用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭職業/物理治療
go

[澳紐] 紐西蘭職業/物理治療 [複製鏈接]

呢兩科搵到嘅資訊大部份都係澳洲同英國, 為何好少人提紐西蘭? 我見AUT都有得讀. 是ranking低, 還是有其他原因?
   0    0    0    0

芷欣mama 發表於 22-8-22 16:56
呢兩科搵到嘅資訊大部份都係澳洲同英國, 為何好少人提紐西蘭? 我見AUT都有得讀. 是ranking低, 還是有其他原 ...

佢原本係理工學院,升格做大學只有廿幾年,排名低都唔奇,最緊要睇吓畢業生出路係點
8-)

anitawong21 發表於 22-8-22 23:14
佢原本係理工學院,升格做大學只有廿幾年,排名低都唔奇,最緊要睇吓畢業生出路係點
...
原來如此, 不過上網無搵到咩資料, 而升學顧問也不積極回答我問題

芷欣mama 發表於 22-8-23 12:44
原來如此, 不過上網無搵到咩資料, 而升學顧問也不積極回答我問題

係呀,香港學生如果考慮去紐西蘭讀大學,通常只對University of Auckland 有興趣,最多考慮埋Otago,其他排名又唔高,又唔係平:冇乜吸引力。紐西蘭D大學自己報都得啦,你問agent通常都sell返你去英國澳洲
8-)

邊到讀問題吾大, 最重要係回港承認和攞到牌, 不過, 如在港工作, 聘請你的公司都希望搵個畢業係認識的學校.

Zsokol 發表於 22-8-23 13:28
邊到讀問題吾大, 最重要係回港承認和攞到牌, 不過, 如在港工作, 聘請你的公司都希望搵個畢業係認識的學校. ...
雖然知道攞到牌就得, 但比著自己係請人果個, 有兩個揀, 表現差不多, 都會揀個大學有名氣啲嘅

芷欣mama 發表於 22-8-23 15:56
雖然知道攞到牌就得, 但比著自己係請人果個, 有兩個揀, 表現差不多, 都會揀個大學有名氣啲嘅 ...

你可以咁理解, 但現時香港太缺OT/PT啦, 基本上無得比你揀, 可以話你有牌, 就一定有人請你.
‹ 上一主題|下一主題