中只有一兩間學校覺得值得花更多時間上學,否則其實間間唔相差太遠,都會揀30min內。
好采我地學校課外活動也有校車坐,否則要自己接真係會減少參加意慾

醒目開學勳章 王國長老

我睇上車時間,早過7:00上車真係幾難頂

回覆樓主:

最好30分鐘左右,一日花個零鐘搭車都算合理。我知有d小朋友6點10分上校車,日日翻學放學要用幾個鐘…如果讀間近既攞果幾個鐘溫下習,相信響邊間學校讀都會band 1呱…

集合3個同學可以叫gogovan之類,點對點仲平過校車。

C9Ma 發表於 22-8-23 13:10

我屋企同學校行兩個字多啲到,我照搭校車

視乎家長有幾鍾意間學校。將軍澳或遠至大補出九龍返學都有。要6點前上車。

幼兒園及小學我都係搬去學校附近,吾搬嘅話每天要花2.5小時來回,太辛苦,也太浪費光陰。

我女剛升小一,由離島搬去港島,依家返學只須步行2分鐘,接送十分方便

如果好心儀又唔可以搬屋, 可以接受40分鐘內車程

回覆 Charlotte_mom 的帖子

同意, 尤其冬天..

Philichak 發表於 22-9-16 12:21
集合3個同學可以叫gogovan之類,點對點仲平過校車。

要揾人跟車
‹ 上一主題|下一主題